Upean elokuvahistoriallisen illan molemmat saksalaiselokuvat ovat tv-ensi-iltoja. Ikäeroa niillä on 84 vuotta.
Caligarista Hitleriin ja Ihmisiä sunnuntaina nähtiin Teemalauantaissa 23.4.2016. Caligarista Hitleriin uusitaan lauantaina 14.10.2017 ja Ihmisiä sunnuntaina uusitaan sunnuntaina 22.10.2017.
Saksassa elettiin vuosina 1918–33 paitsi poliittisen ja taloudellisen kuohunnan aikaa myös taiteen ja erityisesti elokuvan kultakautta. Saksalainen elokuva oli Weimarin tasavallan aikaan maailman huippua, rohkeasti kokeilevaa ja suosittua. Rüdiger Suchslandin komea dokumenttielokuva Caligarista Hitleriin kertoo tuosta ajasta upean elokuvakollaasin keinoin, Siegfried Kracauerin samannimistä kuuluisaa kirjaa osin seuraten. Elokuvan alaotsikko on Saksalainen elokuva massojen aikakaudella.
Kracauer tutki vuonna 1947 ilmestyneessä kirjassaan sotienvälistä saksalaista elokuvaa kansakunnan piilotajuntana, sen salattujen tunteiden ja pelkojen heijastajana. Kracauerin keskeinen ajatus oli, että elokuvat tiesivät enemmän ajan hengestä kuin näiden elokuvien yksittäiset tekijät. Valkokankaalla ennakoitiin natsismin nousu: elokuvat kertoivat toistuvasti tarinaa siitä, miten ihmiset alistuvat tyrannin valtaan, oli kyse sitten yliluonnollisista hirviöistä, myyttisistä sankareista, pahantahtoisista manipulaattoreista tai salaisista rikollisjärjestöistä. Ekspressionismi loi uutta kieltä uudelle taiteelle, mutta se ilmaisi myös kaaosta ja kaaoksen pelkoa.
Dokumenttielokuva kuvittaa näitä ajatuksia. Mukana on yltäkylläisesti näytteitä aikakauden elokuvista, niin kaikkein tunnetuimmista Tohtori Caligarin kabinetista Tohtori Mabusen testamenttiin kuin syyttä unohdetuista, kaikki hienosti restauroituina ja värisävytettyinä.
Kun tohtori Caligari käyttää tahdotonta unissakävelijää hirmutekojensa välineenä, on vuosi 1919 ja keisarillinen Saksa on juuri hävinnyt maailmansodan. Kun tohtori Mabuse kirjoittaa pakkopaidassa houreista testamenttiaan, on vuosi 1933, elokuvan ohjaaja Fritz Lang pakenee länteen, Taisteluni-teoksen kirjoittaja Adolf Hitler nousee valtaan ja lopettaa demokratian.
Venetsian elokuvajuhlilla syksyllä 2014 maailmanensi-iltansa saanut Caligarista Hitleriin saa Teemalauantaissa Suomen-ensi-iltansa. Rüdiger Suchslandin edellinen ohjaus, tv-dokumentti Caligari – näin kauhu tuli elokuviin on esitetty Teemalla, ja hänen tulossa oleva dokumenttielokuvansa Hitler's Hollywood nähdään myös aikanaan Teemalla.
Suchslandin dokumenttielokuvaan on koottu myös toisenlaisia ääniä kuin tuhon enteitä ja sotaisan tyrannian kollektiivista kumua. Maailmansotien välisen Saksan elokuvista on luettavissa vaihtoehtoinenkin tarina, utopia demokratiasta ja vapaudesta. Tämän suuntauksen kauneimpana esimerkkinä esitellään Ihmisiä sunnuntaina, joka oli uutta aaltoa 30 vuotta ennen uutta aaltoa.
Teemalauantain fiktioelokuva on juuri tämä raikas teos 86 vuoden takaa, Robert Siodmakin ohjaama Ihmisiä sunnuntaina. Se on yhä ihmeen eloisa kuvaus berliiniläisistä nuorista viikon ainoana vapaana päivänä. Samalla se on kipeä muistutus tulevaisuudesta jota ei tullut. Uutta aaltoa, kaupunkisinfoniaa, työläiselokuvaa, realismia, impressionismia...
Dokumentaarisen oloisen, modernilta tuntuvan elokuvan näyttelijät ovat amatöörejä. Kameran takana ja tarinaa suunnittelemassa oli useita tulevia elokuvan mestareita, muun muassa Edgar G. Ulmer, Billy Wilder, Eugen Schüfftan, Fred Zinnemann ja Curt Siodmak.
Uskomatonta mutta totta: vuonna 1930 valmistunut, elokuvahistorian merkkiteokseksi täydestä syystä nostettu elokuva saa vasta nyt tv-ensi-iltansa Suomessa!
Teemalauantai 23.4.2016
- Klo 21.00 Caligarista Hitleriin (Von Caligari zu Hitler: Das deutsche Kino im Zeitalter der Massen). Saksa 2014. Dokumenttielokuva, ohjaus Rüdiger Suchsland.
- Klo 22.53 Ihmisiä sunnuntaina (Menschen am Sonntag). Saksa 1930. Ohjaus Robert Siodmak.
Criterion Collectionin pieni videoessee kertoo kolme syytä katsoa Ihmisiä sunnuntaina: