Hyppää pääsisältöön

Kymmenen ajatusta esteratsastuksesta

Ystäväni hevonen
Master-tason opettaja ja valmentaja sekä esteratsastaja Marja Tetri-Rantanen. Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Ystäväni hevonen toi master-opettajan ja esteratsastaja Marja ”Tytteli” Tetri-Rantasen kertomaan Ratsastuskoulu Kiviharjun tilalle esteratsastuksen perusteista. Tiivistimme Tyttelin luennosta kymmenen ajatusta, joita jokaisen kannattaisi ajatella. Vinkit sopivat kokeneille ja aloitteleville hyppääjille!

1. Hevosella ei ole kunnianhimoa.
Hevonen elää tässä hetkessä. Se ei suunnittele tulevaa ja toivo onnistumista seuraavissa kisoissa. Ihminen asettaa tavoitteet ratsastukselle. Hevonen vain on, ja se on sellainen miten sitä käsittelemme.

2. Ratsastajan tehtävänä tuoda hevonen esteelle niin että hevosen on mahdollista hypätä.

Ratsastajan tulee huolehtia että hevonen on tasapainossa estettä lähestyessä ja lähettää se hyppyyn sellaiselta etäisyydeltä että hevonen voi hypätä.

3. Ratsastaja ei saa häiritä hevosta.
Mitä sanot kaverille joka nousee reppuselkääsi? Älä purista, älä heilu, älä kurista käsilläsi. Hevonen sanoisi samaa, jos voisi. On jokaisen ratsastajan vastuulla hankkia tarvittava lihaskunto jolla syntyy tasapainoinen istunta. Istunta on tärkein instrumenttisi.

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

4. Opettele lukemaan hevosta.
Mitä paremmin tunnet hevosesi, sitä paremmin osaat ennakoida sitä myös ratsastaessa. Hevosta oppii lukemaan sitä käsittelemällä, joten vietä hevosen kanssa aikaa karsinassa. Myös hevonen luottaa sinuun paremmin, kun se jo tuntee sinut ennen selkäännousua.

5. Laukka on esteitä tärkeämpi.
Esteitä on radalla yleensä 8-12. Laukka-askelia on huomattavasti enemmän. Laukka onkin radalla tärkeämpi, kuin esteet. Keskity laukkaan. Esteet ovat vain reittimerkkejä joita kohti sinun tulee suunnistaa. Keskity varsinaisiin reitteihin, eli esteiden väleihin.

6. Jokainen este on rahaa pankkiin.
Kaikki kokemus on tärkeätä. Vaikka kaikki estetunnit eivät menisikään nappiin, opit silti jotain. Älä jää jumiin epäonnistumisiin, vaan kertaa onnistumisiasi. Voit käydä läpi epäonnistumisen, mutta älä toistele sitä itsellesi turhaan. Keskity niihin kohtiin jotka sujuivat. Vaikka yksi puomi putoaa, kymmenen on voinut pysyä ylhäällä.

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

7. Laukkapuomi voi kertoa enemmän kuin metrin este.
Esteiden korkeus harvoin määrittää ratsastajan taitotasoa. Oikeasti taitava ratsastaja onnistuu monella eri hevosella laukkapuomilla, ei-niin-taitava ratsastaja hyppää vain yhdellä hevosella metrin esteitä. Älä siis anna esteiden korkeuden määrittää taitotasoasi.

8. Jos opettaja uskoo sinuun, kannattaa sinunkin uskoa.
Vaikean tehtävän edessä luota opettajaasi. Hän tuntee sinut niin hyvin, ettei laita sinua liian vaativaan paikkaan. Jos kuitenkin esteiden korkeus häiritsee sinua niin paljon ettet voi keskittyä itse tehtävään, sano siitä opettajalle.

9. Taitava ratsastaja tuntee hevosen virtaukset.
Mitä hevonen tekee nyt, mitä se tekee seuraavaksi? Kuin purjehtijalla, myös ratsastajalla on allaan arvaamaton elementti. Ratsastus on lopulta tunnelaji jossa ratkaisee miten hyvin tunnet ja ohjailet allasi virtaavaa voimaa.

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

10. Mieti miten aiot ratsastaa.
Radan opettelua ei ole se että muistaa minkä värinen on seuraava este. Radan opettelussa pitäisi esteiden lisäksi keskittyä siihen miten radan aikoo ratsastaa. Kisoissa rata kannattaa kävellä kahdesti. Katso ensimmäisellä kerralla missä esteet ovat, toisella kerralla mieti miten radalla ratsastat.

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.