Hyppää pääsisältöön

Monty Python – Elämän tarkoitus

Graham Chapman, vihreä norsu ja Terry Jones elokuvassa Monty Python – Elämän tarkoitus
Kuka löytää kalan? Graham Chapman ja Terry Jones Graham Chapman, vihreä norsu ja Terry Jones elokuvassa Monty Python – Elämän tarkoitus Monty Python,Monty Python – Elämän tarkoitus,teeman elokuvat

Monty Pythonin kolmas, viimeinen ja suurellisin elokuva lupaa kertoa elämän tarkoituksen seitsemässä kuvaelmassa.

Televisiouransa jälkeen koomikkoryhmä Monty Python ryhtyi hyökkäämään pyhien arvojen kimppuun elokuvilla, joista ensimmäisessä herjattiin monarkiaa ja kansallisromanttista Artur-kuninkaan myyttiä ja toisessa loukattiin kristikansan tunteita esittämällä järjestäytynyt uskonto kertakaikkisena hullutuksena. Vaikka Holy Grail (suomessa levitetty valitettavasti nimellä Hullu maailma) ja Brianin elämä olivat suurmenestyksiä niin taiteellisesti kuin taloudellisesti, niin epäilemättä koomikot tekivät viisaan ratkaisun päättäessään niiden jälkeen lähestyä kaikkein perimmäisintä kysymystä elämän tarkoituksesta yhtenäisen tarinan sijaan monesta eri näkökulmasta. Toisin sanoen he tekivät sitä, minkä parhaiten osasivat: sketsikomiikkaa. Varsinkin kun tähän kolmanteen elokuvaan Monty Pythonilla oli käytettävissään entistä enemmän rahaa, mikä mahdollisti näyttävän tuotannon: erikoisefektejä, valtavan määrän erilaisia lavasteita ja puvustusta, musikaalinumeroita...

John Cleese ja Graham Chapman synnytyslääkäreinä elokuvassa Monty Python – Elämän tarkoitus
Syntymän ihme John Cleese ja Graham Chapman synnytyslääkäreinä elokuvassa Monty Python – Elämän tarkoitus Monty Python,Monty Python – Elämän tarkoitus,teeman elokuvat
Michael Palin ja lapset elokuvassa Monty Python – Elämän tarkoitus
Isi on päätöksensä tehnyt, ja teidät laitetaan lääketieteellisiin kokeisiin Michael Palin ja lapset elokuvassa Monty Python – Elämän tarkoitus Monty Python,Monty Python – Elämän tarkoitus,teeman elokuvat

”Elämän tarkoitus” on tämän sketsikokonaisuuden MacGuffin – se jota nimellisesti etsitään ja joka toimii kaiken muun toiminnan verukkeena. Episodit on järjestetty ajallisesti syntymästä kuolemaan, ja niiden pilkka kohdistuu kaikenlaisiin elämän herroihin, bisnesmaailmaan, uskontoon, kouluun, armeijaan, valtioon... Mutta Elämän tarkoitus ei suinkaan asetu naiivisti pienen ihmisen puolelle vaan piirtää halutessaan myös säälimätöntä pilakuvaa vapaasta yksilöstä kaikessa turhantärkeydessään (Graham Chapmanin puhe Martti Lutherista ja kondomeista on muuten todellinen helmi ja hieno osoitus siitä, millaista näyttelijäntaitoa komiikka tällä tasolla edellyttää). Ihme, jos ei jokainen tästä löydä jotain, mistä närkästyä. Ainakin se oli tekijöiden tarkoitus.

Jos Elämän tarkoitusta tarkastelee showna, se sisältää täyden valikoiman kaikkea sellaista herkullista, mitä fani Pythoneilta voi toivoa: Terry Gilliamin huikeaa mielikuvitusleikkiä (elokuvan aloittava Gilliamin sketsi kasvoi niin muhkeaksi, että se oli irrotettava aivan erilliseksi alkukuvaksi), Eric Idlen vastustamattoman tarttuvia lauluja, Graham Chapmanin ja John Cleesen pilkuntarkkaa työtä itsevarmoina tärkeilijöinä. Michael Palin osoittaa taas kerran olevansa – ainakin minun mielestäni – ryhmän muuntautumiskykyisin näyttelijä. Terry Jones on ohjannut elokuvan ja tekee muun muassa unohtumattoman suorituksen kirjoittamassaan ravintolakohtauksessa, joka lienee elokuvahistorian irvokkaimpia ja järkyttää YouTubessa yhä uusia sukupolvia.

Crimson Permanent Assurance suunnistaa elokuvassa Monty Python – Elämän tarkoitus
Crimson Permanent Assurance suuntaa kohti yhä uusia vallloituksia Crimson Permanent Assurance suunnistaa elokuvassa Monty Python – Elämän tarkoitus Monty Python – Elämän tarkoitus,Monty Python,teeman elokuvat
Terry Jones on Mr. Creosote elokuvassa Monty Python – Elämän tarkoitus
Mr. Creosote saapuu illastamaan Terry Jones on Mr. Creosote elokuvassa Monty Python – Elämän tarkoitus Monty Python,Monty Python – Elämän tarkoitus,teeman elokuvat

Ehkä Elämän tarkoitus on pohjimmiltaan paluu Monty Pythonin kultaisiin tv-vuosiin, ikään kuin vielä yksi erikoispitkä jakso ainutlaatuista komediasarjaa. Yleisesti Elämän tarkoitusta on pidetty Brianin elämää heikompana elokuvana. Ehkä se sitä onkin, elokuvana, mutta olennaista on, että se on yhtä kaikki valtavan hauska ja lisäksi varsin hyvin aikaa kestänyt kokonaisuus – mikä on tarkemmin ajatellen melkoinen saavutus. Monty Pythonin kunniakas tv- ja elokuvaura sai siitä ehdottomasti arvoisensa päätöksen.

Eric Idle ja Terry Jones elokuvassa Monty Python – Elämän tarkoitus
Toivottavasti avaruudessa on älyllistä elämää, sillä maapallolla siitä ei ole tietoakaan! Eric Idle ja Terry Jones elokuvassa Monty Python – Elämän tarkoitus Monty Python – Elämän tarkoitus,teeman elokuvat,Monty Python
  • Monty Python – Elämän tarkoitus (Monty Python’s The Meaning of Life), Britannia 1983. O: Terry Jones. N: Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin, Carol Cleveland.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa