Hyppää pääsisältöön

Ukulelen avulla voi pelastaa maailman

Ukulelesta on tullut nuorten naisten suosima soitin. Jyväskyläläisten ukulelemimmien bändi Vet Pillows yhdistää omaperäisellä tavalla haikeita popmelodioita ukulelen kepeään saundiin. Mikä ukulelesta tekee niin ihanan?


Vet Pillows on: Emma Oittinen, Tanja Oittinen, Venla Ruodemäki

1. Ukulelea on helpompi soittaa kuin kitaraa

- Kun en vielä tiennyt, mikä ukulele on, niin mulle tuli mieleen sellaset muumi-ukulelet, jotka tulee barbilehtien mukana, joista lähtee hirveä ääni, sanoo Venla Ruodemäki.

- Mutta sitten mulle selvis, että sehän on ihan oikea soitin, ja että sillähän voi tehdä samoja asioita, mitä voi tehdä muillakin soittimilla, eikä se ole yhtään vähempiarvoinen.

Venla Ruodemäki ja Emma Oittinen ovat 15-vuotiaita ysiluokkalaisia ja käyvät Jyväskylän Normaalikoulun yläastetta. Tanja Oittinen on 17-vuotias ja käy Jyväskylän Schildtin lukion musiikkilinjaa. Yhdessä siskokset ja Venla muodostaa indiefolkbändi Vet Pillowsin, joka on ollut koossa vajaan vuoden.

- Eka kerran sain ukulelen käteen pari vuotta sitten, olin yrittänyt soittaa kitaraa, mutta se on just sitä, kun on vähän pienempi käsi, niin sitä ei oikein kunnolla oppinut soittamaan. Sitten kun mä sain ukulelen, niin tajusin, että hei, tällähän pystyy soittamaan, Emma Oittinen kertoo.

- Ajattelin ensin, että tosi hämmentävää, koska siinä oli eri soinnut kuin kitarassa. Mutta musiikkivideoiden inspiroimana ajattelin, että toi on niin ihana, että se on pakko hommata, Tanja Oittinen sanoo.

Emma Oittinen Vet Pillows -yhtyeestä
Emma Oittinen Emma Oittinen Vet Pillows -yhtyeestä Kuva: Yle / Erik Vierkens pieniukulelefestivaali
Tanja Oittinen Vet Pillows -yhtyeestä
Tanja Oittinen Tanja Oittinen Vet Pillows -yhtyeestä Kuva: Yle / Erik Vierkens pieniukulelefestivaali
Venla Ruodemäki Vet Pillows -yhtyeestä
Venla Ruodemäki Venla Ruodemäki Vet Pillows -yhtyeestä Kuva: Yle / Erik Vierkens pieniukulelefestivaali

2. Ukulele on söpö

- En koe, että se on tyttöjen soitin, mutta pojilla voi olla kompleksi sen kanssa, että se on niin pieni ja söpö soitin, Ruodemäki sanoo.

- Jos haluaa olla stereotyyppisen tyttömäinen, niin ukulelen kanssa se on helppoa, mutta kyllä sillä voi tehdä kaikkea muutakin, Emma Oittinen kertoo.

- On se klisee, että se ois naisellinen soitin. Itellänikin toisaalta tuli juuri sellainen reaktio, että vitsi se on pieni ja söpö, Tanja Oittinen jatkaa.

Vet Pillows
Vet Pillows Sinbadin pursiseuran venesatamassa Lauttasaaressa Vet Pillows Kuva: Yle / Jenni Stammeier pieniukulelefestivaali

3. Ukulella voi ilmaista suruakin omaperäisellä keveydellä

- Ukulele on sikäli ymmärretty väärin, koska se nähdään havaijilaisuuden ilmentymänä, että hula-hameissa mennään. Mutta sillä voi tehdä kaikkea, mitä muillakin soittimilla voi tehdä, Tanja Oittinen sanoo.

- Sillä on iloinen ja kepeä ääni, mutta sitten sillä voi soittaa surullisempiakin juttuja. Ja niihin tulee sitten sellainen omanlainen soundi, Emma Oittinen kertoo.

- Voithan sä ilmaista sillä sun tuskaakin, mutta se on omimmillaan, silloin kun sillä soitetaan jotain iloista, Venla Ruodemäki sanoo.

- Se on söpö, se voi olla iloinen, se voi olla surullinen, sillä voi kertoa tarinoita yhtä hyvin kuin kaikilla muillakin, Emma Oittinen sanoo.

Esimerkiksi musiikkivideolla kuultava Emma Oittisen säveltämä ja sanoittama Pie -biisi kertoo tarinan siitä, miten ystävyyden arvon tajuaa vasta sitten, kun tämä on poissa.

- Ja se ajattelee siinä, että olisiko sittenkin pitänyt olla vähän parempi tyyppi. Aina ei huomaa, kuka on se kaikista tärkein, Emma Oittinen sanoo.

Vet Pillows
Vet Pillows Vet Pillows Kuva: Yle / Jenni Stammeier pieniukulelefestivaali

4. Ukulele parantaa maailmaa

- Jos on joku päivä, ettei mikään onnistu, niin voi ottaa ukulelesta kolme sointua, ja sillä saa jo aika paljon aikaan, Emma Oittinen sanoo.

- Ja kun sillä oli niin ihana se soundi, niin sillä voi soittaa sillä lailla "lel-lel-lee".

- Mä voin pelastaa maailman ukulelen kanssa. Tää on mun teoria, ja mä uskon siihen, Venla Ruodemäki sanoo.

- Ootsä ikinä tavannu pahaa ihmistä, joka soittaa tämänkokoista soitinta silleen "lal-lal-laa". Ei se ole mahdollista! Jos kaikki soittais ukulelea, niin kaikki ois paljon iloisempia, ois paljon vähemmän stressaantuneita, kaikilla ois paljon mukavampaa.

Vet Pillows
Vet Pillows Kuva: Yle / Erik Vierkens venla ruodemäki