Hyppää pääsisältöön

Uneton48 houkuttelee turvapaikanhakijoita lyhytelokuvakilpailuun: On tärkeää kuulla tarinoita heidän itsensä kertomina

Turvapaikanhakijoiden ei tarvitse maksaa 70–120 euron osallistumismaksua, vaan he pääsevät kilpailuun maksutta.

Uneton48 // Kuva: Kuvakaappaus Yle Areenasta

Vuosittain järjestettävä Uneton48-lyhytelokuvakilpailu houkuttelee tänä vuonna turvapaikanhakijoita osallistumaan kaksi vuorokautta kestävään leffaskabaan.

Tavallisesti kilpailuun osallistuvan joukkueen tulee maksaa ilmoittautumisajankohdasta riippuen 70–120 euron osallistumismaksu, mutta turvapaikanhakijoista tai heidän kanssaan samassa joukkueessa olevien Suomen Punaisen Ristin vastaanottotoimintaan osallistuvat vapaaehtoiset saavat osallistua kilpailuun ilman maksua.

Uneton48-kilpailun tuottaja Vesa Kuosmanen kertoo tiedotteessa, että valkokankaalle halutaan turvapaikanhakijoiden omia havaintoja elämästään.

- On tärkeää, että turvapaikanhakijoiden tarinoita kuullaan myös heidän itsensä kertomina. Koemme, että elokuva-alan toimijana vastuullamme on edesauttaa vähemmistöjen tarinoiden esille pääsemistä ja siksi olemme innoissamme tästä yhteistyöstä. Nykypäivänä kenen tahansa on mahdollista elokuvan keinoin kertoa itselleen tärkeistä asioista, ja tätä Uneton48 haluaa vaalia, Kuosmanen sanoo.

Uneton48 on nimensä mukaisesti 48 tuntia kestävä lyhytelokuvakilpailu, jossa joukkueiden on tarkoitus tehdä maksimissaan seitsemän minuuttia kestävä elokuva aihekategoriasta ja tyylisuunnasta, jonka he kuulevat kilpailun aluksi. Lisäksi elokuvassa on oltava kisan aluksi määrättyjä pakollisia elementtejä, kuten esimerkiksi postikortti, auktoriteetti tai mielipuolinen henkilö.

Kaikki valmistuneet lyhytelokuvat esitetään elokuvateattereissa Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Ammattituomariston valitsemat parhaat elokuvat nähdään lisäksi Yle Areenassa sekä Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalilla syyskuussa 2016.

Vuoden 2015 kilpailun voitti Will Smithin Pojat -joukkueen elämänkouluelokuva Kuudes Hetki.

Uneton48-kilpailuun osallistui viime vuonna noin 2 000 elokuvantekijää.

Lue myös:

Uneton48-elokuvakilpailun finalistit nyt Yle Areenassa

Paperi T debytoi Night Goes Long -elokuvassa