Hyppää pääsisältöön

Metsänomistajien huolehdittava paremmin metsiensä kunnosta

Hakkuukoneen kuski istuskelee motossa.
Hannu Liikanen on tehnyt metsätöitä jo yli parin kymmenen vuoden ajan ja hän on osakkaana Karttulan metsätyö Oy:ssä. Hakkuukoneen kuski istuskelee motossa. Kuva: YLE/Reetta Arvila metsänhakkuu,hakkuukoneet

Kulunut talvi on ollut sikäli hyvää aikaa metsätöille, että maa on ollut hyvin roudassa. Tosin puukauppamarkkinoille kaivataan piristystä.

Kuopion Soisalossa valmistuu tiuhaa tahtia tukkia ja kuitupuuta, kun moto jyrisee työssään hakkuutyömaalla. Puukauppa on ollut hieman hiljaista viime aikoina, mutta parempia aikoja on luvassa uuden sellutehtaan myötä.

”Olisi kyllä mahtava nähdä ennen eläkepäiviä, että useammat ihmiset tarttuisivat toimeen ensiharvennusten kanssa. Ehkä näin käy, kun kuitupuulle on enemmän kysyntää”, sanoo Jari Heikkinen Pohjois-Savon metsänhoitoyhdistyksestä.

Suomessa on satoja tuhansia metsänomistajia ja noin puolet heistä voisi hoitaa metsiänsä paremmin, arvioi taasen Pohjois-Savon metsänhoitoyhdistyksen metsänhoitoesimies Veli Pirskanen.

”Iso osa, jotka asuvat paikan päällä ovat aktiivisia, mutta omistajaprofiilin nuorentumisen myötä nukkuvia on tullut lisää. Toisena ovat sitten perikunnat, joita pitäisi herätellä.”

Tällä kertaa Kuopion Soisalon hakkuutyömaalla tehdään sähkölinjan avaustöitä.

Kaksi miestä seuraa metsähakkuuta.
Jari Heikkinen ja Veli Pirskanen työskentelevät Pohjois-Savon metsänhoitoyhdistyksessä. Heidän työnkuvaansa kuuluu pitää yhteyttä metsänomistajiin ja yrittää saada heidät innostumaan metsiensä hoidosta. Työmaiden suunnittelu on myös miesten vastuulla. Kaksi miestä seuraa metsähakkuuta. Kuva: YLE/Reetta Arvila metsänhakkuu
Puu hakkuukoneen kourassa.
Tällainen näkymä on moton kopista. Motolla pystyy kaatamaan ja karsimaan jopa 70 senttiä paksuja tukkeja riippuen kouran koosta. Puu hakkuukoneen kourassa. Kuva: YLE/Reetta Arvila metsänhakkuu,hakkuukoneet
Mies vaihtaa sahanterää hakkuukoneeseen.
Sahanteriä menee säännöllisesti rikki. Varsinkin hiekka tai kivet koituvat helposti sahan kohtaloksi. Hannu Liikanen vaihtaa terän uuteen muutamissa kymmenissä sekunneissa. Mies vaihtaa sahanterää hakkuukoneeseen. Kuva: YLE/Reetta Arvila metsänhakkuu,hakkuukoneet
Moto kaataa puun.
Hakkuukoneet ovat isoja satsauksia metsäkoneyrittäjille. Metsäala kokee varmasti piristysruiskeen, kun Äänekoskelle avataan uusi sellutehdas ensi vuonna. Moto kaataa puun. Kuva: YLE/Reetta Arvila metsänhakkuu,hakkuukoneet
Toimittaja Reetta Arvila poseeraa moton vieressä.
Reetta Arvila mittailee moton rengasta. Rengas on melkein samankokoinen kuin reilu 160 centtiä pitkä toimittaja. Toimittaja Reetta Arvila poseeraa moton vieressä. Kuva: YLE/Reetta Arvila metsänhakkuu,hakkuukoneet