Hyppää pääsisältöön

Metsänomistajien huolehdittava paremmin metsiensä kunnosta

Hakkuukoneen kuski istuskelee motossa.
Hannu Liikanen on tehnyt metsätöitä jo yli parin kymmenen vuoden ajan ja hän on osakkaana Karttulan metsätyö Oy:ssä. Hakkuukoneen kuski istuskelee motossa. Kuva: YLE/Reetta Arvila Metsänhakkuu,hakkuukoneet

Kulunut talvi on ollut sikäli hyvää aikaa metsätöille, että maa on ollut hyvin roudassa. Tosin puukauppamarkkinoille kaivataan piristystä.

Kuopion Soisalossa valmistuu tiuhaa tahtia tukkia ja kuitupuuta, kun moto jyrisee työssään hakkuutyömaalla. Puukauppa on ollut hieman hiljaista viime aikoina, mutta parempia aikoja on luvassa uuden sellutehtaan myötä.

”Olisi kyllä mahtava nähdä ennen eläkepäiviä, että useammat ihmiset tarttuisivat toimeen ensiharvennusten kanssa. Ehkä näin käy, kun kuitupuulle on enemmän kysyntää”, sanoo Jari Heikkinen Pohjois-Savon metsänhoitoyhdistyksestä.

Suomessa on satoja tuhansia metsänomistajia ja noin puolet heistä voisi hoitaa metsiänsä paremmin, arvioi taasen Pohjois-Savon metsänhoitoyhdistyksen metsänhoitoesimies Veli Pirskanen.

”Iso osa, jotka asuvat paikan päällä ovat aktiivisia, mutta omistajaprofiilin nuorentumisen myötä nukkuvia on tullut lisää. Toisena ovat sitten perikunnat, joita pitäisi herätellä.”

Tällä kertaa Kuopion Soisalon hakkuutyömaalla tehdään sähkölinjan avaustöitä.

Kaksi miestä seuraa metsähakkuuta.
Jari Heikkinen ja Veli Pirskanen työskentelevät Pohjois-Savon metsänhoitoyhdistyksessä. Heidän työnkuvaansa kuuluu pitää yhteyttä metsänomistajiin ja yrittää saada heidät innostumaan metsiensä hoidosta. Työmaiden suunnittelu on myös miesten vastuulla. Kaksi miestä seuraa metsähakkuuta. Kuva: YLE/Reetta Arvila Metsänhakkuu
Puu hakkuukoneen kourassa.
Tällainen näkymä on moton kopista. Motolla pystyy kaatamaan ja karsimaan jopa 70 senttiä paksuja tukkeja riippuen kouran koosta. Puu hakkuukoneen kourassa. Kuva: YLE/Reetta Arvila Metsänhakkuu,hakkuukoneet
Mies vaihtaa sahanterää hakkuukoneeseen.
Sahanteriä menee säännöllisesti rikki. Varsinkin hiekka tai kivet koituvat helposti sahan kohtaloksi. Hannu Liikanen vaihtaa terän uuteen muutamissa kymmenissä sekunneissa. Mies vaihtaa sahanterää hakkuukoneeseen. Kuva: YLE/Reetta Arvila Metsänhakkuu,hakkuukoneet
Moto kaataa puun.
Hakkuukoneet ovat isoja satsauksia metsäkoneyrittäjille. Metsäala kokee varmasti piristysruiskeen, kun Äänekoskelle avataan uusi sellutehdas ensi vuonna. Moto kaataa puun. Kuva: YLE/Reetta Arvila Metsänhakkuu,hakkuukoneet
Toimittaja Reetta Arvila poseeraa moton vieressä.
Reetta Arvila mittailee moton rengasta. Rengas on melkein samankokoinen kuin reilu 160 centtiä pitkä toimittaja. Toimittaja Reetta Arvila poseeraa moton vieressä. Kuva: YLE/Reetta Arvila Metsänhakkuu,hakkuukoneet
 • Keskustele tässä yrityselämästä!

  Yrityselämän ongelmana on lyhytjänteisyys

  Vaivaako yrityksiämme lyhytjänteisyystauti? Kyllä vaivaa, sanovat työelämäprpfessori Lasse Mitronen ja konsultti Timo Raikaslehto. Tauti estää tai vaikeuttaa yritysten uudistumista ja menestymistä kansainvälisessä kilpailussa. Mutta siitä voi parantua. Miten, sen Mitronen ja Raikaslehto - tuoreehkoon tutkimukseensa nojaten - kertovat tässä ohjelmassa.

 • Säveltäjä Kaija Saariaho: "Inspiraatiota täytyy oppia ohjelmoimaan"

  Säveltäjälle ei suositeltu synnyttämistä.

  Säveltäjä Kaija Saariaho on eri elämänvaiheiden myötä oppinut ohjelmoimaan inspiraatiota, sillä säveltäminen on hidasta ja kärsivällisyyttä vaativaa työtä. Se on hänelle elämän tarkoitus, sillä ilman säveltämistä elämä valuu hukkaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Keskustele tässä yrityselämästä!

  Yrityselämän ongelmana on lyhytjänteisyys

  Vaivaako yrityksiämme lyhytjänteisyystauti? Kyllä vaivaa, sanovat työelämäprpfessori Lasse Mitronen ja konsultti Timo Raikaslehto. Tauti estää tai vaikeuttaa yritysten uudistumista ja menestymistä kansainvälisessä kilpailussa. Mutta siitä voi parantua. Miten, sen Mitronen ja Raikaslehto - tuoreehkoon tutkimukseensa nojaten - kertovat tässä ohjelmassa.

 • Säveltäjä Kaija Saariaho: "Inspiraatiota täytyy oppia ohjelmoimaan"

  Säveltäjälle ei suositeltu synnyttämistä.

  Säveltäjä Kaija Saariaho on eri elämänvaiheiden myötä oppinut ohjelmoimaan inspiraatiota, sillä säveltäminen on hidasta ja kärsivällisyyttä vaativaa työtä. Se on hänelle elämän tarkoitus, sillä ilman säveltämistä elämä valuu hukkaan.

 • Keskustele täällä talousnäkymistä!

  Syksyn talousnäkymät

  Hyytyykö talouskasvu - ja jos niin käy, mitä siitä seuraa Suomelle? Miltä uuden hallituksen talouspolitiikan päälinjat vaikuttavat? Muun muassa näiden kysymysten äärelle kokoontuu Mikä maksaa? -ohjelman perinteinen ekonomistiraati. Mukana ennustepäällikkö Janne Huovari Pellervosta, ennustepäällikkö Ilkka Kiema Palkansaajista ja uutena jäsenenä Etlan tuore toimitusjohtaja Aki Kangasharju.

 • Filosofi Mikko Lahtinen muokkaa kehoaan antiikin Kreikan ihanteiden mukaan

  Akateeminen kehonrakentaja mietiskelee salilla.

  Tampereen yliopistossa vaikuttava yliopistolehtori ja filosofi Mikko Lahtinen voimailee viisi kertaa viikossa. Kehonrakennusta harrastava filosofi löytää harrastukselleen akateemiset perusteet. Mieli ja keho kuuluivat jo antiikin Kreikassakin yhteen.

 • Taidehistorioitsija Anna Kortelainen: "Ei hylätä enää ketään!"

  Tietokirjailijalle avautui hylkäämisten historia.

  Taidehistorioitsija Anna Kortelainen tutustui väitöskirjaa tehdessään Albert Edelefeltin maalausten malleihin ja heidän tarinoihinsa. Erityisesti Virginien tarina kiehtoi häntä tuoreena äitinä. Myöhemmin hän löysi oman äitinsä suvun tarinasta liittymäkohtia hylkäämisten historiaan.

 • Koripallovalmentaja Henrik Dettmann ei opeta pelaajia, vaan näyttää heille suuntaa

  Henrik Dettmann on valmentanut peräti 40 vuotta koripalloa.

  Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann alkoi saavuttaa menestystä, kun hän hylkäsi perinteisen johtamistavan, johon liittyi huutojohtamista ja käskyttämistä. Täyskäännöksen ansiosta hän ei lähestynyt peliä enää menestyksen kautta, vaan pelaajalähtöisen valmentamisen avulla. Suomenruotsalaisessa perheessä varttunut Henrik Dettmann harrasti nuorena monenlaisia urheilulajeja kuten keihäänheittoa, pihalätkää, jalkapalloa ja koripalloa. Lopulta koripallo vei miehen sydämen.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Riitta Oikawan innostus Japaniin on elämänmittainen matka

  Kulttuurivaihtaja Riitta Oikawa innostuu Japanista.

  Japanilaisen majatalon pitäjä ja kulttuurivaihtaja Riitta Oikawa on tutustuttanut suomalaisia jo 50 vuoden ajan japanilaiseen kulttuuriin. Hänestä Japani tarjoaa loputtomasti esteettisiä elämyksiä. Haaveensa japanilaisesta majatalosta Riitta Oikawa toteutti 20 vuotta sitten ostettuaan perinteisen hinokipuusta tehdyn japanilaisen kylpyammeen.

 • Jättiläisaskeleet etsii ihmisiä ja maailmaa jazzin klassikkolevyjen takaa

  Jazzmusiikki kuljettaa mietteitä uusiin suuntiin.

  Viime vuoden lokakuussa etsin työhuoneellani musiikkia työntekoni taustalle. Kuulun siihen puolikkaaseen ihmiskuntaa, joka pitää musiikin kuuntelusta lukemisen tai työnteon taustalla. Mutta kun työssäni käytän sanoja, etenkin suomeksi lauletun musiikin kuunteleminen on aivan mahdotonta.

 • Painettu runo on vääjäämättä myös kuva, toteaa Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja, runoilija Anja Erämaja

  Anja Erämajan puhe Kajaanin Runoviikolla.

  Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Anja Erämajan puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2019. Merkillinen talvi ja kevät, niin paljon kirjapaketteja. Niin monta maailmaa ja tapaa sanansa asettaa. Ja tämä mahdoton tehtävä, oli otettava kantaa, valittava. Oli kestettävä se, että valitsemalla yhden jättää toisen valitsematta.

 • Teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom: Ooppera on lapsen näkökulmasta äärimmäisen tylsää

  Taiteilijaperheen esikoinen kasvoi johtajaksi.

  Oopperan maailmassa ja sen taikapiirin keskellä kasvanut teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom on aina ollut rohkea mielipiteissään. Elämänintoa ja uteliaisuutta riittää edelleen kuin kaksikymppisellä, vaikka nuorekas boheemi olemus kätkeekin jo kuusikymppisen. Teattereita, oopperoita ja festivaaleja johtanut Erik Söderblom on monien visioiden mies.