Hyppää pääsisältöön

Kuinka treenata esteitä ratsastuskoulussa?

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Esteratsastuksen harjoittelu voi olla vaikeaa ratsastuskoulussa. Esteitä ei pääse hyppäämään välttämättä edes kerran kuukaudessa. Ilman hyppyjäkin voi kuitenkin treenata esteratojen varalle. Poimi master-tason opettajan ja esteratsastaja Marja ”Tytteli” Tetri-Rantasen vinkit omaan käyttöösi!

1. Harjoittele kevyttä istuntaa alku- ja loppuraveissa
Kysy opettajaltasi saatko harjoitella kevyttä istuntaa tuntisi alussa ja/tai lopussa. Voit harjoitella keventämällä sitten että jäät kevennyksessä ylös neljän askeleen ajaksi ja istut yhden askeleen alas.

2. Huolehdi lihaskunnostasi
Istunta on tärkein instrumenttisi. Hyvä istunta vaatii lihaskuntoa ja aerobista kestävyyttä. Vatsalihasten treenaus on helppoa ja nopeaa esim. lankkuasennossa. Jokaisella ratsastajalla tulisi myös olla kohtuullinen hölkkäkunto, eli jonkin verran aerobista kestävyyttä.

3. Laske etäisyyksiä kävellessäsi
Laske etäisyyksiä lyhtytolpalta toiselle. Arvioi etäisyys askelina tolppien välissä. Kävele väli ja yritä ylläpitää sama tahti koko välimatkan ajan. Treenillä arviointikykysi paranee ja ns. estesilmäsi paranee.

Ystäväni hevonen
Marja "Tytteli" Tetri-Rantanen kävi puhumassa esteratsastuksest Ystäväni hevosen kiertueella. Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

4. Arvio etäisyyksiä silmät kiinni
Aseta kotona keskelle huonetta jokin esine. Asetu selkä seinää vasten ja arvioi etäisyys esineelle. Sulje silmäsi ja etsi esine huoneen keskeltä silmät suljettuna. Harjoittelemalla parannat etäisyyksien arviointikykyäsi.

5. Treenaa tasapainoa seisomalla yhdellä jalalla
Katso vaikka telkkaria ja seiso yhdellä jalalla. Jos tehtävä tuntuu liian helpolta, laita jalkasi alle tyyny. Epätasainen pohja vaikeuttaa tehtävää. Voit myös yrittää kyykätä yhdellä jalalla ja jopa tyyny jalan alla. Pienetkin harjoitteet kehittävät tasapainoasi!

6. Opettele kävelemään metrin pituisia askelia
Askelluksesta on hyötyä radan kävelyssä kun lasket etäisyyksiä esteeltä toiselle. Helpoin tapa treenata metrin kävelyä on kävellä puomin viertä edestakaisin. Puomit ovat yleensä kolmen metrin mittaisia. Harjoittele ottamalla kolme samanpituista askelta puomin viertä pitkin.

Ystäväni hevonen
Tytteli Ratsastuskoulu Kiviharjun tilalla. Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

7. Opettele esteiden yleisimmät etäisyydet
Hevosen laukka arvioidaan radan rakennuksessa on 3,5 m pituiseksi ja ponin 3 m pituiseksi. Etäisyyksiä laskettaessa otetaan myös huomioon esteiden ponnistus- ja laskeutumispaikat. Hevonen ponnistaa niin kaukaa esteelle kuin este on korkea ja laskeutuu samalla etäisyydellä. Yleisimmät estevälit ovat

17 m= neljä hevoslaukkaa

21 m = viisi hevoslaukkaa

24 m= kuusi hevoslaukkaa

7 m= yksi hevoslaukka sarjalla

Opettele etäisyydet ulkoa ja mieti mitä ne tarkoittavat omalla ratsullasi. Sinun ratsusi laukka voi olla arvioitua 3,5 m pidempi tai lyhyempi. Ymmärrä myös että estetyypit vaikuttavat etäisyyksiin. Okserille ja trippelille hevonen hakeutuu ponnistamaan esteen lähelle, pystylle lähdetään helposti vähän kauempaa.

8. Katso muiden esteratoja
Kisoissa, valmennuksissa ja Youtubesta. Muiden ratsastuksesta oppii katsomallakin. Mieti katsoessasi miksi joku asia epäonnistuu tai onnistuu. Mieti miten voit soveltaa oppimiasi asioita omassa ratsastuksessasi.

9. Harjoittele laukkaa
Huolehdi aina että laukkasi on tahdikasta ja energistä. Hyvä laukka on kaikkein tärkeint' esteradalla. Laukkaan voi kiinnittää erityistä huomiota myös koulutunneilla, vaikka tempo ei olisikaan yhtä kova kuin esteradalla.

10. Tunne hevosesi
Mitä paremmin tunnet hevosesi, sitä paremmin osaat ennakoida sen käytöstä myös esteradalla. Opettele lukemaan ratsuasi käsittelemällä sitä mahdollisimman paljon.

Lue lisää esteratsastuksesta täältä!

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.