Hyppää pääsisältöön

Akuutti bongaa punkkeja – syöttinä mäyräkoirat ja flanellilakana

mäyräkoirat sylvi ja paavo
Mäyräkoirat Sylvi ja Paavo ojentavat Akuutille auttavat turkkinsa punkin metsästyksessä. mäyräkoirat sylvi ja paavo Kuva: Yle, Paulus Markkula mäyräkoira

On keväinen, mutta viileä iltapäivä Oulun Hietasaaressa. Näillä korkeuksilla luonto ei vielä viheriöi ja merikin on jäässä. Mutta heinikossa tapahtuu jo. Tämän tietää ekologi Eva Kallio, jolle punkkien keräily on osa työtä.

– Maa on paljas lumesta ja lämpötilat alkavat olla semmoisia, että puutiaiset aktivoituvat. Eri elinkierron vaiheet vähän eri vaiheissa, mutta uskoisin puutiaisten olevan aktiivisia jo koko maassa, pohtii Eva Kallio.

Kuluneen viikon aikana olemme saaneet Akuutin toimitukseen jo kymmeniä havaintoja punkeista eri puolelta Suomea, aina Etelä-Lappia myöten.

Katso kartta ja lähetä oma havaintosi.

Kahden mäyräkoiran onnellinen omistaja Saila Jurvakainen löysi ensimmäiset punkit koiriensa Paavon ja Sylvin turkeista jo muutama viikko takaperin ulkoilulenkin jälkeistä punkkisyyniä tehdessään.

– Valitettavasti ne ensimmäiset salamatkustajat ovat tulleet matkaan jo ihan siitä meidän lähimetsästä, mutta onneksi saatiin ne kiinni pesuhuoneessa, kertoo Oulussa asuva Saila.

Saila Jurvakainen mäyräkoiriensa kanssa
Saila Jurvakainen luottaa punkkisyyniin. Mäyräkoirat Sylvi ja Paavo joutuvat emäntänsä käsittelyyn jokaisen ulkoilun päätteksi. Saila Jurvakainen mäyräkoiriensa kanssa Kuva: Yle, Anu-Maija Kärjä mäyräkoirat,saila jurvakainen

Eläinten mukana punkit kulkeutuvat helposti myös ihmisiin, varsinkin, jos lemmikit nukkuvat samassa sängyssä. Siksi rutiinitarkastus on hyvä tehdä jokaisen lenkin päälle.

Hietasaari on oululaisten keskuudessa suosittu ulkoilualue, josta monet ovat onnistuneet tuomaan lenkiltä tuliaisiksi punkin pureman. Mutta löytyykö punkkeja nyt, kun niitä lähtee hakemalla yhakemaan?

Eva on ottanut mukaansa flanellisen lakanan, jolla punkkeja kerätään tieteellisiin tarkoituksiin. Saila puolestaan on lupautunut ulkoiluttamaan karvaisia punkkimagneettejaan Hietasaaren maastossa. Ja vaikka nyt valittu paikka punkin bongaukseen vaikuttaa lupaavalta, voi kyytiläinen tarttua mukaan myös vähemmän epätyypillisestä maastosta.

Ekologi Eva Kallio
Ekologi Eva Kallion mukaan puutiaisen voi löytää melkeinpä mistä vain, vaikka rantaheinikot kuuluvatkin niiden tyypillisiin lymypaikkoihin Ekologi Eva Kallio Kuva: Yle, Anu-Maija Kärjä eva kallio

– En menisi erittelemään, mikä on varma puutiaispaikka. Tai vielä vähemmän, että mistä niitä ei löytyisi. Mutta perinteisesti nämä tämmöiset rantaheinikot ovat sellaisia paikkoja, jossa niitä on sanottu olevan. Mutta ihan yhtä lailla kunnon metsistä, mustikkatyypin kuusimetsistä. Ja olenpa löytänyt puutiaisia kuivilta tienpenkareiltakin, joissa on hyvin lyhyt kasvillisuus.

Ei niitä ainakaan näin ihmisen näkökulmasta katsottuna tarvita niitä yhtään mihinkään.― ekologi Eva Kallio

Saila lähtee koiriensa kanssa merenrantaa mukailevalle lenkkipolulle. Eva puolestaan tarttuu lakanaansa. Hän suuntaa askeleensa rantametsikön aluskasvillisuutta kohti. Valkoinen lakana on kiinnitetty puiseen varten, jotta sitä olisi helpompi käsitellä. Kankaan materiaali puolestaan on flanellia, jonka pinta on hieman puuvillaa karheampi – ja näin ollen otollisempi puutiaisten pyydystämiseen.

Punkit tuntuvat tavallisen tallaajan näkökulmasta viheliäisiltä kiusankappaleilta, mutta jääkö viattoman punkin elämäntehtävä ikävien puremien, borrelioosin ja puutiaisaivokuumeen vuoksi huomaamatta?

– Ei niitä ainakaan näin ihmisen näkökulmasta katsottuna tarvita yhtään mihinkään. Mutta puutiaisvälitteiset patogeenit tarvitsevat niitä siirtyäkseen isäntäyksilöstä toiseen. Ne ovat siis välikäsi, joka siirtää patogeenit isäntäyksilöstä toiseen.

Lenkin päätteeksi Saila aloittaa koiriensa punkkisyynin.

– Tällanen lyhytkarvainen versiohan nyt on aika nopeasti katsottu läpi, että selvästi kyllä näkee, jos siellä joku ylimääräinen kipittelee. Mutta sitten tämä neiti, jolla on karvaa jo pikkuisen enemmän, niin tähänhän saakin tehdä jo sitten vähän tarkempaa tutkimusta. Yleensä punkit löytyvät täältä korvien takaa ja silmäkulmista, valottaa Saila ja toteaa tämänkertaisen syynin saldoksi nolla punkkia.

Yleensä punkit löytyvät täältä korvien takaa ja silmäkulmista.― Saila Jurvakainen

Myös Eva palaa takaisin lakanansa kanssa. Kuinka tavallista ekologille on, että puutiaisia löytyy muualtakin kuin lakanasta?

– Yhden olen irroittanu itsestäni, mutta muutaman olen sitten ottanut vaatteista talteen, mutta hyvin vähällä olen päässyt.

– Käytän usein vähän liukkaita ulkohousuja ja laitan sukat lahkeiden päällä. Eli pitkät housut ja pitkähihainen paita, se on normaalisti se, millä mennään. Tarvittaessa saappaat, ja sitten on tietysti se punkkitarkastus. Vaatteita seuraan siinä ulkoillessa, mutta myöskin jälkikäteen katson koko ruumiin läpi.

Ekologi Eva Kallio esittelee punkkilakanaa
Ekologi Eva Kallio bongaa puutiaisia työkseen. Apuna hän käyttää valkoista flanellilakanaa. Ekologi Eva Kallio esittelee punkkilakanaa Kuva: Yle, Anu-Maija Kärjä punkki,Ekologi,puutiaisten levittämät taudit

Myös vapaa-ajalla Eva osaa olla tarkkana.

– Jos tiedän, että on paljon puutiaisia, niin sinne pitkään kasvillisuuteen ei välttämättä tarvitsisi mennä. Tai sitten ainakin, että olisi pitkähihaiset paidat ja housut, ja sukkaa vähän lahkeen päälle, niin kyllä sillä mennään.

Punkin irrotteluun Eva suosittelee apteekista saatavia punkkipihtejä tai -pinsettejä. Pakkauksen mukana tulevien ohjeiden avulla homma hoituu näppärästi. Purema-aluetta kannattaa seurata, sillä punoittava alue voi kieliä borrelioositartunnasta.

Lue lisää punkkien levittämistä taudeista.

Mutta mitä löytyy Evan lakanasta punkkiretken päätteeksi?

– Ei kyllä roskia kummempaa tällä kertaa, että on varmaan sen verran viileää ja kasvillisuus sen verran märkä tällä hetkellä, että mitään ei löytynyt.

Jatkamme Akuutin punkkikartan päivittämistä tämän kevään ajan, joten havainnot ovat edelleen tervetulleita.

Lisää ohjelmasta

Akuutin omalääkäri Risto Laitila.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila
Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä
Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Akuutin omalääkäri Risto Laitila.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila
Lähikuva Azra Tayyebin kasvoista.
Lähikuva Azra Tayyebin kasvoista. Kuva: Tero Kyllönen / Yle Akuutti,sokeus,Azra Tayyebi
Kommentit