Hyppää pääsisältöön

Kasvanut Sandhja päästi irti artistikuvansa kontrolloinnista – ja voi nyt laulaa myös pepun pyörityksestä

Sandhjan Freedom Venture -albumi ilmestyy 29. huhtikuuta. Levy soi tämän viikon ajan YleX:n Viikon albumina.

Sandhja // Kuva: Kai Kuusisto

Ennen Uuden Musiikin Kilpailua Sandhjaa pelotti. Pelko ei ollut tavallista esiintymisjännitystä tai huolta siitä, onnistuuko esitys.

Sandhja pelkäsi sitä, että mitä jos hän onnistuu ja menestyy. Ja voittaa koko kilpailun. Laulajan mielessä kisavoitosta tuleva menestys johtaisi siihen, että kaikki pitäisi tietyn muotin mukaan: isommin, lahjakkaammin ja paremmin. Ei voisi olla oma itsensä.

Pahimmillaan Sandhjasta tuntui siltä, ettei hän pystyisi pelkonsa vuoksi edes osallistumaan koko kilpailuun.

Suurimman ahdistuksen hetkillä Sandhja oli ystävänsä syntymäpäiväjuhlissa, joissa hän itki tilannettaan. Sandhjan onneksi hänen UMK-DJ Adry sai laulajan rentoutuneeksi ja rauhalliseksi.

Adry ei ymmärtänyt, mikä Sandhjaa pelotti. DJ näki tilanteen ensisijaisesti houkuttelevana, hienona mahdollisuutena, jossa Sandhja pääsee tekemään omaa juttuaan.

- Adry sanoi mulle, että mitä korkeammalle pääset, sitä enemmän voit olla oma itsesi, Sandhja kertoo.

"Ei ole mitään järkeä menestyä, jos et ole oma itsesi."― Sandhja

Tuolloin Sandhja koki valaistumisen ja ymmärsi, että voi tehdä asiat juuri omalla tavallaan. Muiden odotuksia ei olekaan pakko täyttää, jos oma luonne ja tavat eivät anna myöten.

- Tajusin sen, että mitä enemmän teet omaa juttua, sitä enemmän olet oma itsesi. Jos alkaa feikkaamaan, niin pitäisi feikata koko loppuelämä, koska ihmiset ovat ihastuneet siihen feikkiin. Ei ole mitään järkeä menestyä, jos et ole oma itsesi, Sandhja sanoo.

Herkälle ja isossa hulinassa herkästi syrjäänvetäytyvälle Sandhjalle oltiin aiemmin ohjeistettu, että hänen tulisi tuoda itseään mahdollisimman paljon esille, jotta ihmisten kiinnostus heräisi. Nyt Sandhja uskaltaa sanoa ei tällaiselle ajattelumallille. Hyvä esimerkki on Uuden Musiikin Kilpailun pressitilanne, jolloin valtaosa toimittajista piiritti muita artisteja kuin Sandhjaa. Tuolloin Sandhja ajatteli, etä hänen pitäisi kuitenkin mennä rohkeasti paistattelemaan lavalle ihmisten läheisyyteen. Ajatus ei kuitenkaan tuntunut sopivalta.

- Kysyin promoottorilta, että onko mun pakko mennä, kun en pysty. Hän käski mua, että "et mene, sä olet oma itsesi, olet tässä ja luotat siihen mitä teet, se kantaa", Sandhja sanoo.

Niin kantoi – aina Euroviisuihin asti.

Monipuolisempi, rohkeampi, avoimempi – enemmän oma itsensä

Sandhjan toinen albumi Freedom Venture soi tällä viikolla YleX:n Viikon albumina. Albumi kuvastaa hyvin Sandhjan henkistä kasvua, "itsenäistymistä ja naiseksi kasvamista", kuten artisti itse asian ilmaisee.

Siinä missä vuonna 2014 ilmestynyt esikoisalbumi Gold oli urbaani poppilevy, Freedom Venture on elektronisempaa musiikkia, jossa on jopa diskovivahteita. Albumi ei kuitenkaan ole ihan perinteisin euroviisuartistin tekemä levy – eikä laulaja usko, että hänet identifioitaisiin joko uuden levyn tai euroviisuedustuksen vuoksi diskokuningattareksi tai euroviisuartistiksi.

- Olen kuitenkin tehnyt musiikkia ennen Euroviisuja. En myöskään lähde messiin siihen, millainen euroviisuedustajan pitäisi olla, vaan teen sitä mun omaa juttua.

Aiemmin Sandhja oli tuonut musiikkinsa kautta itsestään esille syvällisempää puolta. Uuden levyn ensimmäinen sinkku oli viime vuonna julkaistu My Bass, joka on levyn kappaleista musiikillisesti lähimpänä Sandhjan aiempia kappaleita. Siitä huolimatta kappaleen tekeminen pelotti euroviisuedustajaamme.

- Ajattelin, että mä en voi puhua pepun pyörityksestä, Sandhja sanoo.

Itsetutkiskelun jälkeen Sandhja tuumasi, että miksipä ei voisi: artisti sanoo menneensä syvälle itseensä ja huomanneensa, kappalehan on juuri passeli hänelle.

"On hurjaa päästää irti oman artistikuvan kontrolloinnista."― Sandhja

- Kun puhutaan viihteestä ja hyvästä meiningistä, niin sehän on täysin sitä mitä mä olen. Tämä on yksi puolistani ja voin tuoda senkin esille, Sandhja sanoo ja jatkaa:

- Tärkeintä on uskoa siihen, että on just sellainen kuin haluaa olla. Sen puitteissa voi kokeilla ja tehdä mitä vain, joka tuntuu omalta.

Uudella albumilla laulaakin uudistunut ja vapautunut Sandhja. Aiemmin hän pelkäsi, ymmärtävätkö ihmiset hänen syvällisyyttään tai ylipäätään artistin taiteen päälle. Nyt tällaiset ajatukset on hylätty – ainakin niin kauas kuin mahdollista. Sandhja kertoo, että hänen pitää kuitenkin koko ajan tehdä töitä nykyisen ajatusmaailmansa ylläpitämisen eteen.

- On hurjaa päästää irti oman artistikuvan kontrolloinnista, Sandhja kertoo.

Sandhja edustaa Suomea Tukholmassa 10.–14. toukokuuta järjestettävässä Eurovision laulukilpailussa.

Lue  myös:

UMK-voittaja Sandhja meinasi pyörtyä finaalin aikana – ja oli lähellä, ettei hän pystynyt esittämään voittokappalettaan uudelleen

UMK-finaalin kohokohdat – paidaton asfalttimies varasti show’n ja veri roiskui avausnumerossa

Tässä on Suomen euroviisuedustaja 2016