Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Filosofia pääkuva

Metafysiikka ja mielenfilosofia

Image from page 374 of "Bell telephone magazine" (1922)
Image from page 374 of "Bell telephone magazine" (1922) Kuva: Internet Archive Book Images / Flickr filosofia

Metafysiikassa tutkitaan olemisen ja kaikkeuden yleisimpiä kysymyksiä. Mitä on olemassa? Mistä todellisuus koostuu? Onko mikään pysyvää? Mikä on välttämätöntä ja mihin voimme vaikuttaa? Millainen on mielen ja ruumiin suhde?

Kuuntele: Johdatus metafysiikkaan

Mitä metafysiikka on? Etälukion kurssi 90-luvulta kertoo.


Etälukion kuunneltava kurssi kokonaisuudessaan.

Tajunnantutkimus

Tajunta tarkoittaa mielenilmiöitä, joita koetaan subjektiivisesti ja elämyksellisesti. Turun yliopiston akatemitutkija Antti Revonsuo pohtii uusia kokeellisia tapoja tutkia tajuntaa. Revonsuo pohtii, voiko tajuntaa lainkaan tutkia tieteellisesti. Tiedehän pyrkii aina objektiiviseen otteeseen ja tajunnan suuri arvoitus taas pureutuu siihen, mitä me loppujen lopuksi ihmisenä olemme.

Harjoittele

Seuraavat keväällä 2016 julkaistut harjoitustehtävät liittyvät metafysiikkaan ja mielenfilosofiaan.  • 2021 syksy: filosofia

    Filosofian yo-koe ja oikeat vastaukset.

    Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.

  • 2021 kevät: filosofia

    Filosofian yo-koe ja oikeat vastaukset.

    Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.