Hyppää pääsisältöön

Mullistaako suomalaiskamera ihosyövän toteamisen?

Hyperspektrikamera
Hyperspektrikamera Kuva: Yle, Jarkko Vuolle hyperspektrikamera

Suomessa on kehitetty kamera ihosyöpien toteamiseen. Päijät-Hämeen keskussairaalassa on kokeiltu vuodesta 2011 lähtien hyperspektrikameraa, joka voi sekunneissa kuvata esimerkiksi ihosyövän esiasteen, jota paljaalla silmällä ei näkisi. Ihosyövät lisääntyvät länsimaissa edelleen valtavaa vauhtia. Suurin syy siihen on aurinko.

Uudenlaisen kameran ihosyövän havaitsemiseen on kehittänyt teknologian tutkimuskeskus VTT. Kamerakuvauksia on tehty kehitystyössä mukana olleen Päijät-Hämeen keskussairaalan ihotautien poliklinikalla vuodesta 2011 lähtien. Kuvan analyysin tekevä ohjelma on Jyväskylän yliopistossa kehitetty.

”Sillä pystyy kuvaamaan noin 12 neliösentin alueen ja erottaa pahanlaatuisen muutoksen ihan hyvänlaatuisesta, terveestä ihosta.”― Ylilääkäri Mari Grönroos

Ylilääkäri Mari Grönroos Päijät-Hämeen keskussairaalasta kehuu laitteen ominaisuuksia:

– Sillä saa kuvattua laajoja ihoalueita kerralla, siihen ei mene kuin muutama sekunti. Sillä pystyy kuvaamaan noin 12 neliösentin alueen ja erottaa pahanlaatuisen muutoksen ihan hyvänlaatuisesta, terveestä ihosta.

Ylilääkäri Mari Grönroos
Ylilääkäri Mari Grönroos, Päijät-Hämeen keskussairaala Ylilääkäri Mari Grönroos Kuva: Yle, Jarkko Vuolle mari grönroos

Kun ihomuutos saadaan tarkasti rajattua, pystytään välttymään uusintaleikkauksilta. Hoidon laatu paranee ja helpottuu.

– Tällä pääsee saman tien katsomaan miten laaja muutos on. Pystyy varaamaan oikein leikkausajan ja leikkaustilanteessa saa kerralla leikattua ilman, että joutuu tekemään lisäleikkauksia. Ne tehdään nykyään siinä vaiheessa, kun saa patologilta vastauksen, että esimerkiksi kasvain jatkuukin sinne leikkausreunaan.

”Toistaiseksi hyperspektrikamera on tutkimuskäytössä”

Toistaiseksi hyperspektrikamera on tutkimuskäytössä ja Lahdessa on sen ensimmäinen prototyyppi. Kuitenkin uusia kameroita on jo tulossa ja kameraa ja erityisesti siihen liittyvää tulkintaohjelmaa on kehitelty matkan varrella. Siitä vastaa Jyväskylän yliopiston tietotekniikan laitos. Kamerat tulevat jatkossa mm. Tampereelle Taysiin ja Helsingissä HUS:iin.

– Meidän analyysiohjelmamme hakee kuvasta erilaisia spektrejä, jonka jälkeen se laskee niiden esiintyvyyttä kuvassa. Sen perusteella voi ruveta tekemään rajauksia, eli tavallaan hakea toisistaan poikkeavia tekijöitä kuvasta, valottaa Jyväskylän yliopiston tutkijatohtori Ilkka Pölönen, joka vielä toistaiseksi osallistuu sairaalassa kuvaustapahtumaan kuvan tulkitsijana.

Tutkijatohtori Ilkka Pölönen
Tutkijatohtori Ilkka Pölönen esittelee hyperspektikameraa. Pölönen osallistuu vielä toistaiseksi kuvaustapahtumaan kuvien tulkitsijana. Tulevaisuudessa tulkinnan tekee lääkäri. Tutkijatohtori Ilkka Pölönen Kuva: Yle, Jarkko Vuolle ilkka pölönen

Tulevaisuudessa tulkinnan tekee tutkiva lääkäri.

– Aika hyvin tässä on jo oppinut tulkitsemaan kuvaa, sanoo ylilääkäri Grönroos.

Kameran ominaisuuksia tutkii myös erikoistuva lääkäri Janne Räsänen:

– Minun mielestäni tämän kameran tulevaisuuden näkymät on aivan huikeita. Tämä voi olla ihan tämmöinen uusi diagnostinen apumenetelmä, joka yleistyy esimerkiksi hyvin laajalle käyttöön ihotautien osalta.

Päijät-Hämeen keskussairaalassa leikataan liki päivittäin erilaisia ihosyöpiä. Kaiken takana on auringonpalvonta.

”Kyllä se aurinko on, joka niitä ihomuutoksia aiheuttaa eniten”― Ylilääkäri Mari Grönroos

– Kyllä se aurinko on, joka niitä ihomuutoksia aiheuttaa eniten. Melanooma liittyy ihon palamiseen ja sitten taas nämä muut, tyvisolusyöpä, oksasolusyöpä ja sen esiasteet, ne liittyvät kumulatiiviseen aurinkomäärään. Voisi sanoa, että elinaikainen rusketus on se, mikä niitä aiheuttaa, painottaa ylilääkäri Grönroos.

Ihotautilääkäri suosittelee Suomessakin käytettäväksi kesällä vahvoja aurinkovoiteita, vähintään 50 kertoimella. Auringosta voi imeä tarpeellisen D-vitamiinin jo vähällä vaivalla kesällä ja talvella sen saa lääkepurkista.

– Se määrä, mitä aurinkoa tarvitaan D-vitamiiniin saantiin, on hyvin pieni. Ja aika on todella lyhyt eikä siihen tarvitse riisua vaatteita. Sen pienen määrän saa ihan teepaita päällä. Kyllä se on turvallisin tapa, ylilääkäri Grönroos korostaa.

”Mikään ei poissulje sellaistakaan mahdollisuutta, että jossain vaiheessa nähtäisiin kotikäytössä jotain tämän tyyppistä.”― Tutkijatohtori Ilkka Pölönen

Mutta niin kauan kuin aurinkoa palvotaan, poistetaan sairaaloissa ihomuutoksia. Uuden kameran avulla ne vain saadaan leikattua entistä tarkemmin ja varhaisemmin. Tulevaisuudessa sellainen voi olla jopa kodin lääkekaapissa siinä missä kuumemittarikin.

Tietokoneen näytöllä kuvia ihomuutoksista.
Tällä hetkellä hyperspektrikameran kuvia tutkitaan vasta tutkimusmielessä, mutta voisiko kamera olla tulevaisuudessa myös kotikäytössä? Tietokoneen näytöllä kuvia ihomuutoksista. Kuva: Yle, Jarkko Vuolle tietokone

– Mikään ei poissulje sellaistakaan mahdollisuutta, että jossain vaiheessa nähtäisiin kotikäytössä jotain tämän tyyppistä. VTT on esimerkiksi lanseerannut tämmöisen demoversion, jossa he liittävät tämän kameran iPhoneen tänä keväänä. Tavallaan sellaisella lisäpalikalla se voitaisiin hyvinkin liittää puhelimeen, maalailee tutkijatohtori Ilkka Pölönen kameran mahdollisuuksia.

Asiantuntijat:
MARI GRÖNROOS, ylilääkäri, Päijät-Hämeen keskussairaala
ILKKA PÖLÖNEN, tutkijatohtori, Jyväskylän yliopisto
JANNE RÄSÄNEN, erikoistuva lääkäri Päijät-Hämeen keskussairaala

Toimittaja: LASSE TUORILA

Lisää ohjelmasta

Akuutin omalääkäri Risto Laitila.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila
Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä
Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Akuutin omalääkäri Risto Laitila.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila
Kommentit