Hyppää pääsisältöön

Parin vuoden hammashoitokulut yli 20 000 euroa: ”Hyväuskoisuuttani on käytetty hyväksi”

Hammaslääkäri tutkii suuta.
Hammaslääkäri tutkii suuta. Kuva: Yle, Akuutti suu

Hammasvahingoista tehtiin Potilasvakuutuskeskukseen viime vuonna noin 800 ilmoitusta. Yksi tekijöistä oli helsinkiläinen taidekäsityöläinen ja yrittäjä Vieno Puustjärvi.

– Hammaskipujen lisäksi sattuu myös lompakkoon. Parin viime vuoden ajan hammaslääkärilaskuni ovat noin 23 000 euroa. Korvauksia haen huonon hoidon takia, Vieno Puustjärvi sanoo.

Vaikka taidekäsityöläinen Vieno Puustjärvi on istahtanut viime vuosina tiiviiseen tahtiin hammaslääkärin potilastuoliin, silti paljon on jäänyt hampaankoloon.

”Teen potilasvahinkoilmoituksen, koska hyväuskoisuuttani on käytetty hyväksi.”― Vieno Puustjärvi

– Teen potilasvahinkoilmoituksen, koska hyväuskoisuuttani on käytetty hyväksi. Pyysin moneen kertaan kokonaisarviota pitkään käyttämältäni yksityiseltä hammaslääkäriasemalta. Sitä ei minulle kuitenkaan koskaan annettu. Vieno Puustjärvi sanoo.

Lopulta Vieno Puustjärvi päätti 50 vuotta kestäneen asiakassuhteensa ja tilasi ajan julkisesta hammashoidosta. Hammasta särki vietävästi.

– Päivystyksessä kysyin, onko hammas pelastettavissa ja voiko siihen rakentaa kruunun. Vastaus oli: hammas pitää poistaa. Sitten yksi riuhtaisu, ja hammas lensi kuin leppäkeihäs.

Vieno Puustjärvi
Vieno Puustjärven hampaita on hoidettu parin vuoden aikana jo 23 000 euron edestä. Kipujen lisäksi Puustjärvi kertoo kärsineensä huonosta hoidosta. Vieno Puustjärvi Kuva: Yle, Akuutti vieno puustjärvi

Sen jälkeen alkoi Vienon kallis kierros julkisessa ja yksityisessä hammashoidossa Yhdellä asemalla leviteltiin käsiä, toisessa ehdotettiin hampaan poistoa, kolmannessa implanttia.

– Viime kesänä tilanne kärjistyi. Huomasin että yläleuan viiden hampaan silta oli putoamaisillaan. Yksityisessä hammaslääkärikeskuksessa tuumattiin, että ei syytä huoleen, ikenet ne siellä vain punottavat.

– Lääkäri kuitenkin kiinnitti sillan tulehtuneeseen suuhun. Lopputulos oli, että parin päivän päästä silta putosi. Hammaslääkärikuluja oli kahden vuoden ajalta kertynyt jo runsaat 8000 euroa, Vieno kuittaa.

”Tämä on toimenpidevaltainen ala ja ongelmia esiintyy.”― Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Matti Pöyry

Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Matti Pöyry kuuntelee mietteliäänä Vieno Puustjärven tarinaa.

Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Matti Pöyry
Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Matti Pöyry Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Matti Pöyry Kuva: Yle, Akuutti matti pöyry

– Tämä on toimenpidevaltainen ala ja ongelmia esiintyy. Ääritapaukissa Valvira on ottanut hammaslääkäriasemilta oikeuksia pois. Mielestäni hammashoidon taso Suomessa on kuitenkin hyvä, Matti Pöyry vakuuttaa.

Kun Vieno Puustjärvi tuli viime joulukuussa hammaslääkäri Michael Münten vastaanotolle, tilanne oli äitynyt kriittiseksi.

Vienon yläleuan vanha silta oli laitettu hätätilanteessa kiinni. Tilanne oli vaarallinen.― Hammaslääkäri Michael Münte

– Vienon yläleuan vanha silta oli laitettu hätätilanteessa kiinni. Tilanne oli vaarallinen, sillä silta voi yöllä irrota ja pahimmassa tapauksessa nukkuva ihminen voi niihin tukehtua.

– Vienon suu oli myös pahasti tulehtunut, joten ensiavuksi hänelle oli määrättävä kahden viikon antibioottikuuri, Michael Munte muistelee.

Hammaslääkäri Michael Münte
Hammaslääkäri Michael Münte arvioi Vieno Puustjärven hampaiden korjauskustannukset uusiksi. Hammaslääkäri Michael Münte Kuva: Yle, Akuutti michael münte

Michael Munte teki myös Vienon hampaiden tilasta kokonaisarvion. Se aiheutti Vienolle ylimääräisistä sydämen tykytystä: hoidon hinta 15 000 euroa.

Kaikki mitä minulle 50 vuoden yrittäjyydestä jää, ovat sitten tekohampaat.― Vieno Puustjärvi

– Koko suu meni uusiksi. Totesin vain, että kaikki mitä minulle 50 vuoden yrittäjyydestä jää, ovat sitten tekohampaat, Vieno Puustjärvi huokaa.

Vieno Puustjärvi tivaa Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Matti Pöyryltä, että miten potilas voi tietää, mistä saa asianmukaista hoitoa oikealla hinnalla.

– Kysymys on perusteltu, etukäteen sitä on vaikea tietää. Tärkein on keskustella tarkkaan lääkärin kanssa hoidoista ja kustannuksista. Tarpeen vaatiessa voi käydä toisella lääkärillä kysymässä hänen mielipidettään, Matti Pöyry neuvoo.

Vieno Puustjärvi hammaslääkärissä.
Vieno Puustjärvi saa uudet hampaat hammaslääkärin vastaanotolla. Vieno Puustjärvi hammaslääkärissä. Kuva: Yle, Akuutti vieno puustjärvi

Vastaanotollaan Michael Munte tulostaa Vieno Puustjärven hammashoidon eritellyn kustannusarvion.

Paperinipussa on sivukaupalla kruunun valmistusta, parodontologista hoitoa, proteesien jäljennöstä, laboratoriokuluja, hampaiden poistoa, implanttien materiaalikustannuksia.

”Eläkkeeni on 1000 euroa, mutta pakko hampaat on hoitaa kuntoon.”― Vieno Puustjärvi

– Eläkkeeni on 1000 euroa, mutta pakko hampaat on hoitaa kuntoon. Minulla on verenpainetauti, uniapnea. tekonivelet. Jos tässä vielä aion taivaltani jatkaa, maallinen mammona on uhrattava, taidekäsityöläinen Puustjärvi sanoo.

Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Matti Pöyry kiittelee Vienon asennetta.

– Huonot hampaat ovat terveysriski. Tulehduspesäke luussa tarkoittaa, että verenkiertoon lähtee koko ajan bakteereja. Ääritapauksessa se voi aiheuttaa hengen menon, Matti Pöyry sanoo.

Maaliskuun 29. päivä on Vieno Puustjärven juhlapäivä. Runsaan kolmen kuukauden hoitojakso on takana. Michael Munten kädessä on Vienon uusi hammasrivi.

Vieno tutkii tarkasti pian paikalle asennettavaa purukalustoaan.

– Perhana, olisiko pitänyt tilata valkoisemmat.

Michael Munte rauhoittelee.

– Näitä voidaan vielä valkaista.

Hetken kuluttua kaikki on valmista ja Vieno Puustjärvi astelee peilin eteen.

Vieno Puustjärvi seisoo peilin edessä.
Vieno Puustjärvi on tyytyväinen uusittuun hammasrivistöönsä. Vieno Puustjärvi seisoo peilin edessä. Kuva: Yle, Akuutti vieno puustjärvi

– Istuu suuhun kuin hansikas. Sössötän vielä vähän, mutta illalla varmasti puhe luistaa.

Pitkien jäähyväisten jälkeen Vieno saa lääkäriltään laskun lisäksi lausunnon potilasvahinkoilmoitukseen.

Potilasvakuutuskeskus käsitteli viime vuonna noin 800 hammasvahinkotapausta. Hakemuksista 40 prosenttia sai myönteisen päätöksen.


”Korvauksia voi saada virheellisen hoidon aiheuttamasta ylimääräisistä kustannuksista, tilapäisestä ja pysyvästä haitasta sekä myös kivusta ja särystä.”
― Potilasvakuutuskeskuksen yksikönjohtaja Minna Plit-Turunen

Potilasvakuutuskeskuksen yksikönjohtaja Minna Plit-Turusen mukaan yleisimmin valitetaan juuri- ja proteesihoidoista.

– Korvauksia voi saada virheellisen hoidon aiheuttamasta ylimääräisistä kustannuksista, tilapäisestä ja pysyvästä haitasta sekä myös kivusta ja särystä, Plit-Turunen sanoo.

Pari tuntia uusin hampain ja taiteilija Puustjärven esittelee jo koruja asiakkailleen. Puhe soljuu vanhaan malliin ja kauppa käy. Aina iloinen Vieno hakee hintavista hampaistaan vielä yhden myönteisen asian.

Vieno Puustjärvi liikkeessään.
Vieno Puustjärvi liikkeessään. Kuva: Yle, Akuutti vieno puustjärvi

– Näitä ei edes ulosottomies suusta vie.

Toimittaja: JUHA GRANATH

Lisää ohjelmasta

Akuutin omalääkäri Risto Laitila.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila
Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä
Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Akuutin omalääkäri Risto Laitila.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä