Hyppää pääsisältöön

Scarlett Johanssonia ei olla muokkaamassa aasialaiseksi – mutta kaikkea muuta elokuvissa kyllä "korjaillaan" digitaalisesti

”Kukaan ei näytä siltä, miten heidät nähdään tv:ssä ja elokuvissa.”

Scarlett Johansson. // Kuva: EPA / Claudio Onorati

Näyttelijöiden ulkonäkö on puhuttanut aina. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että tavallaan ulkonäöllä on koko ajan vähemmän merkitystä – ainakin mitä tulee valkokankaalla nähtävään lopputulokseen.

Kaikki tietävät, että erityisesti jenkkileffat ovat nykyään täynnä digitaalisia erikoistehosteita. Netissä kiertävät kuvakoosteet paljastavat, miten erilaisilta näyttävät lähinnä vihreistä taustoista koostuvat lavasteet sekä valmiit kohtaukset tv-sarjoissa ja elokuvissa.

Vähemmän tunnettu tosiasia on, että kuvauspaikkojen lisäksi tietokoneet kohentelevat myös artistien kasvoja. Suomessa elokuvatoimittaja Kalle Kinnunen käsitteli taannoin aihetta Kuvien takaa -blogissaan, ja maailmalla muun muassa New York Magazine, Mashable ja Business Insider ovat kirjoittaneet digitaalisesta meikistä – näyttelijöiden kasvojen kohentamisesta, muokkaamisesta ja silottelusta tietokoneohjelmien avulla.

Viime viikkoina on kohistu Scarlett Johanssonista, joka esittää parhaillaan tekeillä olevassa Ghost In The Shell -elokuvassa japanilaista anime-sankari Motoko Kusanagia. Ympäri internetiä levisi huhuja, joiden mukaan Johanssonista tehtäisiin kuvankäsittelyn avulla enemmän japanilaisen näköinen. Väitteet levisivät kulovalkean tavoin, koska pohjoisamerikkalaisen näyttelijän roolittaminen japanilaiseen rooliin oli jo aiemmin suututtanut monet.

Paramount-elokuvayhtiön edustaja kommentoi runsas viikko sitten väitteitä ja kertoi, että Johanssonin hahmoa ei ole koekuvauksissa muokattu japanilaiseksi eikä tällaista muovaamista suunnitella myöhemminkään. Elokuvan on määrä tulla ensi-iltaan ensi vuonna.

Poru Johanssonin mahdollisesta editoimisesta ei ollut kuitenkaan aivan foliohatun vetämistä päähän, sillä Hollywoodissa näyttelijöiden digitaalinen ehostelu on aivan arkipäivää. Välillä tietokoneet häivyttävät vuosikymmeniä tiehensä näyttelijöiden kasvoilta ja vartaloilta.

Hiljattain Netflixissä julkaistiin elokuva Pee-wee's Big Holiday, jossa seikkaili vuosien tauon jälkeen 1980-luvun komediahahmo Pee-wee Herman. Pee-ween näyttelijä Paul Reubens näyttää elokuvassa kuitenkin yhtä nuorekkaalta kuin 30 vuotta sitten.

Syy: digitaaliset ehosteet. Reubens on harvoja valtavirtanäyttelijöitä, jotka ovat puhuneet julkisuudessa oman kuvamateriaalinsa photoshoppaamisesta. Hänen mukaansa näyttelijöiden digitaalinen korjailu ja kohentaminen on Hollywoodissa jonkinlainen julkinen salaisuus.

Pee-wee Herman vuonna 2016 (Paul Reubens). // Kuva: Netflix / Glen Wilson

- Ihmiset eivät tiedä, että tähdillä on sopimuksissaan salaisia ehtoja, Reubens sanoi New York Timesille helmikuussa.

Pee-wee on ulkonäöltään ja sielunmaisemaltaan lapsenomainen, minkä takia yli 60-vuotiaan näyttelijän roolisuoritus olisi saattanut kiinnittää katsojan huomion väärään asiaan. Reubensin mukaan Pee-wee ei ole ikääntynyt, vaikka hän näyttelijänä ja ihmisenä on. Siksi hän piti kasvojensa digitaalista silottelua välttämättömyytenä.

- Pee-wee ei toimi hahmona, jossa ikä on mukana.

Reubens ei todellakaan ole ainoa näyttelijä, joka on ollut digimeikattavana. Mashable kysyi asiasta pari vuotta sitten Claus Hansenilta, joka on yksi alan yrittäjistä Hollywoodissa.

- Kukaan ei näytä siltä, miten heidät nähdään tv:ssä ja elokuvissa. Kaikkia on muokattu.

Lue myös:

Gods of Egypt on todennäköisesti vuoden typerin elokuva – tuleeko siitä seuraava ”niin huono että hyvä” -klassikko?

Mistä erottaa parhaan elokuvan ja parhaan ohjauksen, kun Oscareita jaetaan?

#OscarsSoWhite-rasismi on nyt Hollywoodin kuumin puheenaihe – niin sen olisi pitänyt olla aiemminkin