Hyppää pääsisältöön

Yle vastaa: Kotimaisella draamalla menee luultua paremmin

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä
Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä Yle,yle vastaa

Julkaisemme Ylestä lähetettyjä kirjoituksia, vastineita ja oikaisuja. Tämä vastaus on lähetetty Satu ry:lle 25.4.

Kotimaisella draamalla menee luultua paremmin. Minua jäi kovasti harmittamaan viime torstain Yle-keskustelun sävy kotimaisen draaman osalta. Monet sarjat ovat lyöneet läpi maailmalla ja lisää on tulossa. Mustat lesket (Moskito), Nymfit (Fisher king), Syke (Yellow), Tellus (Yle) ja vaikkapa syksyllä julkaistava Sorjonen/Bordertown (Fisher king) ovat kaikki erinomaisia tuotteita ja onnistumisia.

Keskustelu antoi hyvästä tilanteesta haalean kuvan, studiossa ei valitettavasti tainnut olla yhtään asiantuntijaa tähän aiheeseen ja nykytilanteeseen. Vauhti on ollut kova viime vuosina.

Jorma Sairanen nosti tärkeän seikan esille. Elokuvasäätiön tuki tv-sarjoille on ollut vähäistä tilanteeseen nähden. Tätä kautta Ylekin on rahoittanut enemmän kotimaista elokuvaa kuin tv-tuotantoja. Tällä tarkoitan yhteistuotantoja, sillä Yle hankkii kotimaisilta tuotantoyhtiöiltä kuitenkin keskimäärin 4–5 draama/komediasarjaa vuosittain. Draaman hankinta on viime vuosina kasvanut ja olemme erittäin tyytyväisiä tuotantoyhtiöiden sekä draama- että kv osaamiseen. Elämme todellakin kultaista aikakautta myös tekijäkunnassa.

Ylen oman tuotannon ja hankinnan asettaminen vastakkain heijastaa vanhoja, jo menneitä kaikuja.

Kun Yle tekee omaa draamaa, suuri osa resursseista menee ulkopuolisille tekijöille: näyttelijöille, käsikirjoittajille, ohjaajille ja muusikoille. On hyvä myös muistaa, että kun Yle ostaa tuotantoyhtiöltä draamaa, se on mukana kehittämässä ja maksamassa käsikirjoitusta. Käytämme vuosittain 1,5 miljoonaa euroa käsikirjoitusten kehittämiseen. Myös Ylen omaa draamaa täytyy jatkossa rahoittaa muutenkin kuin omasta budjetista esimerkiksi kv-levittäjien kautta.

Nyt ei kannata kalistella sapeleita, vaan miettiä miten viemme kotimaisen draaman maailmalle vieläkin tehokkaammin – yhdessä.

Ville Vilen
johtaja, vastaava toimittaja
Yle, luovat sisällöt