Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Filosofia pääkuva

Filosofian klassikoita Elävässä arkistossa

Ylen Elävä arkisto esittelee klassikkofilosofeja: Charles S. Peirce, William James, Benedictus Spinoza, Gottfried Leibniz, Arthur Schopenhauer, Friedrich Nietzsche, David Hume, Thomas Reid, Thomas Hobbes, John Locke, Ludwig Wittgenstein ja René Descartes.

Ranskalainen René Descartes (1596-1650) oli uuden ajan filosofian perustaja. Skolastiseen filosofiaan perustuvan koulutuksen saanut kunnianhimoinen ajattelija ei tyytynyt skolastiikan antiin. Hänen mukaansa luonnonilmiöitä ei tule selittää yliluonnollisilla ilmiöillä. Descartes'n tieteellistä metodia ja ihmiskuvaa koskevat ajatukset olivat filosofian muotiaiheita 1600-luvulla, mutta ne vaikuttivat myös myöhempiin suuntauksiin. Hänen tunnetuimmasta ajatuksestaan "Cogito, ergo sum – Ajattelen, siis olen (olemassa)", tuli länsimaisen rationalismin kulmakivi.

Kaikki filosofian klassikot Elävässä arkistossa.

Kommentit
  • 2021 syksy: filosofia

    Filosofian yo-koe ja oikeat vastaukset.

    Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.

  • 2021 kevät: filosofia

    Filosofian yo-koe ja oikeat vastaukset.

    Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.