Hyppää pääsisältöön

Ida Paul kiteyttää tämän ajan hengen musiikkialalla – näin hän nousi biisileireiltä hittilistoille

Nuori lahjakkuus saa kaiken kuulostamaan helpolta oman erinomaisuutensa ansiosta.

Nykyään suurin osa hiteistä tehdään niin sanotuilla biisileireillä, joissa sanoittajat, säveltäjät ja tuottajat kokoontuvat. Päivän aluksi tekijät jaetaan tiimeihin, joissa kaikki hittinikkarit eivät välttämättä tunne toisiaan entuudestaan.

Näin kävi myös 19-vuotiaan Ida Paulin ensimmäisellä biisileirillä, jossa tehtävänä oli kirjoittaa hitti Roope Salminen & Koirat -yhtyeelle. Syntyi Madafakin darra.

Platinaa myynyt biisi sai Emma-ehdokkuuden, ja sen ympärille rakennettiin kokonainen darra-konsepti. Tuli Madafakin rundi ja Madafakin levy. Tämän madafakin kappaleen sävelsivät Ida Paul ja neljä muuta osaajaa ja sanoitti Ida Paulin lisäksi kuusi kirjoittajaa.

Ida Paul valittiin laulamaan myös kappaleen lopulliseen versioon, koska hän lauloi demon niin hyvin. Nuori laulaja pääsi hittikappaleen myötä esiintymään muun muassa Ruisrockiin ja Helsingin Tavastialle. Unelmat toteutuivat yksi kerrallaan.

Näin hittitehtaat nykyään toimivat.

Mutta miten Ida Paul päätyi tähän eksklusiiviseen porukkaan Warner Musicin järjestämälle biisileirille monien muiden lahjakkuuksien sekaan? Se tapahtui niin kuin nykyään niin moni muukin asia – somen kautta.

Ida Paul löydettiin Warnerille hänen Youtube-demojensa perusteella. Nyt laulaja on julkaissut jo kaksi omaa singleä ja kirjoittanut kappaleita muun muassa Kaija Koon, Anna Abreun, Mikael Gabrielin ja Lauri Tähkän kanssa.

19-vuotias laulaja kutsuu kuitenkin tätä työntäyteistä aikaa välivuodeksi, koska seuraavaksi hän aikoo lähteä opiskelemaan. Akateeminen maailma odottaa Yhdysvalloissa.

- Hain Harvardin yliopistoon opiskelemaan ja pääsin.

Sen lisäksi, että Ida Paul aloittaa syksyllä opinnot arvostetussa amerikkalaisyliopistossa, hän yrittää myös breikata jenkeissä biisinkirjoittajana.

- Haluan testata, miten homma lähtee käyntiin jenkeissä ja kirjoitan myös englanniksi. Olisi totta kai unelma kirjoittaa vaikka Taylor Swiftille kappale. Se on yksi syy, miksi haluan muuttaa jenkkeihin, että pääsen kokeilemaan, miten musahomma voi lähteä siellä käyntiin.

Tällä vauhdilla voi hyvinkin olla mahdollista, että kuulemme jonkun amerikkalaistähden suusta Ida Paulin sanat.

Ja sitten on vielä tämä oma musiikkiura Suomessa. Siitä huolimatta, että Ida Paul aikoo muuttaa pian Yhdysvaltoihin, hän jatkaa soolouraansa suomeksi ja Suomessa. Vähän kuin Vesala tekee.

Ida Paul tuntuu olevan supermimmi, jonka unelmat toteutuvat yksi kerrallaan. Mutta kun kysytään, mikä erottaa hänet muista nuorista lahjakkaista naisartisteista, Ida Paul vastaa ihanan perinteisesti.

- Mulla on oma laulusoundi, joka erottaa mut muista artisteista. Olen yrittänyt olla miettimättä tätä kilpailuna. Se kela voi tulla luovuuden tielle. Yleisö saa päättää, mitä haluaa kuunnella. Pidän fokuksen oikeassa paikassa. Mulla on omat tekstit aina. Toivon, että niihin on helppo samaistua.

Juuri niin kuin popparin kuuluukin.

Ida Paulin haastattelun kuulet tänään 24. huhtikuuta Uuden musiikin iltavuorossa.

Lue myös:

Takajeejeestä Madafakin darraan – näin fiitistä tuli uusi Idols

Näin monta biisinikkaria tarvitaan kirjoittamaan yksi hitti