Hyppää pääsisältöön

Iiris ja viettelykset

Iiris ja viettelykset_radion komediasarja
Iiris ja viettelykset_radion komediasarja Kuva: Yle Kuvapalvelu riia kataja,Minttu Mustakallio,Mikko Reitala

Kirjoitan tätä Iiris Höltän puolesta. Hän ei itse pysty, sillä on fiktiivinen henkilö ja tähän mitä nyt kirjoitan, hän sanoisi, että Hei.. mä vannon, että tänään mä en lähde mukaan mihinkään, mikä ei tunnu oikealta , vaikka kuinka houkuteltaisiin.

Iiris on keski-­ikäinen, eräänlainen white gipsy!

Hän joutuu selviytymään tämän päivän Suomessa. Hän sinnittelee periaatteineen ajassa, joka on täynnä viettelyksiä, palveluita, tavaroita, pakolaisia, matkustamista ja tekojen seuraukset ovat ikävästi tiedossa.

Iiris syntyi periaatteineen kuunnelmassa nimeltään Iiris ja auto. Iiris alkoi muotoutua eräänä tihkusateisena kesäpäivänä noin viisitoista vuotta sitten.

Seisoin pyörineni Lauttasaaren sillalla ja katselin ohi ajavia autoja. Pyöräni takakumi oli tyhjä. Olin ajanut nastaan, jossain, todennäköisesti eräässä alikulkutunnelissa, josta nastoja silloin tällöin löytyi. Suututti. Katselin autoja. Kuskit istuivat kotteroissaan sateen suojassa. Autoja valui ohitseni loputtoman tuntuisena virtana. Talutin ja tutkailin kuskeja. Mitähän he tuumivat. Luultavasti tärkeintä oli päästä pisteestä A pisteeseen B mahdollisimman mukavasti. Silloin viisitoista vuotta sitten, kun katselin autoissa istuvia ihmisiä Lauttasaaren sillalla, mitään isompaa ilmastoherätystä ei ollut vielä tapahtunut. Kun puhuin autoista, öljystä, bensasta, kivihiilestä, yltiöpäisestä kuluttamisesta minua pidettiin luultavasti ikävänä ihmisenä. Ilonpilaajana, mitä ehkä olinkin. Negatiivinen.

Päätin silti kirjoittaa jotain autosta. Suutuspäissäni.

Siitä se Iiris lähti. Kuunnelma tuli ja meni. Viime vuonna se uusittiin Yle Radio 1:ssä sekä Areenassa. Radioteatterin työntekijä Laura Jaakkola oli valinnut sen edustamaan komediauusintaa. Uusinta tuli ja meni. Sen jälkeen ehdotettiin, että Iiriksestä voisi kirjoittaa sarjan. Innostuin.

Iiris ajattelee, että ihmiset ovat hirveän mukavia, he pyrkivät hyvään elämään.. ja on hassua, että mukavat ihmiset, jotka tarkoittavat hyvää ja toteuttavat vain haaveitaan, tuhoavat samalla joukolla maapalloa, tarkoittamatta mitään sellaista. Se on niin hassua.

Miksi hyvä sisältää tuhon tai sen mahdollisuuden?

Me valitsemme ja kaikkihan me haluamme hyvää, ainakin lähimmillemme. Iiris haluaa hyvää, mutta on ristiriitainen. Hän ajattelee maapallon tulevaisuutta ja ajaa polkupyörällä, mutta seuraa kiihkopäisenä formuloita ja valehtelee omistavansa auton.
Hänellä on ajokortti, mutta hän ei aja. Hän istuu siskonsa kyydissä ja nauttii. Hän ei tarvitse kesähuvilaa, mutta jos mahdollisuus raottuu, hän päätyy ottamaan lainaa ennen kuin on tonttiakaan.

Mitään, mikä lisää mukavuutta, ihmiseltä ei saisi ottaa pois

Ja miksi pitäisi, ajattelee Tytti, Iiriksen sisko.

Iiris on enimmäkseen muualla kuin kotonaan. Jos hän ei ole jo jossain menossa, hän on tulossa tai lähdössä jonnekin. Hän on enimmäkseen liikkeellä, liikkeessä ja usein sisarensa Tytin kanssa, joka myös on liikkuvaa lajia, mutta hyvin teknologiamyönteinen. Iiris on houkutuksille altis. Kotona on puoliso, Petteri. Tytär, Mimma, on jo muuttanut pois.

Sarja nyt kirjoitettu. Iiris ja viettelykset. 20 osaa. Alkaa Vappuna. Tulkaa mukaan.

Pirjo Toikka
Pirjo Toikka pirjo toikka

Pirjo Toikka

Käsikirjoittaja

Yle Radio1 sekä Areena 30.4. klo 15.00 alkaen

Iiris ja vauhdin huuma.
Radioteatterille kirjoittanut Pirjo Toikka. Ohjaus: Janne Tapper. Musiikki: Pietari Mikkonen. Äänisuunnittelu: Joonatan Kotila. Tuotantokoordinaattori: Laura Jaakkola. Tuottaja: Pekka Ruohoranta.
Henkilöt:
Iiris Hölttä: Minttu Mustakallio. Tytti Backlund: Ria Kataja. Petteri Alametsä: Mikko Reitala.
Muissa rooleissa: Tero Jartti ja Pekka Ruohoranta.

Kommentit