Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Kännykän kuukautissovellukset ovat paljon muutakin kuin vain kalenteri

Kuvakaappauksia kuukautissovelluksista, kollaasi.
Kuvakaappauksia kuukautissovelluksista, kollaasi. Kuva: YLE Kuningaskuluttaja,clue,Clue

Kuukautisten kirjaaminen kalenteriin on ollut aina helppoa, mutta älypuhelinten kuukautiskalenterisovellukset tarjoavat tämän lisäksi niin paljon lisätietoa omasta kierrosta, että kokeileminen kannattaa. Kuningaskuluttaja vertaili viittä eri alustoille tarkoitettua maksutonta kuukautiskalenteria.

Erilaisia kuukautiskalenterita löytyy eri käyttöjärjestelmille jo kymmeniä. Vaikka käyttäjä voi yksinkertaisimmilaan käyttää sovelluksia vain kuukautisten kirjaamiseen ja seuraamiseen, niiden avulla voi seurata myös kymmeniä muita eri asioita iho-ongelmista mielialan vaihteluihin. Kuukautisten merkitseminen ylös ja niiden ennustaminen onkin vain pieni osa sovelluksen toimintaa. Vähintään yhtä suuri painoarvo tuntuukin olevan kierron kartoittamisella ja hedelmällisen ajankohdan tunnistamisella. Ei ihme, että moni sovellus mainostaakin itseään myös ehkäisymenetelmänä ja keinona tulla raskaaksi.

Moni sovellus mainostaa itseään myös ehkäisymentelmänä ja keinona tulla raskaaksi.

Suunnilleen kaikki kuukautiskalenterisovellukset toimivat hyvin samantapaisella periaatteella: alkunäytössä on nappi, jota painamalla voi merkitä kuukautisensa alkaneeksi ja kirjata muita sovelluksen ehdottamia oireita. Erilliseen kalenterinäkymään sen sijaan on merkattu kuukautiset sekä "hedelmällinen aika" ja ovulaatio eli munasolun irtoaminen. Ensimmäistä kertaa sovellusta avatessaan käyttäjän pitää kirjata tiedot edellisistä kuukautisista. Tämän lisäksi kaikissa testatuissa sovelluksissa pystyi lisäämään kalenteriin myös aiempia kuukautisia, mikä mahdollistaa tulevien kuukautisten ennustamisen. Kun kalenteriin on merkattu tarpeeksi kuukautisia, kertoo sovellus jo ennalta arvion tulevien kuukautisten alkamispäivästä ja kestosta.

Kaikista sovelluksista löytyy myös jonkinlainen valikoima erilaisia oireita, joita voi myös merkitä kalenteriin. Oireet vaihtelevat rintojen aristuksesta flunssaan. Tämän lisäksi kalentereista löytyy suuri joukko erilaisia mielialoja tai tunnetiloja, jotka monessa tapauksessa jopa ylittävät tavallisen ihmisen tunteiden kirjon.

Clue – helppokäyttöinen peruskalenteri

Cluen kuukautiskalenteri on todella helppo käyttää ja aloitusnäkymästä hahmottaa helposti, missä mennään. Sovellukseen voi myös kirjata massiivisen määrän erilaisia oireita. Analytics-kohdassa on myös mahdollisuus selata aiemmin kirjaamiaan oireita. Cluessa kuukautisten kirjaamisessa tulee kuitenkin olla hyvin tarkkana. Toisin kuin muissa sovelluksissa, siinä ei riitä kuukautisten alkamis- ja loppumispäivän merkkaaminen vaan jokainen päivä pitää muistaa laittaa ylös. Tämän vuoksi kalenteriin jää helposti paljon vain päivän kestäviä kuukautisia.

Kuvakaappauksia Clue-kuukautissovelluksesta.
Kuvakaappauksia Clue-kuukautissovelluksesta. Kuva: Kuvakaappauksia Clue-kuukautissovelluksesta/YLE Kuningaskuluttaja,kuukautissovellukset

Clue

 • Helppo ja pelkistetty.
 • Todella paljon erilaisia oireita kirjattavana ja mahdollisuus selata niitä Analytics-osiossa.
 • Ei mainoksia.
 • Kuukautiset pitää muistaa kirjata joka päivä.
 • Toimii Androidilla ja iPhonessa.

P.C. – biohakkerin kuukautissovellus

P.C.:ssä käyttäjällä riittää kirjattavaa ja analysoitavaa. Pelkästään erilaisia mahdollisia mielialoja on sovelluksessa 66 erilaista. Tämän lisäksi P.C.:stä löytyy tämän vertailun paras valikoima työkaluja ovulaatiopäivän määrittämiseen. Lämpötilan lisäksi sovellukseen voi kirjata tietoja valkovuodosta ja kohdunsuun alueella tapahtuvista muutoksista. Sovellus tarjoaa myös hyvin tarkkoja raportteja erilaisista muuttujista: sovelluksen yhdyntäpäiväkirja kertoo kuinka suurella prosentilla yhdynnät johtavat orgasmiin. P.C. on testissä olleista kuukautiskalentereista ainoa, joka on täysin suomenkielinen.

Kuvakaappauksia P.C. -kuukautissovelluksesta.
Kuvakaappauksia P.C. -kuukautissovelluksesta. Kuva: Kuvakaappauksia P.C. -kuukautissovelluksesta/YLE Kuningaskuluttaja,kuukautissovellukset

P.C.

 • Massiivinen määrä erilaisia kirjattavia tietoja, oireita ja mielialoja.
 • Raportti-osiossa myös erilaisia kuvaajia ja koonti syötetyistä tiedoista.
 • Ovulaation tunnistaminen tarkempaa kuin muissa.
 • Myös raskauden seuranta onnistuu.
 • Ainoa suomenkielinen, joskin mahdollisesti automaattikäännetty.
 • Sisältää mainoksia.
 • Toimii vain iPhonessa.

MeLady Calendarin suuresta valikoimasta ominaisuuksia maksetaan mainoksilla

MeLady mainostaa kalenteriaan kuukautisten seuraamisen lisäksi myös raskauden ehkäisyyn ja raskaaksi tulemiseen. Sovelluksessa voikin seurata kuukautisten lisäksi muun muassa kehon lämpötilaa, joka auttaa ovulaation ajankohdan selvittämisessä. MeLadyssä pystyy myös seuraamaan kirjaamiaan oireita ja mielialoja kätevästi niille varatusta "Statistics"-osiossa. Siinä oireista piirretään kuvaaja esimerkiksi kuukauden sisällä, jolloin on helppo katsoa, miten esimerkiksi mieliala vaihtelee kierron eri vaiheessa. Jollain tavalla tämä on kuitenkin rahoitettava, joten MeLadyssä katsellaankin testatuista sovelluksista eniten mainoksia.

Kuvakaappauksia Me Lady -kuukautissovelluksesta.
Kuvakaappauksia Me Lady -kuukautissovelluksesta. Kuva: Kuvakaappauksia Me Lady -kuukautissovelluksesta/YLE Kuningaskuluttaja,kuukautissovellukset

MeLady Calendar

 • Sovellusta mainostetaan myös avuksi raskaaksi tulemiseen sekä sen ehkäisemiseen.
 • Luo kuvaajia esimerkiksi syötetyistä lämpötiloista tai muista oireista.
 • Sisältää melkein häiritsevän paljon mainoksia.
 • Sovelluksessa on myös lukittua sisältöä, jonka saa käyttöönsä maksamalla.
 • Toimii iOS:llä ja Windowsilla

My Period Tracker – kuukautiskalenteri pariskunnille

My Period Tracker mahdollistaa tietojen jakamisen myös omalle kumppanilleen tai vaikkapa kaverille. Kumppanin täytyy tätä varten myös asentaa sovellus. Sovelluksen asentamisen jälkeen kumppani voi kuitenkin laittaa kännykän vaikka hälyttämään joka kerta, kun toisella puoliskolla alkaa kuukautiset tai kun hän arvioi ovuloivansa. Ei siis tule yllätyksenä, että myös My Period Tracker mainostaa sovellustaan myös apuna raskaaksi tulemiseen sekä raskauden seurantaan. Naispuolisen kumppanin tai kaverin kanssa tietojen vaihtaminen toimii molempiin suuntiin. Sovellus kärsii kuitenkin samasta ongelmasta kuin Once. Kalenteriin kirjatuista oireista ei juuri saa minkäänlaista muuta hyötyä kuin kilahduksen partnerin kännykässä.

Kuvakaappauksia My Period Tracker -kuukautissovelluksesta.
Kuvakaappauksia My Period Tracker -kuukautissovelluksesta. Kuva: Kuvakaappauksia My Period Tracker -kuukautissovelluksesta/YLE Kuningaskuluttaja,kuukautissovellukset

My Period Tracker

 • Tietoja voi jakaa myös partnerille.
 • Paljon erilaisia oireita ja mielialoja merkittävänä. Niiden selaaminen onnistuu kuitenkin vain kalenterista klikkailemalla.
 • Sovellukselle voi kertoa olevansa raskaana, jolloin se alkaa laskea päiviä synnytykseen. Oireita voi tämänkin jälkeen kirjata tavalliseen tapaan.
 • Ei mainoksia.
 • Toimii Androidilla, iPhonessa ja Windowsilla.

Once ilahduttaa käyttäjäänsä Gif-animaatioilla

Oncen erikoisuus on "Today's Tip" -osio. Päivittäinen vinkki on räätälöity käyttäjälle sen mukaan, missä vaiheessa kiertoa hän on menossa. Gif-animaatioina pyörivät vinkit vaihtelevat vauvakuumetta helpottavien elokuvien listaamisesta ilmavaivojen hoitoon. Vinkit ovat välillä "juo vettä" -osastoa, mutta juuri omaa kiertoa tukevat vinkit tuntuvat silti hyvältä palvelulta. Kuten muissakin sovelluksissa, myös Oncessa käyttäjä voi kirjata erilaisia oireita ja mielialamuutoksia kalenteriin. Valitettavasti ainoa tapa näiden selaamiseen on avata haluttu päivä kalenterinäkymästä. Jää myös epäselväksi, vaikuttavatko käyttäjän itse kirjaamat oireet siihen, minkälaisia vinkkejä hän milloinkin saa.

Kuvakaappauksia Once -kuukautissovelluksesta.
Kuvakaappauksia Once -kuukautissovelluksesta. Kuva: Kuvakaappauksia Once -kuukautissovelluksesta/YLE Kuningaskuluttaja,kuukautissovellukset

Once

 • Today's Tip antaa vinkkejä kiertoon perustuen.
 • Aloitusnäyttö kertoo sovelluksen arvioiman todennäköisyyden tulla raskaaksi.
 • Mahdollisuus kirjata erilaisia oireita, mutta niiden selaaminen onnistuu jälkikäteen vain kalenterista.
 • Sovellukseen voi kirjata yrittävänsä tulla raskaaksi, mutta se ei muuta sovelluksen toimintaa.
 • Sisältää mainoksia.
 • Toimii Androidilla ja iPhonessa.

Näin vertailu tehtiin

Oncea ja Clueta käytettiin puolen vuoden ajan Androidilla. Muita sovelluksia käytettiin vain viikon ajan, mutta tiedot kuukautisista, oireista ynnä muista kopioitiin niihin Cluesta. MeLady Calendaria ja My Period Trackeria testatiin Windowsilla ja P.C.:tä iOS:llä. My Period Trackeria ja P.C.:tä testattiin myös erikseen raskaana olevaksi merkatulla käyttäjällä.

Lue lisää:

Hedelmällisyystietokone lupaa ehkäisyä ilman hormoneja

Sadattuhannet suomalaisnaiset käyttävät hormonaalista ehkäisyä, mutta kaikille hormonit eivät sovi. Myös hormonien ympäristövaikutukset herättävät huolta. Yksi vaihtoehto hormonittomaan ehkäisyyn on hedelmällisyystietokone. Satojen eurojen hankintahinta on kuitenkin kova ja laite vaatii käyttäjältään pitkäjänteisyyttä.

Muokattu 26.4.2016: Korjattu kirjoitusvirheitä.

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.