Hyppää pääsisältöön

Ossi menetti tupakoinnin vuoksi kurkunpäänsä – hän laulaa yhä karaokea, ja se kuulostaa aika karulta

Syöpäjärjestöjen valistusvideolla esiintyvä Ossi joutui kurkunpään syövän vuoksi leikkaukseen vuonna 1995. Sen jälkeen hän on puhunut ja hengittänyt kurkussa olevan reiän kautta.

70-vuotiaan Ossin tähdittämä nuorille suunnattu video on pysäyttävä ja vaikuttava poikkeus perinteisesti haljuiksi jääneiden valistusvideoiden joukossa.

Syöpäjärjestöiden videolla Ossi laulaa karaokessa Alession Heroes-kappaletta. Tulkinta on hyvin poikkeuksellinen: Ossin kurkkuun on tehty kurkunpään syövän vuoksi avanne, jonka kautta hän hengittää, puhuu ja laulaa. Verkkolehti Käryn mukaan avanne jouduttiin tekemään vuonna 1995, jolloin Ossilla todettiin tupakoinnin aiheuttama kurkunpään syöpä.

Video on osa Syöpäjärjestöjen kampanjaa, joka kohdistuu nuorten nikotiiniriippuvuuteen.

- Tupakointi on vähentynyt nuorten keskuudessa mutta lisäksi on tullut nuuska, jonka terveyshaitat ovat lähes savukkeiden kaltaiset. Nuuskan nikotiinipitoisuudet ovat moninkertaiset savukkeisiin verrattuna. Riippuvuus koukuttaa, ja tämä on usein nuorten vaikea ymmärtää, Suomen syöpäyhdistykseltä kerrotaan.

Vuonna 1995 Ossille annettiin vain seitsemän vuotta elinaikaa. Ossi kuitenkin elää yhä ja harrastaa laulamista yhtä innokkaasti kuin ennen avannetta.

- Mulla on ollut hyvä elämä. Mut röökaamisen ois voinut jättää aloittamatta, Ossi sanoo.

Videolta voi bongata myös YleX:n Vuoden paras teho -äänestyksen vuonna 2015 voittaneen Biniyamin.

Lue myös:

*["Vtun hra, mä rakastan sua" – suomalainen JP kertoo, millaista on elää Touretten kanssa](https://yle.fi/ylex/3-8818619)

Kestäisitkö tällaista informaation määrää? Nettihitti näyttää, miltä autismin oireet tuntuvat

Nuuskaa myydään netissä huoletta, vaikka se on laitonta – Poliisi: "Kumpi on tärkeämpää, suojata lapsia seksuaalirikollisilta vai nuuskalta?"

Maailmanmestari lyttää Kummolan ehdotuksen nuuskan totaalikiellosta: "Jokaisen oma valinta"