Hyppää pääsisältöön

Riston Valinnan huhtikuun kuva - Sandro Botticelli: La Primavera

Botticelollin teos Primavera Uffizin galleriassa
Sandro Botticelli: La Primavera Botticelollin teos Primavera Uffizin galleriassa Kuva: Risto Nordell botticelli primavera,,Riston Valinta

Riston valinnan kuukauden kuva -ohjelmissa keväällä 2016 Risto Nordell uppoutuu kuvataiteen maailmaan ja tutkailee kuvien ja musiikin välisiä yhteyksiä. Huhtikuun kuva on Sandro Botticellin (1445-1510) teos La Primavera eli Kevät noin vuodelta 1478.

Teos on nähtävissä Uffizin galleriassa Firenzessä.

Vieraana on kuvataiteilija Elina Merenmies. Ohjelma lähetetään keskiviikkona 27.4.2016 klo 11.00.

Botticelollin teos Primavera Uffizin galleriassa
Botticelollin teos Primavera Uffizin galleriassa Kuva: Risto Nordell botticelli primavera,,Riston Valinta

Botticelli eli Firenzessä ja oli yksi varhaisrenessanssin merkittävimpiä taiteilijoita sekä firenzeläisen humanismin tulkitsija. Tässä muutama asia, joita teoksessa La Primavera voi nähdä:

• Kuvassa keskeinen henkilö on tietenkin puiden kehystämä Venus, kauneuden jumala.

• Kuvassa näkyy myös Cupido, joka ampuu rakkauden nuolia kohti tanssivia sulottaria.

• Punaisessa viitassa teoksen vasemmassa reunassa puihin kurkottaa kaupankäynnin jumala Mercurius.

• Venuksen oikealla puolella on Floora, joka kylvää maahan siemeniä.

• Teoksen vasemman reunan tuima ahdistelija on Zefyros eli länsituuli.

• Teoksen aihe tai tilanne, jota se kuvaa, ei ole tunnettu mytologinen kohtaus vaan aihe on tarkoituksellisesti jätetty monimerkitykselliseksi.

• Toisaalta tämän ajan Italiassa uusplatonismi kiinnosti ihmisiä ja asioista haluttiin löytää ”yleinen totuus”. Ehkä siksi Venus on kuvattu jossain määrin Neitsyt Marian kaltaiseksi hahmoksi.

• Botticellin värien käyttö on tässä maalauksessa maanläheinen. Myös taiteilijalle tyypillinen graafisuus näkyy ja ääriviivat ovat tärkeitä.

Kuuntele koko ohjelma tästä:

  • Kirkkomusiikki soi pääsiäisenä Yle Klassisessa

    Oratoriot, passiot ja muut pääsiäisen klassikot.

    Ylen klassisen musiikin internet-kanava Yle Klassinen lähettää pääsiäisen aikaan jälleen runsaasti kirkkomusiikkia. Kanavan ohjelmistossa soivat tänäkin vuonna hiljaisen viikon ja pääsiäisviikon suurteokset, kuten Johann Sebastian Bachin Matteus-passio, Joseph Haydnin Vapahtajan seitsemän viimeistä sanaa ristillä ja Franz Lisztin oratorio Christus.

  • Aika klassista

    Anne Teikari kertoo ohjelmistaan

    Melko klassista, suht klassista, aikamoista. Uudessa nykyklassisen musiikin ohjelmassani Aika klassista halusin tutkia niitä paikkoja ja tilanteita, joita nykyklassinen musiikki pitää sisällään ja luo ympärilleen. Halusin tietää, mitä ihmiset, jotka tekevät nykyklassista musiikkia, ajattelevat työskentelystään.