Hyppää pääsisältöön

Santtu-Matias Rouvali johtaa Šostakovitšin 10. sinfonian RSO:n konsertissa

Kapellimestari Santtu-Matias Rouvali.
Kapellimestari Santtu-Matias Rouvali. Kuva: Kaapo Kamu santtu-matias rouvali

Santtu-Matias Rouvali johtaa Šostakovitšin 10. sinfonian RSO:n konsertissa 4.5. Musiikkitalossa. Ohjelmassa on myös Aleksandr Mosolovin 1920-luvun kulttiteos Iron Foundry (Teräsvalimo) ja brittiläisen nykysäveltäjän Thomas Adèsin viulukonsertto ”Concentric paths”, jonka solistina soittaa teoksen levyttänytkin Augustin Hadelich. Konsertti lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/rso.

Glièren ja Mjaskovskin opissa ollut Aleksandr Mosolov oli vallankumouksen lapsi, joka oli taistellut punaisessa ratsuväessä ja julistautui 1920-luvulla Neuvostoliiton johtavaksi radikaalisäveltäjäksi. Teräsvalimo vuodelta 1926 oli osa Bolshoi-teatterin tilaamaa Teräs-balettia. Thomas Adès nousi maailmanmaineeseen 1990-luvulla kekseliäillä pienimuotoisilla teoksilla, joista tie on kulkenut kohti suurempia kokonaisuuksia ja kokoonpanoja. Viulukonserton ”Concentric Paths” (Samankeskiset polut) kolme osaa Rings, Paths, Rounds viittaavat erilaisiin reitteihin, joilla on kuitenkin yhteinen keskipiste. Šostakovitšin 10. sinfonia oli ensimmäinen laaja orkesteriteos, joka esitettiin Stalinin kuoleman jälkeen. Teoksen traagiset ja introspektiiviset piirteet hätkähdyttivät yleisöä ja sävellys aiheuttikin paljon keskustelua kantaesityksen jälkeen 1953.

Santtu-Matias Rouvali on Tampere Filharmonian taiteellinen johtaja ja Kööpenhaminan filharmonikoiden päävierailija. Kaudella 2015–2016 Rouvali debytoi Bambergin sinfoniaorkesterin, Indianapoliksen sinfoniaorkesterin ja Baden-Badenin ja Freiburgin radion sinfoniaorkesterin kapellimestarina. Lisäksi hän kiertää Sveitsiä Lausannen kamariorkesterin kanssa ja johtaa mm. BBC:n sinfoniaorkesteria, Ranskan radion sinfoniaorkesteria ja Tokion sinfoniaorkesteria.

Saksalaiseen perheeseen syntynyt Augustin Hadelich varttui Italiassa. Hän muutti musiikkiopintojen perässä New Yorkiin 2004 ja on nykyään myös Yhdysvaltain kansalainen. New Yorkissa Hadelich opiskeli maineikkaassa Juilliardin musiikkikorkeakoulussa Joel Smirnoffin johdolla. Kuluvalla kaudella Hadelich debytoi mm. Chicagon ja Pittsburghin sinfoniaorkestereiden ja Orpheus-kamariorkesterin solistina. Lisäksi hän esiintyy mm. Lontoon filharmonikkojen, Philadelphian orkesterin ja Cincinnatin sinfoniaorkesterin kanssa. Soolokonsertteja Hadelich pitää Lontoon Wigmore Hall’ssa ja Saksassa. Hadelich on levyttänyt Thomas Adèsin viulukonserton Hannu Linnun ja Liverpoolin filharmonikkojen kanssa 2014. Augustin Hadelichin instrumentti on ”ExKiesewetter” Stradivarius vuodelta 1723.

4.5. klo 19
KESKIVIIKKOSARJA 14

Santtu-Matias Rouvali, kapellimestari
Augustin Hadelich, viulu
Aleksandr Mosolov: Iron Foundry
Thomas Adès: Viulukonsertto “Concentric paths”
Dmitri Šostakovitš: Sinfonia nro 10
Liput: 8–32,50 €

 • Olari Elts ja Andrea Mastroni

  22.11. konsertin esiintyjät

  OLARI ELTS Virolainen kapellimestari Olari Elts murtautui suomalaisen musiikkiyleisön tietoisuuteen voittamalla 1999 kansainvälisen Jorma Panula -kapellimestarikilpailun ja seuraavana vuonna kansainvälisen Jean Sibelius -kapellimestarikilpailun.

 • Matthew Halls ja Steven Osborne

  13.-14.11. konsertin esiintyjät

  MATTHEW HALLS "Monien muiden muusikoiden tapaan minulla oli urani alkuvaiheissa tapana keskittyä pitkäksi ajaksi yhteen tiettyyn asiaan, että ihmiset alkoivat liittää minut vain vanhaan musiikkiin.

 • Mozart - Haydn

  13.-14.11. konsertin teokset

  Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791): Alkusoitto oopperasta Taikahuilu Wolfgang Amadeus Mozart liittyi vapaamuurareihin 1780-luvulla ja käsitteli vapaamuurarisymboliikkaa oopperassaan Taikahuilu (1791). Mozartille vapaamuurarius merkitsi eräänlaista henkistä aateluutta, jossa hän kohtasi tasavertaisena aikansa vapaamielisen eliitin.

 • 8.11. konsertin esiintyjät

  Konsertin johtaa Joshua Weilerstein.

  JOSHUA WEILERSTEIN Yhdysvaltalainen Joshua Weilerstein (s. 1987) kuuluu tämän hetken kiitetyimpiin nuoriin kapellimestareihin. Hän on toiminut vuodesta 2015 Lausannen kamariorkesterin taiteellisena johtajana, ja kautta on jatkettu kestämään kevääseen 2021.