Hyppää pääsisältöön

Tšernobylin babuškat

Hanna Zavorotyna, Maria Šovkuta ja Valentyna Ivanivna dokumentissa Tšernobylin babuškat
Hanna Zavorotyna, Maria Šovkuta ja Valentyna Ivanivna dokumentissa Tšernobylin babuškat Tšernobyl,teeman dokumentit

Kolme sisukasta vanhaa naista elää ja on elänyt vuosia Tšernobylin vaurioituneen ydinreaktorin lähellä, kielletyllä alueella.
Teema keskiviikkona 8.6. klo 21.00. Areenassa 90 päivää

Tšernobylin voimalan reaktorin numero 4 ympärillä on tuhansien neliökilometrien suljettu vyöhyke, jolta ihmiset on evakuoitu. Paitsi noin sataa iäkästä naista, jotka viranomaisia uhmaten ovat palanneet koteihinsa jatkamaan vaatimatonta omavaraiselämää radioaktiivisessa maassa. Heidän seuranaan aavemaisen kauniissa maalaismaisemassa on toisinaan tutkijoita, sotilaita – ja myös nuorisoa, "stalkereita", jotka hakevat luvattomilla retkillään jännitystä ja toteuttavat post-apokalyptisiä videopelifantasioitaan. Hanna Zavorotynan, Maria Šovkutan ja Valentyna Ivanivnan kotiseudulla kaikki nämä tunkeilijat ovat vain hetken vieraita. Nämä babuškat ovat kokeneet Stalinin ajan nälänhädän, natsimiehityksen ja ydinkatastrofin. He elävät jo mökeissään ja perunamaillaan elämää maailmanlopun jälkeen, ja se on jotain aivan muuta kuin tieteiselokuvissa.

  • Tšernobylin babuškat (The Babushkas of Chernobyl), USA 2015. Ohjaus Holly Morris ja Anne Bogart
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa