Hyppää pääsisältöön

Vandalismi ja varkaudet koituivat Helsingin ensimmäisten kaupunkipyörien kohtaloksi

Vuonna 2000 pääkaupunkimme toi syntymäpäiviensä yhteydessä kaduilleen uuden vaihtoehdon kaupunkiliikenteeseen. Kyseessä olivat kirkkaan vihreät kaupunkipolkupyörä, joita sai lainata käyttöönsä pientä rahapanttia vastaan.

Malli kaupunkipyöräjärjestelmälle oli lähtöisin Euroopasta. Polkupyörät olivat kaikkien lainattavissa ja niitä sai käyttää rajattomasti Helsingin ydinkeskustan alueella. Pyörien lainauspisteitä sijoitettiin eri puolille keskustaa, joten lainaajan oli mahdollista palauttaa lainaamansa menopeli eri paikkaan, kuin mistä oli pyörän alun alkaen lainannut.

Kotimaan kasvot -ohjelman toimittaja Jussi Paalanen testasi uuden kaupunkipyörän heti ensimmäisenä kesänä. Kaupunkipyörät oli otettu vastaan hyvin ja kysyntä ylitti nopeasti tarjonnan. Pyöriä tilattiin ensimmäisenä kesänä 250 lisäkappaletta. Aloitusvuonna pyöräpantiksi vadittiin kymmenen markan kolikko.

Pyörien käyttösääntöjä ei aina noudatettu. Helsigin kaupungin liikennelaitoksen projektipäällikkö Jan Engblom kertoi Paalaselle, että joitain kaupunkipyöriä oli jouduttu välillä noutaa aina Mellunmäestä asti takaisin keskustaan.

Kaupunkipyöräjärjestelmä tarjosi innokkaille palauttelijoille myös mahdollisuuden lisätienesteihin. Engblomin mukaan hylätyt pyörät löysivät nuorten ansiosta nopeasti tiensä takaisin palautuspisteisiin.

Vuonna 2002 Helsingin kaupunkipyörät olivat hieman muuttuneet alkuperäisistä. Kapeammilla rungoilla varustetut pyörät olivat kuitenkin saaneet pitää tunnuksenomaisen värinsä. Pyöräpantti oli pysynyt jokseenkin samana. Pyörän sai vuonna 2002 lainaksi kahden euron kolikkoa vastaan.

Kaupunkipyörät osoittautuivat liian kalliiksi

Vuonna 2010 Helsingin kaupunki joutui ilmoittamaan luopuvansa kaupunkipyöristä kokonaan. Syynä oli kaupunkipyörien huono kunto.

Suurin ongelma oli vandalismi. Kaupunkipyöriä varastettiin ja rikottiin peräti sata vuosittain. Parhaimmillaan Helsingin kaduilla oli neljä sataa kaupunkipyörää käytettävissä, mutta vuoteen 2009 mennessä määrä oli tippunut jo alle 150 pyörään.

Kolikkopanttijärjestelmä todettiin toimimattomaksi, koska palautuvaa panttia ei voitu käyttää uusien pyörien hankintaan tai vanhojen kunnostukseen. Kaupunki yritti saada aikaiseksi uuden mainosrahoitteisen kaupunkipyöräjärjestelmän, mutta hanke kaatui liian kalliin hintansa takia.

Kaupunkipyörät palaavat Helsinkiin

Kaupunkipyörät tekevät paluun Helsingin kaduille toukokuussa 2016. Uusi järjestelmä toteutetaan rekisteröitymällä pyöräjärjestelmän käyttäjäksi. Pyöriä voi käyttää eri mittaisilla käyttömaksuilla.

Lisää aiheesta Yle Uutisten sivuilta.

Kommentit
 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.