Hyppää pääsisältöön

Vandalismi ja varkaudet koituivat Helsingin ensimmäisten kaupunkipyörien kohtaloksi

Vuonna 2000 pääkaupunkimme toi syntymäpäiviensä yhteydessä kaduilleen uuden vaihtoehdon kaupunkiliikenteeseen. Kyseessä olivat kirkkaan vihreät kaupunkipolkupyörä, joita sai lainata käyttöönsä pientä rahapanttia vastaan.

Malli kaupunkipyöräjärjestelmälle oli lähtöisin Euroopasta. Polkupyörät olivat kaikkien lainattavissa ja niitä sai käyttää rajattomasti Helsingin ydinkeskustan alueella. Pyörien lainauspisteitä sijoitettiin eri puolille keskustaa, joten lainaajan oli mahdollista palauttaa lainaamansa menopeli eri paikkaan, kuin mistä oli pyörän alun alkaen lainannut.

Kotimaan kasvot -ohjelman toimittaja Jussi Paalanen testasi uuden kaupunkipyörän heti ensimmäisenä kesänä. Kaupunkipyörät oli otettu vastaan hyvin ja kysyntä ylitti nopeasti tarjonnan. Pyöriä tilattiin ensimmäisenä kesänä 250 lisäkappaletta. Aloitusvuonna pyöräpantiksi vadittiin kymmenen markan kolikko.

Pyörien käyttösääntöjä ei aina noudatettu. Helsigin kaupungin liikennelaitoksen projektipäällikkö Jan Engblom kertoi Paalaselle, että joitain kaupunkipyöriä oli jouduttu välillä noutaa aina Mellunmäestä asti takaisin keskustaan.

Kaupunkipyöräjärjestelmä tarjosi innokkaille palauttelijoille myös mahdollisuuden lisätienesteihin. Engblomin mukaan hylätyt pyörät löysivät nuorten ansiosta nopeasti tiensä takaisin palautuspisteisiin.

Vuonna 2002 Helsingin kaupunkipyörät olivat hieman muuttuneet alkuperäisistä. Kapeammilla rungoilla varustetut pyörät olivat kuitenkin saaneet pitää tunnuksenomaisen värinsä. Pyöräpantti oli pysynyt jokseenkin samana. Pyörän sai vuonna 2002 lainaksi kahden euron kolikkoa vastaan.

Kaupunkipyörät osoittautuivat liian kalliiksi

Vuonna 2010 Helsingin kaupunki joutui ilmoittamaan luopuvansa kaupunkipyöristä kokonaan. Syynä oli kaupunkipyörien huono kunto.

Suurin ongelma oli vandalismi. Kaupunkipyöriä varastettiin ja rikottiin peräti sata vuosittain. Parhaimmillaan Helsingin kaduilla oli neljä sataa kaupunkipyörää käytettävissä, mutta vuoteen 2009 mennessä määrä oli tippunut jo alle 150 pyörään.

Kolikkopanttijärjestelmä todettiin toimimattomaksi, koska palautuvaa panttia ei voitu käyttää uusien pyörien hankintaan tai vanhojen kunnostukseen. Kaupunki yritti saada aikaiseksi uuden mainosrahoitteisen kaupunkipyöräjärjestelmän, mutta hanke kaatui liian kalliin hintansa takia.

Kaupunkipyörät palaavat Helsinkiin

Kaupunkipyörät tekevät paluun Helsingin kaduille toukokuussa 2016. Uusi järjestelmä toteutetaan rekisteröitymällä pyöräjärjestelmän käyttäjäksi. Pyöriä voi käyttää eri mittaisilla käyttömaksuilla.

Lisää aiheesta Yle Uutisten sivuilta.

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto