Hyppää pääsisältöön

Virtsankarkailu kuriin geishakuulatreenillä

Lantionpohjatreenaminen maaten olohuoneen lattialla
Lantionpohjatreenaminen maaten olohuoneen lattialla Kuva: Jari Pussinen lantionpohjatreeni

Kaksi synnytystä ja kuusi vuotta meni motivoidessa itseä lantionpohjalihasten vahvistamiseen emätinkuulilla. Vaikka aloittaminen ei vaadi kuin shoppailun erotiikkalikkeessä tai apteekissa ja pienen hetken arjesta, niin silti jo ajatuskin tuntui hankalalta. Lopulta päätin, että mielummin nyt kuulat kuin siteet kypsemmällä iällä. Kuinka kuulatreenit kannattaa tehdä?

Treenillä tukea

Lihakset löystyvät ajan myötä. Päivä päivältä ja vuosi vuodelta virtsaputken tukirakenteet ja sulkijalihakset heikkenevät treenaamattomuudesta. Lopulta virtsa voi lirahtaa pöksyyn. Jopa niille, jotka eivät ole synnyttäneet, voi iän myötä tulla yllätyksenä lantionpohjalihasten heikkenemiseen liittyvät haasteet. Jo yskäisy tai pieni ponnistus saattaa kastella housut. Naisen virtsankarkailu eli virtsainkontinenssi on tavallinen oire, joka satunnaisesti vaikuttaa joka toisen naisen arkeen. 25-60-vuotiaista suomalaisnaisista vaivasta kärsii 20 % ja yli 70-vuotiaista jo 60 %.

Painot avuksi

Pelkkä ajatuksen voima ei vahvista lihaksia. Väestöliiton kliininen seksologi Tarja Santalahti toteaa, että kolmannes naisista ei tiedä mitä lihaksia pitäisi supistaa. Apuvälineet auttavat löytämään oikeat lihakset.

Millainen apuväline

Emätinkuulia on tarjolla monennäköisiä ja -kokoisia. Kevyimmät sopivat vastasynnyttäneille ja niille, joilla lihakset ovat heikot. Painavimmilla ennaltaehkäistään lihasten heikkenemistä ja virtsankarkailua.
Parhaimmat on valmistettu silikonista, jolloin ne on helppo pestä. Hygieniasyistä kannattaa välttää kuulia, joissa on lankoja tai metallia.
Yksi uusista hiteistä on markkinoille tullut laite, joka tunnistaa käyttäjänsä lantionpohjalihasten vahvuuden ja luo tiedon avulla treeniohjelman.

Kestävyyttä, nopeutta, voimaa

Kuula tai keila kannattaa laittaa aluksi selinmakuulla. Tarvittaessa emättimeen voi laittaa liukuvoidetta. Kun treenaaminen makuuasennossa tuntuu luonnolliselta, niin sitä voi jatkaa istuen tai seisten.
Lantionpohjalihaksia kannattaa harjoituttaa monipuolisesti viisi kertaa viikossa, muistuttaa Yliopiston apteekin farmaseutti Anna Loven.

Kestävyysharjoitus:
Kuulan voi laittaa aamutoimien ajaksi emättimeen 10 minuutiksi. Pikku hiljaa aikaa voi kasvattaa 30 minuuttiin.
Nopeusharjoitus:
Supista emätintä kuulan kanssa 10-15 kertaa ja tee toistoja 5-10.
Voimaharjoitus:
Kuulaa jännitetään emättimessä 5-10 sekuntia, jonka jälkeen pidetään tauko. Näitä toistetaan 5-10.

Tehoja nopeasti

Treenituloksia saa aikaan 2-3 viikossa. Selvän eron voi huomata puolen vuoden harjoittelulla. Tukilihasten vahvistamisella voi päästä eroon jopa inkontensiositeistä.
Ikääntyneellä naisella virtsankarkailuvaiva voi helpottua jo ylimääräisen painon pudotuksella ja tupakoinnin lopettamisella.

Omasta seksuaaliterveydestä huolehtiminen

Jo muutaman treeniviikon jälkeen huomaa, että ryhti on parempi. Vaikka treeniä tekee ennen kaikkea itsensä takia, niin osansa saa myös partneri.
Kliininen seksologi Tarja Santalahti muistuttaakin, että rakkauslihasten vahvistumisen huomaa myös partneri. Lisäksi naisen kokema orgasmi syvenee ja kiihottuminen helpottuu. Samalla kohenee seksuaalinen itsetunto.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän