Hyppää pääsisältöön

Yle vastaa: Ylen julkinen palvelu on osa sananvapauden toteuttamista

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä
Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä Yle,yle vastaa

Julkaisemme Ylestä lähetettyjä kirjoituksia, vastineita ja oikaisuja. Tämä vastaus on julkaistu Kymen Sanomissa 25.4.

Iikko B. Voipio kysyy mielipidekirjoituksessaan (KySa 20.4) Yleltä reilua kilpailua kaupallisen median kanssa, ja esittää Ylen toimintaan muutoksia. Tässä muutamia näkökohtia aiheeseen.

Julkisen palvelun omistavat suomalaiset. Tehtävä on annettu Ylelle ja yhtiön tehtävä on siksi palvella nimenomaan suomalaisia veronmaksajia ja yhteiskuntaa. Kun Yle onnistuu tuottamaan draamaa, dokumentteja, formaatteja tai musiikkia, joka kiinnostaa myös kansainvälisesti, on se iloinen lisä ja lisäarvo suomalaisten omistaman Ylen toiminnassa.

Laajaa perustehtävää yhtiö toteuttaa kuitenkin joka päivä kotimaassa välittämällä tietoa, kulttuuria, virikkeellistä viihdettä ja erityispalveluja niillä kielillä, joita täällä pohjoisessa puhutaan.

Perustuslaki takaa sananvapauden, joka on myös jokaisen oikeutta ottaa viestejä vastaan. Kansalaisilla on siksi oltava oikeus muuhunkin kuin markkinaehtoiseen viestintään.

Yle on mukana suomalaisten arjessa ja kriiseissä ja se on tärkeä osa Suomen turvallisuusrakennetta. Kansakunnan yhtenäisyyttä julkinen palvelu luo monin tavoin: kokoamalla yleisöjä suurten urheilutapahtumien, uutistapahtumien tai vaikkapa juhlapyhien ympärille iloitsemaan tai hiljentymään yhdessä.

Yle tavoittaa joka päivä kolme neljästä suomalaisesta. Tämä mittari, samoin kuin sisältöjen monipuolisuus, kertovat julkisessa palvelutehtävässä onnistumisesta. Niitä pitää seurata, niissä pitää onnistua.

Taloudellinen tehokkuus on itsestään selvä vaatimus verovaroin toimivalle yritykselle. Samaan aikaan julkisen palvelun tuottamia hyötyjä pitää mitata myös muilla mittareilla kuin rahassa.

Parlamentaarinen työryhmä tutkii par'aikaa julkisen palvelun Ylen tehtävää, rahoitusta ja valvontaa. Hyvä niin. Media ja maailma ovat muutoksessa ja kaikkia julkisia palveluja on hyvä tarkastella säännöllisesti. Omistaja määrittää julkiselle palvelulle tehtävän lakiin ja sovittaa rahoituksen tehtävän mukaisesti.

Vuonna 2014 yleisradiotoimintaa rahoitettiin Pohjolassa seuraavasti:
Suomi 87 euroa per asukas, Ruotsi 82, Norja 128 ja Tanska 103 euroa per asukas.

Reija Hyvärinen
Viestintäjohtaja
Yle