Hyppää pääsisältöön

"Huutelut ja tappelut loppuvat aina välittömästi poliisien tuloon"

Futismutsi Espanjassa pohtii paikallisen jalkapallon draamaa ja dramatiikkaa: "Espanjalainen jalkapallo on suurien tunteiden näyttämö. Uskallan väittää espanjalaisen futiksen olevan taidetta, ja siellä menestyäkseen täytyy uskaltaa heittäytyä näytelmään täysillä mukaan, tai olet ulkona. Jos hoidat roolisi omana itsenäsi espanjalaista kulttuuria arvostaen, saatat päästä kokemaan jotain ainutlaatuista."

Olemme opetelleet viisi vuotta tuntemaan espanjalaista jalkapallokulttuuria ja vasta nyt alamme hahmottamaan mistä on kyse. Täällä taidon ja lahjakkuuden lisäksi kyse on ihmisistä ja inhimillisyydestä. Eetun seuran pidetyn ja arvostetun valmentajan kuollessa äkillisesti tällä kaudella, koko seura meni kirjaimellisesti kiinni.

Stadion oli pimeänä ja tyhjänä viikon ajan. Kaikkien joukkueiden harjoitukset sekä kaikki pelit kotona ja vieraissa peruttiin. Seuran suuri jalkapallokoulukin oli kiinni tuon viikon ajan. Oli suruaika, jota kunnioitettiin ja joka sai myös 28 000 ihmistä oli täysin hiljaiseksi Málaga C.F:n pelissä, kun La Liga -seurakin muisti kyseistä valmentajaa minuutin hiljaisuudella ennen peliään.

no violencia
Espanjalaiset joukkueet ottavat usein kantaa asioihin esiintymällä paidoissa, joiden tekstit kertovat millä asialla ollaan. Näillä paidoilla vastustetaan väkivaltaa jalkapallossa. no violencia Kuva: Yle/Rosa WIcklund futismutsiespanjassa

Mitä alemmas sarjaportaita kuljetaan, sen dramaattisempaa tuntuu meno olevan peleissä ja niiden ulkopuolella. Jo neljänneksi korkein sarjataso on jaettu alueisiin, ja siellä on mukana joukkueita pienemmistäkin kaupungeista sekä suurempien kaupunkien kaupunginosista.

Juuri tällainen kaupunginosaseura on myös El Palo C.D, jonka kentällä tapahtui tuo edellisessä kirjoituksessani kerrottu surullinen tapahtuma, jossa Eetun seuran miesten kakkosjoukkueen pelaajaa puukotettiin hengenvaarallisesti.

Joukkueen vanhemmat huutelivat äänekkäästi heti pelin alusta lähtien ja tunnelma kentällä oli räjähdysaltis.

Alhaurín de la Torre C.F on saanut tukea muilta seuroilta ja väkivaltaa vastustetaan monin tavoin. Eetun Tercera Divisiónin joukkueen peliinkin vastustaja tuli aloitukseen paidoissa, joissa luki ”Violence NO” – ei väkivallalle.

Toisenlaistakin käyttäytymistä on puukotuksen jälkeen valitettavasti nähty. El Palo C.D tuli hyökkäävällä asenteella Eetun omanikäisten eli juvenilien peliin Alhaurín de la Torren kotikentälle. Joukkueen vanhemmat huutelivat äänekkäästi heti pelin alusta lähtien ja tunnelma kentällä oli räjähdysaltis.

Poliiseja tarvittiin kahteen eri otteeseen turvaamaan rauhaa pelin aikana. Huutelut ja tappelut loppuvat aina välittömästi poliisien tuloon.

eetu ja valmentaja
Eetun ja hänen espanjalaisen valmentajansa välinen luottamus ei horju tappion hetkelläkään. eetu ja valmentaja Kuva: Yle/Rosa WIcklund futismutsiespanjassa

Espanjalainen jalkapallo herättää suuria tunteita, jotka voivat vaihdella päivittäin, viikottain tai vaikkapa vain hetki kerrallaan. Yksi hienoimmista tunteista, joita olemme perheenä saaneet kokea Espanjassa on Eetun tämän hetkisessä seurassa vallitseva yhteenkuuluvuuden tunne.

Ja mikä hienointa, se uskalletaan sanoa täällä myös ääneen; tämä on sinun perheesi johon olet aina tervetullut. Voiko lämpimämpää vastaanottoa toivoa. Venga vamos Alhaurín!

Susan Wicklund

LUE myös muut Futismutsi Espanjassa -tekstit:

- "Espanjassa olen futismutsina pulassa - jatkuvaa prässiä ja puolustusta!"
- "Toteutin unelmani - asun Espanjassa futismutsina"
- "Potkut tuli joukkueesta – kun ei puhu tarpeeksi espanjaa"
- "Rasismia Espanjan kentillä - poikani henkeä uhattiin!"

LUE miten Susanista tuli Futismutsi Espanjassa: "Kaikki on mahdollista meille suomalaisillekin"

KATSO Futisvanhemmat-sarja Yle Areenasta - jaksot tiistaisin myös TV1:llä klo 20:

SEURAA Futisvanhemmat-sarjan henkilöitä Facebookissa ja osallistu keskusteluun.

  • "Halusin antaa Eetulle mahdollisuuden palata Suomeen"

    Futismutsi tarjosi pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen.

    Futismutsi Espanjassa Susan Wicklund ei halunnut olla tiikerivanhempi. Espanjan stressaava jalkapallokulttuuri sai hänet miettimään poikansa Eetun elämää, ja hän päätti tarjota pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen. Poika kokeili treenejä suomalaisessa seurassa, ja sai tehdä itse päätöksensä. Mitä poika valitsi? Ja miltä se tuntui äidistä?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Futisvanhemmat

  • "Halusin antaa Eetulle mahdollisuuden palata Suomeen"

    Futismutsi tarjosi pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen.

    Futismutsi Espanjassa Susan Wicklund ei halunnut olla tiikerivanhempi. Espanjan stressaava jalkapallokulttuuri sai hänet miettimään poikansa Eetun elämää, ja hän päätti tarjota pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen. Poika kokeili treenejä suomalaisessa seurassa, ja sai tehdä itse päätöksensä. Mitä poika valitsi? Ja miltä se tuntui äidistä?

  • Tutkija Berg: "Sosiaaliset jalat ohjaavat harrastuksia"

    Tutkija Päivi Berg tutkii mikä vetää nuoret harrastuksiin.

    "Valtaosalle tutkimistani tytöistä ja pojista merkittävää liikuntaharrastamisen aloittamisessa oli, että kaveri oli houkutellut heidät mukaan: sosiaaliset jalat olivat vetäneet heidän harrastuksen pariin." Tutkija Päivi Berg kirjoittaa siitä mikä vetää nuoret harrastusten pariin.

  • Atik: "Jalkapallo on opettanut ymmärtämään erilaisuutta"

    Futista pääsarjatasolla kolmessa sukupolvessa.

    Atik Ismail on nähnyt vuosikymmeniä futismaailmaa: "Jalkapallo on opettanut minulle yhteisöllisyyttä, oikean ja väärän, hyvän ja pahan erottamista toisistaan." Atik kirjoittaa muistojaan ja kertoo niistä kahdella videolla.

  • "Jokavuotinen pudotuskilpailu stressaa lapsia ja vanhempia"

    Futismutsi Espanjassa kertoo miten joukkueisiin karsitaan.

    Joka vuosi espanjalaisjoukkueisiin pyritään uudestaan ja paikoista kilpaillaan verisesti: "Selittämättä millään tavalla, ilman sanoja, sormi osoittaa ettet ole tervetullut tähän yhteisöön."

  • Tässä Ojaloiden sukusalaisuus: mokkapalojen resepti!

    Lisää oma reseptisi kommentteihin :)

    Futisvanhempien Vierumäen turnauksen kioskivastaavat, Ojalat, leipovat suussa sulavia mokkapaloja. Ja kauppa käy erinomaisesti. Nyt Kati Ojala paljastaa tähän asti suvussa kulkeneen salaisen reseptin! Sarjan kaikki jaksot Yle Areenassa ja tiistaisin TV1:llä klo 20.

  • "Voiko futarilla olla muuta elämää kuin jalkapallo"

    Futismutsi Espanjassa vertailee Suomea ja Espanjaa.

    Futismutsi Espanjassa yrittää löytää tasapainon: "Eetu pelaa futista tavoitteenaan ammattilaisuus. Aika ajoin noin korkealle asetettu tavoite saa pelaajan hermot ja voimavarat koetukselle. Silloin on vanhempien tehtävä muistuttaa siitä ettei jalkapallo ole ihan niin vakava asia kuin se välillä tuntuisi olevan."

  • Tutkija Berg: "Äidit leipovat mokkapaloja, isät valmentavat"

    Tutkija Päivi Berg pohtii vanhempien roolia junnu-urheilussa

    Tutkija Päivi Berg pohtii vanhempien sukupuolirooleja junnu-urheilun seuratoiminnassa. "Oletko koskaan tullut ajatelleeksi sitä, miksi lähes aina on niin, että poikia valmentaa mies ja tyttöjä nainen tai mies? Entä oletko junioritapahtumissa nähnyt pelkästään isien pyörittämää buffettia, ellei ole kysymys makkarakojusta?"

  • Juha Itkonen: Vanhemmat eivät voi valita lapsensa harrastusta

    Kirjailija Itkonen on tyytyväinen tanssivanhempi.

    Kirjailija Juha Itkonen kadehtii futiskulttuuriin kasvaneita äijiä, mutta antaa lapsilleen vapauden valita: "Poikani on innostunut. Hän oppii. Se on kaikkein tärkeintä, paljon tärkeämpää kuin se, olenko minä futisvanhempi vai tanssivanhempi."