Hyppää pääsisältöön

Kinesioteipeissä on eroja: ”Ihon punoitus ja kutina tavallisia oireita”

Kinesioteippiä olkapäähän.
Kinesioteippiä olkapäähän. Kuva: Yle, Tero Kyllönen Kinesioteippi,akuutti

Vaikka kinesioteipin käyttäjä ei olisi allergioihin taipuvainen, saattaa iho teippauksen alla punoittaa ja kutista. Jos iho kutisee kovasti, ei teippiä kannata pitää paria päivää pidempään. Kymmenien teippien joukosta voi löytyä kuitenkin jokaisen ihoon sopiva teippi. Ainoa varma keino on testata itse erilaisia vaihtoehtoja.

– Suomessa on markkinoilla jopa useita kymmeniä erilaisia teippejä, joiden joukossa on enemmän ärsyttäviä vaihtoehtoja. Toki iho saattaa reagoida, vaikka ei olisikaan allerginen, ja kyseessä on hyväkin teippi. Iho ei teipin alla pääse kunnolla hengittämään, kertoo fysioterapeutti ja naprapaatti Markku Marjamäki.

Marjamäki kertoo, että joissakin tuoteselosteissa teipin kiinnitysaineeksi mainitaan ’patentoitu akryylipohjainen liima’. Tarkat ainesosat ovat kuitenkin valmistajakohtaisia salaisuuksia.

Toki iho saattaa reagoida, vaikka ei olisikaan allerginen, ja kyseessä on hyväkin teippi.― fysioterapeutti ja naprapaatti Markku Marjamäki

Allergialääkäri Riitta Riekki Oulun yliopistollisesta sairaalasta arvioi, että kinesioteipin allergeeni voi olla myös esimerkiksi luonnonhartsi, kumi tai lateksi. Ihoärsytykseen voi vaikuttaa teipin irroittelukin sekä mahdollinen teippauspaikan vaihtaminen.

– Jos teippi kiinnitetään ihoon tiukasti pitkäksi ajaksi, saattavat iho-oireet tällöin olla yleisempiä kuin kevyesti kiinnittyvien, lyhyen aikaa ihokontaktissa olevien sidosten kohdalla.

Lievien oireiden osalta allergialääkäriltä löytyy muutama perusniksi ihoalueen rauhoittamiseksi.

– Ihon voi huuhdella haalealla vedellä ja laittaa perusvoidetta tai mietoa kortisonivoidetta, vinkkaa Riekki, mutta muistuttaa, että voimakkaamman ihoärsytyksen kanssa kannattaa hakeutua lääkärin arvioon.

Ihon voi huuhdella haalealla vedellä ja laittaa perusvoidetta tai mietoa kortisonivoidetta.― allergialääkäri Riitta Riekki

Kinesioteippejä kauppaava Marjamäki on kokeillut erilaisia teippejä omilla 5-10 henkilön testiryhmillä ennen kuin on ottanut niitä myyntiin, ja huomannut teipeissä selviä eroja. Hänen mukaansa lähes jokainen tuote sisältää samoja myyntilauseita. Käsitteet ’hypoallerginen’ ja ’lateksivapaa’ eivät kuitenkaan Marjamäen mukaan takaa kutinatonta ihoa.

Kinesioteippiä iholla.
Kinesioteippiä iholla. Kuva: Yle, Tero Kyllönen Kinesioteippi,akuutti

Ihon reaktioita selvittäviä dermatologisia testejä tai ainakaan niiden tuloksia ei juurikaan tarjolla ole. Marjamäki kertookin saaneensa ensimmäiset teippivalmistajan toimittamat ihotestitulokset käsiinsä vasta puolisen vuotta sitten.

Mistä kuluttaja sitten tietää, mitä teippiä kannattaa ostaa, jos samat mainoslauseet koristavat kaikkia pakkauksia?

– Testaamalla se selviää. Mutta sellainen näppituntuma on, että Kiinasta tulevat teipit saattavat aiheuttaa enemmän allergisia reaktioita kuin vaikkapa Japanista tai Koreasta tulevat teipit, arvioi Marjamäki ja muistuttaa, ettei hintakaan ole aina laadun tae.

Kinesioteippaus on taitolaji: "Perusperiaatteet on helppo oppia"