Hyppää pääsisältöön

Kurkista kirjosiepon pönttöön

Oletko koskaan miettinyt, mitä pöntössäsi tapahtuu? Nyt voit katsoa miten pesintä käy kirjosiepolta muninnasta poikasten lähtöön.

Suurin osa kirjosiepoista saapuu Suomeen vasta toukokuun puolessavälissä trooppisesta Afrikasta. Kirjosiepot pesivät hyvin monenlaisissa ympäristöistä, metsissä, puutarhoissa ja pihoissa. Tärkeintä paikan valinnassa on oman pesäkolon löytyminen. Voit "säästää" osan pöntöistäsi kirjosiepoille ja laittaa ne puuhun vasta lintujen saapuessa. Kirjosieppokoiras saattaa paritella useankin naaraan kanssa, mutta huolehtii vain ensimmäisen pesän poikasista. Monet kirjosieppo naaraat joutuvat siis tahtomattaan yksinhuoltajiksi. Mitenkähän käy tässä pöntössä?

Kuvamateriaali: Birdlife

 • Kuka pöntössäni asuu?: Uuttukyyhky

  Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

  Kesykyyhkyn kokoinen uuttukyyhky on sinertäväharmaa. Rinta on viininpunertava, ja siivellä on kaksi mustaa poikkijuovaa. Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

 • Lintumaailman vähenevä "aatelisto": Käki

  Kukkuva soidinääni ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

  Käki on naakan kokoinen mutta paljon hoikempi, haukkamaisen pitkäpyrstöinen mutta lyhytjalkainen. Selkä on siniharmaa (naaraalla joskus punaruskea), vatsa tummaraitaisen valkoinen. Piilottelevan ja varovaisen käen huomaa helpoiten koiraan kukkuvasta soidinäänestä ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

 • Äänestä parhaat nimet viirupöllökaksosille!

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä sunnuntaina 21.5.

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä suorassa lähetyksessä sunnuntaina 21.5. Pöllönpoikasille tuli yli 500 nimipariehdotusta, joiden joukosta raati valitsi viisi suosikkiaan. Nyt te pääsette äänestämään lopullisesta valinnasta!

Uusimmat sisällöt - Miljoona linnunpönttöä