Hyppää pääsisältöön

Näin tehtiin Mihin uskot -testi

Tatjana Schnell Innsbruckin yliopistosta
Tatjana Schnell Innsbruckin yliopistosta yle oppiminen, uskontotesti

Perinteisesti uskontoon yhdistetään erilaiset jumalat, niiden palvominen ja rukoileminen sekä käsitys jostakin ihmistä suuremmasta voimasta. Uskon tai uskonnollisuuden eri muotoja voi kuitenkin löytää monelta yllättävältäkin elämänalueelta - paljon lähempää kuin voisimme kuvitellakaan.

Luontoa palvovat puunhalaajat, uutta laitetta jonottavat Apple-fanit tai luksustuotteita himoitsevat raharikkaat ovat esimerkkejä ihmisistä, jotka eivät vastaa käsitystämme uskovaisista. Heidän elämäntavoissaan ja tuntemuksissaan on kuitenkin paljon samaa kuin kirkossa, moskeijassa tai synagogassa käyvien ihmisten kokemuksissa.

Uskonnollisuus ei siis ole kadonnut. Monella ihmisella usko on kuitenkin vaihtunut epäilyyn ja uskontoon liittyvä palvonta on saanut arkisempia muotoja.

Uusi uskonnollisuus on implisiittistä

Tatjana Schnell Innsbruckin yliopistosta on yksi johtavista uskonnollisuuden tutkijoista. Schnell jakaa uskonnollisuuden kolmeen osa-alueeseen: myytit, rituaalit ja transsendenttinen kokemus. Myytti luo käsityksen identiteetistä, rituaali on tapa, (esim. aamukahvi tai sunnuntainen kirkossakäynti), transsendenttinen kokemus on tunne siitä, että joku tapahtuma on merkitykseltään suurempi kuin miltä se näyttää.

Kaikki nämä elementit ovat läsnä niin hartaan muslimin, luonnonsuojelijan kuin luksuskuluttajankin toiminnassa.

Ihminen voi kokea yhtä lailla moskeijan, ikimetsän kuin autokaupankin maagiseksi, eksklusiiviseksi maailmaksi. Tunne voi olla voimakkaan merkityksellinen, jotakin "pientä ihmistä" suurempaa. Kaikkia näitä paikkoja tai tekoja ei kuitenkaan mielletä uskonnollisiksi.

Tatjana Schnell käyttääkin käsitettä implisiittinen uskonto. Implisiittisellä uskonnolla ei ole selviä sääntöjä, riittejä eikä virallisia sääntöjä, mutta sillä voi olla ihmisen elämässä sama rooli ja tarkoitus kuin perinteisellä uskonnolla.

Juuri tätä implisiittistä uskonnollisuutta tarkastellaan Mihin uskot? -testin avulla. Tatjana Schnell on kehittänyt testin useassa eri yliopistossa tekemänsä tutkimustyön pohjalta. Tutkimusmenetelmä perustuu suuren ihmisjoukon syvähaastatteluun. Haastateltavilta kysyttiin, mitkä asiat elämässä ovat heille oikeasti merkityksellisiä, mitä he haluavat, ajattelevat ja arvostavat. Vastauksia täsmennettiin jatkokysymyksillä. Tulokset koottiin ja analysoitiin ja niiden perusteella laadittiin testi, joka käännettiin 17 kielelle. Testi on julkaistu Itävallan lisäksi esimerkiksi Saksassa, Kanadassa, Brasiliassa, Tanskassa ja Bulgariassa.

Tutkimus vahvistaa käsitystä siitä, että jokin asia elämässä on merkityksellinen vasta, kun ihminen toimii sen mukaan, mihin hän uskoo.

Mihin sinä uskot? Testaa itsesi!

4.5.2016 korjattu kirjoitusvirheitä.

Kommentit

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Yhdeksän kysymystä ja vastausta työtodistuksista.

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?