Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Valkoinen raivo

Arto Halosen ohjaama Valkoinen raivo -elokuva kertoo koulukiusatun Laurin tositarinan.
Lauri haki apua ja selvisi koulukiusatun raskaasta taakasta. Arto Halosen ohjaama Valkoinen raivo -elokuva kertoo koulukiusatun Laurin tositarinan. yle tv1

TV1 lauantaina 19.11.2016 klo 13.30 - 14.40
Yle Areenassa 30 päivää

”Menisin jonnekin ja ampuisin kaikki.”

Arto Halosen ohjaama, palkittu Valkoinen raivo -dokumenttielokuva kertoo koulukiusatun Laurin tositarinan. Laurista olisi voinut tulla kouluampuja, mutta onneksi kävi toisin.

”Itse olen aina potentiaalinen surmaaja. Se elää minussa aina.”

Lauri suunnitteli ja valmistautui tekemään joukkomurhia. Hän haki apua, eikä toteuttanut ”fantasioitaan”. Laurista tuli ihmismielen aggression ja väkivaltaisen käyttäytymisen akateeminen tutkija sekä arvostettu tieteellinen asiantuntija. Hän on perehtynyt joukkomurhiin peilaten myös omia kokemuksiaan.

Täynnä valkoista raivoa

Lauri on luonut teorian ”valkoisesta raivosta”. Useat ihmiset ovat koulukiusaamisen ja lapsuudessa koetun trauman seurauksena täynnä valkoista raivoa. Se voi äärimmillään johtaa kouluampumisiin ja muihin väkivaltaisiin tekoihin.

Elokuvassa seurataan Laurin tarinaa. Kuinka hänestä tuli valkoisen raivon kantaja? Kuinka hän tiedostamisen ja oman aktiivisuutensa avulla lopulta selviytyi raskaasta taakastaan?

Tuotanto: Art Films Production Oy, 2015. Dokumentti on esitetty tv-ensi-illassa Ykkösellä toukokuussa 2016.

Lisää aiheesta:
Draamasarja Sekasin Yle Areenassa
Yle Uutiset: Kun koulukiusaaminen voisi tappaa – Maija oli mahdollinen koulusurmaaja
Valkoinen raivo -verkkosivut

Ohjaaja Arto Halonen: Kiusatun tunteita ymmärrettävä paremmin

Valkoinen raivo on draama-dokumentti, jossa käytetään dokumentti- ja fiktioelokuvan ilmaisukeinoja. Elokuva on saanut alkunsa toimittaja Katri Merikallion Suomen Kuvalehteen kirjoittamasta artikkelista, joka käsitteli Lauria ja valkoista raivoa.

Ohjaaja Arto Halonen on joutunut näkemään ja kokemaan koulukiusaamista omassa elämässään.

"Olen pitkään miettinyt, että haluaisin käsitellä aihetta elokuvan keinoin, mutta oikea tarina on puuttunut. Valkoinen raivo -kertomuksessa on kiehtovia ja silmiä avaavia elementtejä, jotka halusin kertoa. Asiat on ollut tärkeää saada myös laajemmin ihmisten pohdittavaksi”, Halonen toteaa.

Keskustelu ei ole edennyt

Koulukiusaaminen on esillä lähes jokaisen kouluampumisen yhteydessä, mutta keskustelu aiheesta ei Halosen mukaan koskaan etene tekoihin.

”Yhteisömme ei ole toistaiseksi riittävästi analysoinut eikä ymmärtänyt kiusatun kokemusta ja prosessin aiheuttamaa itse- ja joukkotuhoisia vaikutuksia."

Halosen mukaan muutosta on vaikea tehdä, jos ei todeta eikä ymmärretä ihmismielen mekanismeja ja jos ei kyetä niitä hoitamaan.

"Laurin tarina ja itseanalyysi ovat mielestäni poikkeavalla tavalla asian ytimessä. Tarinasta löytyy myös mahdollisuuksia asioiden muuttamiseen ja kehittämiseen.”


Valkoinen raivo palkittiin Varsovassa

Arto Halosen ohjaama Valkoinen raivo palkittiin lauantaina 21.5. kunniamaininnalla Varsovassa Millennium Docs Against Gravity -dokumenttielokuvafestivaalilla.

Dokumentti sai palkinnon uudessa, vasta tänä vuonna nimetyssä fiktio- ja dokumenttielokuvan elementtejä yhdistelevien elokuvien kilpailusarjassa (Fiction Non Fiction).

Päätösperusteluissa Halosen elokuvaa kuvailtiin sähköistävänä matkana vihan lähteille sekä kauhistuttavana varoituksena raivon seuraamuksista.

Pääpalkinto meni Petra Costan ja Lei Globin elokuvalle Olmo and the Seagull. Sarjaan oli valittu ehdolle yhteensä 11 fiktio- ja dokumenttielokuvan elementtejä yhdistävää elokuvaa, joista palkittiin kaksi.

Millennium Docs Against Gravity järjestettiin kolmattatoista kertaa. Vuonna 2015 festivaalin kävijämäärä oli yli 40 000.

Festivaaleille Sheffieldiin ja Beirutiin

Valkoinen raivo on mukana Iso-Britannian Sheffieldissä 10. - 15.6. järjestettävällä Doc/Fest -festivaalilla. Kyseessä on Iso-Britannian suurin dokumenttifestivaali.

Dokumentti on valittu myös Karama Beirut Human Right Film -festivaalin päättäjäiselokuvaksi. Jordaniasta lähtöisin olevan ihmisoikeusaiheinen Karama-elokuvafestivaali järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Libanonin Beirutissa toukokuun lopussa.

Valkoinen raivo ensiesitettiin Rokumentti-elokuvafestivaalin avajaiselokuvana marraskuussa 2015. Osana Suomen Mielenterveysseuran ja Koulukino ry:n kanssa suunniteltua ja toteutettua koulukampanjaa elokuvasta on järjestetty lukuisia koululaisnäytöksiä ympäri Suomen.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.