Hyppää pääsisältöön

Elävä viiva voittaa teipin

Pekka Mannermaa koristelee bagger-tyylistä Harrikkaa scroll-tyylin pinstripe-kuvioilla
Pekka Mannermaa maalaa korostusviivaa lehtihopeakoristeen ympärille. Kohteena Kim Fjäderin bagger-tyyliin rakennettu Harrikka. Pekka Mannermaa koristelee bagger-tyylistä Harrikkaa scroll-tyylin pinstripe-kuvioilla Kuva: Jari Pussinen/YLE moottoripyörä,moottoripyörät

Taideteoksessa on värit, sommittelu, rytmi ja jännite. Pekka "The Wizzzard" Mannermaa tekee kaiken yhdellä viivalla. Ja se on palkittu viiva.

Vapaalla kädellä vedetty viiva on koristanut hevoskärryjä jo 1700-luvulta alkaen. Kun siihen 1940-50-lukujen aurinkoisessa Kaliforniassa yhdistettiin kylttimaalauksen värikäs perinne, syntyi autojen koristemaalauksen tyylisuunta, pinstriping.

Paino- ja leikkaustekniikan nopea kehitys toi massatuotteisiin teippaukset, ja maali ja pensseli jäivät kuivumaan. Mutta käsityötaito elää yhä. Amerikassa rekan oviin tai pakettiauton kylkiin laaditaan mainoksia vanhan koulun tyylillä.

Pohjan perukoilla pinstripe-tekniikkaa - viivamaalausta lienee suomenkielinen vastine - on opiskellut ja opettanut turkulainen Pekka Mannermaa.

The Wizzzard-taiteilijanimellä tunnettu Mannermaa sai talvella kunniamaininnan tyylisuunnan varsinaisilta mestareilta. Hän on ensimmäinen ei-amerikkalainen, jonka elämäntyö siveltimen varressa on noteerattu.

Lisää pinstripe-tekniikasta Mannermaan omalta saitilta. Pekka julkaisee myös korporaatiovapaata kustom lifestyle -lehteä.

Pinstripe-tekniikan ja kustomoinnin kantaisät

- Ed "Big Daddy" Roth tunnetaan 60-luvun showautoistaan ja RatFink-hahmostaan.

- Kenneth Howardin eli Von Dutchin tuoteperheen sivuilla kerrotaan mm, mistä lentävä silmä sai alkunsa.

Katso, vapiseeko mestarin käsi, kun viiva piirtyy peltiin.

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän