Hyppää pääsisältöön

Itse asiassa kuultuna: Pirkko Työläjärvi

Tasavallan tahtonainen Pirkko Työläjärvi oli 1970-luvun Suomessa pitkäaikainen ministeri lyhytikäisissä hallituksissa.
Pirkko Työläjärvi muistelee uraansa ja 70-luvun poliittista ilmapiiriä Tasavallan tahtonainen Pirkko Työläjärvi oli 1970-luvun Suomessa pitkäaikainen ministeri lyhytikäisissä hallituksissa. yle tv1

TV1 torstaina 5.5.2016 klo 20.55 - 21.50, toinen lähetys perjantaina 6.5. klo 15.55
Yle Areenassa 30 päivää

Tasavallan tahtonainen Pirkko Työläjärvi oli 1970-luvun Suomessa pitkäaikainen ministeri lyhytikäisissä hallituksissa.

Työläjärvi muistelee uraansa ja tuon ajan poliittista ilmapiiriä toimittaja Juho-Pekka Rantalan haastattelussa.

Sotalapsi palasi kotiin

Pirkko Työläjärven lapsuus oli varsin dramaattinen. Isä surmattiin tytön ollessa vielä vauvaikäinen, ja yksinhuoltajaksi jäänyt äiti sairasti vaikeaa epilepsiaa.

Tutuksi tulivat myös vuodet Ruotsissa sotalapsena. Kotiin palatessaan Pirkko-tytär puhui vain ruotsia ja äiti vain suomea, niinpä tulkkina toimi lähikaupan täti.

Politiikka kutsuu

Politiikkaan Pirkko Työläjärvi lähti mukaan 1960-luvun lopulla, kun hän liittyi sosialidemokraattiseen puolueeseen. Hänet valittiin eduskuntaan vuoden 1972 vaaleissa.

Jo kolme vuotta sen jälkeen hänet oli valittu SDP:n varapuheenjohtajaksi ja tie ministeriksi aukesi.

Lasikatto murtui

Työläjärvi oli toinen sosiaali-terveysministeri Martti Miettusen legendaarisessa hätätilahallituksessa, jonka presidentti Urho Kekkonen ”runnasi” kokoon, koska työttömiä oli yli 60 000.

Ministerin pestit jatkuivat Kalevi Sorsan toisessa hallituksessa sosiaali- ja terveysministeriön ykkösministerin paikalla.

Vuonna 1979 Mauno Koiviston toisessa hallituksessa Työläjärvi mursi lasikattoja. Hän nousi ministeriksi miesten siihen saakka hallitsemiin valtiovarainministeriöön ja sen jälkeen kauppa- ja teollisuusministeriöön.

Rouva maaherra

Epävirallisesti tätä äänikuningatarta kysyttiin jopa pääministeriksi. Työläjärvi toimi eduskunnan varapuhemiehenä vuosina 1983 - 85.

Eduskunnan jälkeen hän siirtyi Turun ja Porin läänin maaherraksi, jota tehtävää hän hoiti läänin lakkauttamiseen saakka vuonna 1997.

Tuotanto: Yle, 2016.

Kommentit