Hyppää pääsisältöön

Miina-Liisa Värelä luo uraa Wagner-sopraanona

Odense
Miina-Liisa Värelä (Sieglinde) ja Kristian Benedikt (Siegmund) kohtaavat ja tunnistavat toisensa vanhan Odensen kadulla. Odense Kuva: Ilkka Seppä odense,Odense

Terveiset keväiseltä musiikkimatkalta lähettää turkulainen laulumusiikin ystävä Ilkka Seppä. Hän kertoo hienosta kokemuksestaan Odensen konserttitalossa, missä kuuli Wagnerin Valkyyria-oopperan konserttiversion. Ja kuinka ollakaan, solistien joukossa loisti suomalainen Wagner-sopraano Miina-Liisa Värelä.

Olimme viikonloppuna ystäviemme kutsumina vierailulla Tanskassa tunnetun lastenkirjailija H.C. Andersenin syntymäkaupungissa Odensessa. Toki kaupunki on tunnettu myös toisesta suuresta pojastaan säveltäjä Carl Nielsenistä. Odensen vanha keskusta kauniine taloineen oli juuri heräämässä kevääseen jo kukkivine kirsikkapuineen.

Odensen konserttitalo
Odensen konserttitalo saa lähivuosina myös oopperanäyttämön. Odensen konserttitalo Kuva: Ilkka Seppä odense,Odense

Ystävämme olivat hankkineet perjantai-illaksi liput Odensen konserttitaloon, jossa sinfoniaorkesteri tulisi soittamaan Richard Wagnerin oopperan Valkyyria täydellä miehityksellä ja solisteilla varustettuna. Saimme käteemme konserttiohjelman, jossa esiteltiin paikallisella kielellä oopperan sisältö. Solistit olivat saapuneet eri puolilta Eurooppaa ja Amerikkaa ja heidän joukossa oli myös suomalainen sopraano Miina-Liisa Värelä Sieglinden roolissa.

Odensen konserttitalon Carl Nielsen -sali yli 1200 istumapaikkoineen täyttyi viimeistä sijaa myöten ja soittimiaan virittelevä orkesterikin oli miehitetty yli 100 soittajalla. Oopperan kokonaiskestoaika ilman kahta väliaikaa tulisi olemaan 3 tuntia 45 minuuttia.

Miina-Liisa Värelän ääni kantautui hienosti yli orkesterin

Kapellimestari Alexander Vedernikovin johtaman alkusoiton jälkeen solistit saapuvat paikoilleen orkesterin eteen ja Miina-Liisa Värelän Sieglinde ja Kristian Benediktin Siegmund aloittavat. Kuinka voimakas ja kirkkaan kaunis onkaan Sieglinden ääni, kun hän kertoo Siegmundille omaa tarinaansa ja on peloissaan väsyneen Siegmundin puolesta heidän yhdessä odottaessaan Hundingin saapumista.

Miina-Liisa Värelän ääni kantautuu hienosti yli orkesterin soiton ja kyllähän Wagnerin musiikki tarvitseekin äänellistä voimaa puhallinsoitinten vastapainoksi. On tosi hienoa, että tämä wagnerilainen laulutapa on on löytänyt uuden suomalaisen tulkitsijan. Miina-Liisa Värelän ilmeikkään surulliset kasvot ja dramaattislyyrinen äänenlaatu tulivat esille erikoisen hyvin kolmannen näytöksen kohtauksessa, jossa hän joutuu pakenemaan Wotanin vihaa.

Odensen konserttitalo
Sieglinden ja Brunhilden saapuvat lavalle kolmannen näytöksen alussa. Odensen konserttitalo Kuva: Ilkka Seppä odensen konserttitalo

Ei tullut itsellekään väsynyt olo, kun sai kuulla soittajien ja solistien hienoa tulkintaa oopperakonsertissa. Lopputaputuksista ei tahtonut tulla loppua, kun yleisö taputti seisten ja jalkoja tömistäen kiitosta minuuttitolkulla esiintyjille

Jälkeenpäin saimme kuulla, että uusi oopperarakennus valmistuu parin vuoden sisällä konserttitalon viereen ja tämä nyt kuulemamme ooppera tullaan esittämään uudessa talossa viimeistään vuonna 2018 samoilla voimilla. Pääsolisteina ovat silloin Oliver Zwarg (Wotan), Ronnita Miller (Fricka), Kristian Benedikt (Siegmund),, Miina-Liisa Värelä (Sieglinde), Andreas Hörl (Hunding) ja Jennifer Wilson (Brunnhilde).

Kiittäessämme esityksen päätyttyä erikseen Miina-Liisa Värelää, hän kertoi, että hänellä onkin jo kiire, koska seuraavana iltana hän laulaa taas Wagneria. Värelällä oli tällä kertaa vuorossa Sentan osa Lentävässä hollantilaisessa Bremenin oopperassa, jossa hänellä on vielä kolme esityskertaa tänä keväänä.

Kyllä täytyy ihmetellä nuoren naisen kestävyyttä sekä fyysisesti että myös henkisesti! Sain myös kuulla, että laulajatar esittää ensi vuonna Sentan Lyypekin oopperassa. Onnea Miina-Liisalle jatkossa!

Ilkka Seppä

Kirjoittaja Ilkka Seppä harrastaa itse laulumusiikkia sekä kuunnellen että kuorossa laulaen. Hän on ollut mukana mieskuorotoiminnassa jo 30 vuotta ja laulaa nykyään turkulaisessa mieskuorossa Laulun ystävät. Laulun ystävät osallistuu lähipäivinä pohjoismaiseen miekuorofestivaaliin Reykjavikiin. Ilkka Seppä lupaa, että matkalla lauletaan varmasti ainakin Finlandia.

Missä päin maailmaa tai koto-Suomea matkustit? Mitä innostavaa näit tai kuulit? Jaa elämyksesi muiden klassisen fanien kanssa ja kirjoita meille juttu matkaltasi. Lähetä meille yhteystietosi eli sähköpostisoitteesi tai puhelinnumerosi palautelomakkeen kautta, niin otamme yhteyttä.

Kommentit