Hyppää pääsisältöön

Riski olla riippuvainen Venäjän energiasta

(26.4.16) Suomi jatkaa venäläisen kaasun, öljyn, sähkön ja ydinvoimaloiden raaka-aineen ostamista, vaikka samaan aikaan Euroopan unioni pyrkii vähentämään riippuvuuttaan venäläisestä energiasta. Energiariippuvuudesta tulee iso riski, jos suhteet Venäjään yhä vaikeutuvat.

Unioni haluaa, että jäsenmaat avaavat energiamarkkinansa myös muille toimittajille. Esimerkiksi Liettua on tehnyt kaikkensa päästäkseen irti venäläisestä energiasta.

”Historia on opettanut meille, että ei ole mitään hyvää olla riippuvainen Venäjästä taloudellisesti tai poliittisesti. Venäjä käyttää energiaa poliittisena työkalunaan”, sanoo Liettuan energiaministeri Rokas Masiulis Spotlight-ohjelmassa.

Liettua on ollut pitkälti riippuvainen venäläisestä kaasusta. Sen kalliin hinnan johdosta Liettua rakensi LNG -terminaalin Klaipedaan ja voi nyt tuoda selvästi halvempaa kaasua Norjasta.

Suomen energiasta puolet tulee Venäjältä. Venäläisen kaasun, öljyn, kivihiilen ja ydinpolttoaineenhinnat ovat kuitenkin olleet kohtuullisia. Maiden välinen energiayhteistyö onkin tähän saakka sujunut hyvässä hengessä.

Helsingin yliopistonprofessori ja Venäjän energiapolitiikkaan perehtynyt Veli-Pekka Tynkkynen kuitenkin varoittaa: ”Jos kansainvälinen tilanne ja Suomen asema muuttuvat ei ole mitään takeita siitä, etteivätkö kovat ajat voi olla edessä. Jos Suomen riippuvuus venäläisestä energiasta on silloin 50 prosenttia, on se totta kai suuri riski Suomelle.”

EU haluaa mahdollistaa sen, että venäläinen ydinpolttoaine voidaan korvata muilla toimittajilla. EU:ssa on 18 vanhaa venäläisvalmisteista ydinvoimalaa. Ydinvoimayhtiö Westinghouse yrittää kehittää ja lisensoida näille voimaloille vaihtoehtoisia polttoainelähteitä. Yhtiön hankkeessa on mukana myös Lappeenrannan tekninen yliopisto.

Oikean polttoainekoostumuksen kehittämine on vaikeaa. Kun uusia venäläisiä ydinvoimaloita rakennetaan EU:hun, vaatii EU, että valmistajan on annettava kaikki tiedot polttoaineen koostumuksesta, jotta muutkin toimittajat voisivat hoitaa polttoainetarpeen. Tällaisiin hankkeisiin kuuluu myös Fennovoiman ydinvoimala Pyhäjoella.

Westinghouse on kehittänyt vaihtoehtoisia polttoaineista Ukrainassa toimiville venäläisvalmisteisille voimaloille Yhteistyö venäläisen toimittajan TVEL:n kanssa ei sujunut kovinkaan hyvin.

”Vaikeaa se on, ja he muuttavat jatkuvasti voimaloiden malleja, jolloin kemiallisia koostumiksia voidaan joskus muuttaa”, sanoo Westinghousen varatoimitusjohtaja Mihael Kirst.

Maanantaina 25.4.2016, Yle Fem
Spotlight: Venäläisen energian riskit
Toimittajana Axel Rappe