Hyppää pääsisältöön

Viisi vinkkiä savustamiseen

sähkösavustin pöydällä
sähkösavustin pöydällä Kuva: YLE Sähkösavustin

Savustus on ikivanha ruoanvalmistusmenetelmä, jonka onnistumiseen on hankala antaa yleisohjetta. Tässä kuitenkin muutama vinkki, joita noudattamalla et voi ainakaan pahentaa tilannetta. Päinvastoin, saatat jopa onnistua niin, että innostut savustamisesta oikein tosissasi. Siinä tapauksessa suosittelen lukemaan savustukirjallisuutta tai etsimään lisätietoa netistä. Savuainekset, savustettavat ainekset, ulkoiset olosuhteet, suolaus ja savustin vaikuttavat lopputulokseen, joten savustusharrastuksessa riittää tutkittavaa koko eliniäksi. Mutta, näillä oheilla alkuun:

1. Savuainekset
Mitä hienojakoisempaa sauvuaines on, sitä helpommin se syttyy palamaan. Leppäpurua parempi vaihtoehto voi ainakin sähkösavustimen käyttäjälle olla esim. omenapuun oksasta sahattu kiekko.

savuaineksia tarjottimella
savuaineksia tarjottimella savuaines

2. Suolaus
Suolaa savustettava kala mieluiten jo edellisenä iltana siten, että ripottelet karkeaa merisuolaa fileelle 3-4% kalan painosta, fileoimattomalle kalalle 4-5%. Ennen savustusta ylimääräinen suola poistetaan ja kalat kuivataan paperipyyhkeellä.
Jos haluat suolata kalan vasta savustuksen jälkeen, riittää 2-3% suolaa kalan painosta. Ripottele suola kypsän kalan nahan alle ja jätä kala foliokääreeseen vähintään puoleksi tunniksi.

3. Savustimen sisäosien huolto
Savustimen ritilä kannattaa voidella ruokaöljyllä, jolloin kala ei tartu ritilään kiinni. Rasvapellille voi laittaa leivinpaperia, jolloin pellin puhtaanapito helpottuu.

4. Savutettavan ruoan lämpötila
Paitolämpömittarilla lihan lämpötilaa on helppo tarkkailla. Karkeasti sanottuna kala kannattaa savustaa 65 °C-asteiseksi. Broileri ihannelämpötila on noin 80 astetta ja naudanpaisti on täysin kypsää 75-asteisena.

5. Kokeile rohkeasti
Kalan ja lihan lisäksi myös monet muut elintarvikkeet sopivat savustettaviksi. Peruna ja porkkana savustuvat siinä missä banaani ja kananmunakin. Nässä tuotteissa on kuori, johon savustuksessa syntyvät haitalliset karsinogeenit jäävät.
Kasvikset, hedelmät ja jopa leipä kannattaa käyttää savustimessa, ainakin kokeilumielessä!

Toimittaja nostaa savustimen kantta
Toimittaja nostaa savustimen kantta savu

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän