Hyppää pääsisältöön

1.5. Teeman Elävä arkisto: Viisubrunssi tarjoilee Suomen viisukarsinnat 1989-92

Anneli Saaristo, Pave Maijanen, Kaija Kärkinen ja Samuli Edelman
Anneli Saaristo, Pave Maijanen, Kaija Kärkinen ja Samuli Edelmann Anneli Saaristo, Pave Maijanen, Kaija Kärkinen ja Samuli Edelman Kuva: Yle Anneli Saaristo,Pave Maijanen,Kaija Kärkinen,Samuli Edelmann

Taas on vappupäivänä tarjolla tuhti paketti suomalaista euroviisu-osaamista! 1980-luvulla Suomen Euroviisukarsintojen konsepti muuttui joka vuosi. Osittain teknologian kehittymisen vuoksi, mutta myös Interviisujen katoaminen viisukartalta vaikutti karsintamalliin. Vuosikymmenen loppupuolella haalittiin kisalähetykseen glamouria ulkomaisten esiintyjien avulla.

1989 karsittiin Helsingissä Kulttuuritalossa ja kisa järjestettiin avoimen kilpailun ja kutsukilpailun yhdistelmänä. Vetonaulaksi tapahtumaan oli hankittu italialainen supertähti Sabrina, joka lauloi illan aikana kaksi kappaletta.
Suomen Euroviisuedustajaksi päätyi Matti Puurtisen säveltämää La dolce Vita. Kappaleen laulajan Anneli Saariston kanssa lavalla nähtiin myös kitaristit Antero Jakoila ja Bert Karlsson.
La dolce vita päätyi Lausannen Euroviisuissa sijalle seitsemän ja vuonna 2000 se valittiin Suomen kaikkien aikojen Euroviisuksi Ylen äänestyksessä.

Vuonna 1990 Euroviisuihin lähetettiin toisella kotimaisella laulava Beat-yhtye.

Vuonna 1990 Suomen euroviisuedustajaa etsittiin avoimen sävellyskilpailun ja kutsukilpailun yhdistelmänä ja avoimeen kilpailuun osallistui yli 200 kappaletta. Helsingin Kulttuuritalolla pidetyssä finaalissa ammattilaisraati valitsi kilpailukappaleen 11 finalistin joukosta ja voittajaksi valikoitu turkulainen lauluyhtye Beat kappaleellaan Fri?. Biisi oli Beat-yhtyeen jäsenien yhdessä säveltämä ja sanoituksesta vastasi Stina Engblom-Colliander.
Vuoden 1990 Euroviisufinaali järjestettiin Jugoslaviassa Zagrebissa. Suomi jäi kisan viimeiseksi kahdeksalla pisteellä. Voiton vei Italian Toto Cutugno Insieme: 1992 -nimisellä Eurooppa-henkisellä laululla, jonka muuten levytti suomeksi myös Toto Cutugnon suurimman hitin L'italiano versioinut Kari Tapio.

1991 valittiin edustaja Aasiaan ja Euroopaan

Vuonna 1991 Turun uudessa Typhoon-hallissa valittiin euroviisuedustajan lisäksi myös edustaja Aasiassa pidettyyn Kultainen leija -laulukilpailuun. Aasiaan Suomea lähti edustamaan Samuli Edelmann laululla Peggy. Eurovision laulukilpailuun Roomaan Suomea edustamaan valittiin Kaija Kärkinen kappaleella Hullu yö. Biisi sai kuusi pistettä ja sijoittui häntäpäähän 20:nneksi. Vuoden 1991 voiton vei Ruotsin euroviisukonkari Carola Häqqkvist kappaleella Fångad av en Stormvind. Vaikka Kaija Kärkiselle ei menestystä viisuissa tullutkaan, niin osallistuminen toimi hyvänä ponnahduslautana kotimaisellle uralle.

Yamma Yamma voitti karsinnat ylivoimaisesti - finaalissa tuli jumbosija

Vuoden 1992 karsinnat pidettiin edellisvuoden tapaan Turun Typhoon-hallissa. Suuren maailman show-henkeä karsintaohjelmaan toivat kansainväliset väliaikaesiintyjät: hollantilainen Ten Sharp ja walesilainen Bonnie Tyler. Reilusta 400 kappaleesta ammattilaisraati valitsi semifinaaliin kymmenen ja niistä neljä pääsi varsinaineen finaaliin. Voiton vei ylivoimaisesti Pave Maijasen esittämä ja säveltämä sekä Hectorin sanoittama Yamma Yamma. Malmössä pidetyssä Eurovision laulukilpailun finaalissa Johnny Loganin esittämä Why me keräsi eniten pisteitä. Näin meni voitto muutaman vuoden tauon jälkeen jälleen Irlantiin. Pave Maijanen jäi kisan viimeiseksi. Jugoslavia ja Israel antoivat Suomelle irtopisteitä, joten aivan nollilla ei Suomi jumbosijaansa ottanut.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa