Hyppää pääsisältöön

Lähes 1 200 Yle-tarinaa ja muistoa suomalaisilta

Teija Sopanen 50-luvulla.
Teija Sopanen 50-luvulla. Kuva: Yle Kuvapalvelu Teija Sopanen,Yle,ylen historia

Syyskuun 9. päivänä on kulunut 90 vuotta siitä, kun Yleisradio teki ensimmäisen lähetyksensä. Juhlavuoden kunniaksi pyysimme suomalaisilta heidän Yle-tarinoita ja muistoja. Vain muutaman viikon aikana saimme hämmästyttävät 1200 muistoa ja henkilökohtaista tarinaa katsojilta ja kuuntelijoilta.

“Olemme saaneet huikean määrän hienoja muistoja ja tarinoita. Suomalaisten tarinat ovat koskettaneet, hymyilyttäneet ja avartaneet ymmärrystäni Yleisradion roolista suomalaisten keskellä, osana heidän arkeaan. Kysymys ei ole vain siitä, mitä yhtiönä olemme tehneet, vaan ennemmin siitä, miten suomalaiset ovat sisältömme kokeneet”, sanoo Ylen juhlavuoden projektipäällikkö Mari Tähjä.

Jokainen muisto ja tarina luetaan ja tallennetaan. Muistot löytyvät myös verkosta kaikkien luettaviksi.

“Sisältömme ovat mukana ihmisten iloissa ja murheissa – nuorelle YleX voi olla turvallinen kaveri, arkiankkuri, sen jälkeen kun hän on muuttanut pois kotoa ja seniorille Ylen sisällöt puolestaan toimivat ikkunana ulkomaailmaan, kun omat voimat aktiiviselle osallistumiselle ovat pienemmät”, Tähjä toteaa.

Tarinoiden lukeminen jatkuu ja niihin palataan vielä pitkin juhlavuotta. Osa tarinankertojista saa kutsun Sinun tarinasi – Yle 90 -juhlalähetykseen Helsingin Musiikkitalolta 10.9. Yle TV1:ssä.

“Suomalaisten Yle-tarinat ovat olleet niin hienoja ja kiinnostavia, että otamme niitä mielellämme vastaan koko juhlavuoden ajan osoitteessa yle.fi/sinuntarinasi ja svenska.yle.fi/mittdittvart” sanoo Tähjä.

Haluamme juhlia Ylen 90 vuotta suomalaisten kanssa, siksi teimme myös elävän aikajanan Ylen historiasta. Mukana on tekstejä, kuvia, äänitteitä ja videoita. Lähde mukaan aikamatkalle läpi Ylen historian vuodelta 1926 nykyhetkeen!

Yle Puheen yöllinen elävä arkisto on kulkenut kanssani vuosia ympäri Suomea. Olen saanut matkustaa ympäri maailmaa, kuunnella tarinoita, henkilökuvia ja historian suuria muutoksia. Koen itseni lähestulkoon etuoikeutetuksi tästä kasvattavasta ja kirjavasta kokemuksesta. Autenttinen ajankuva on todella toista kuin kirjoitettu historia. Pienistäkin tarinoista voi lukea suuria asioita.-Åke E
Kasvoin aikuiseksi YleX:ää kuunnellen. Yläaste- ja lukioikäisenä YleX iltapäivän Jenny Lehtinen ja Aino Töllinen olivat esikuviani ja antoivat minulle mallin itsevarmasta naiseudesta - ei jäädä miesten jalkoihin vaan annetaan oman äänen kuulua ja välillä jopa raikua, ollaan reippaasti ja rempseästi sitä mitä ollaan eikä kainostella turhia. Koulupäivien jälkeen keittiön siivous ja tiskivuoro sujuivat oikein mukavasti luurit korvilla Jennyä ja Ainoa kuunnellen, välillä vedet silmissä nauraen - YleX Ystävä
Valkoista valoa ohjelma saa hengittämään keveämmin ja uskomaan tulevaisuuteen tavalla, jota ei tapahdu minkään muun ohjelman kautta, kiitos tästä ohjelmasta, jolle toivon oikein pitkää tuotantoikää! - Valkoista valoa kuunnellen

Lue lisää Yle-tarinoita.

Tutustu Ylen elävään aikajanaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua