Hyppää pääsisältöön

Mikko Silvennoinen: "Yleisradio maksaa mulle siitä, että olen hiljaa"

Mikko Silvennoinen kuulokkeet kädessä.
Mikko Silvennoinen kommentoi suomeksi Euroviisut. Mikko Silvennoinen kuulokkeet kädessä. Kuva: Yle / Jukka Lintinen Mikko Silvennoinen,Euroviisut

Mikko Silvennoinen lähti riemusta kiljuen mukaan, kun häntä pyydettiin kommentoimaan Euroviisut suomeksi Tukholmasta.

"Ei tarvinnut kauan miettiä, että otanko pestin vastaan! Tänä vuonna viisukattaus on tosi tasokas, siellä on hyviä laulajia ja vahvoja esiintyjiä. Pelko iski vasta myöhemmin puhelun päätyttyä, sillä en ole koskaan aiemmin selostanut mitään! Televisiossa olen kyllä juontanut nuorempana. Aloitin TV-urani Jyrkissä 90-luvulla, joten olen tehnyt suoria lähetyksiä ja juontanut erinäisiä gaaloja, jusseja ja emmoja", Mikko kuvailee.

"Uuden Musiikin Kilpailun Jälkimodulaatio-osuus oli jännittävä kokemus, koska en ole ollut liki 10 vuoteen ruudussa. Se oli ihan hirveän kivaa ja Rakel Liekki teki mun työn aika helpoksi."

Rakel Liekki ja Mikko Silvennoinen Uuden Musiikin Kilpailussa Karsinta 3:ssa.
Uuden Musiikin Kilpailussa kuultiin Mikon ja Rakelin mietteitä esityksistä. Rakel Liekki ja Mikko Silvennoinen Uuden Musiikin Kilpailussa Karsinta 3:ssa. Kuva: Yle / Miikka Varila karsinta 3

Mikä jännittää eniten tehtävässäsi?

"Menen yksin selostamaan, mutta mulle sanottiin, että täällä Pasilassa joku ääniteknikko kuuntelee minua. Se tieto rauhoitti hirveästi, että on pari ihmistä mun korvassa. Myös Twitter-meteli jännittää. Olen pettynyt, jos selostukseni ei aiheuta Twitterissä nurinaa, koska perinteisestihän euroviisuselostajia haukutaan kauheasti. Pitää mun kai vähän tökkiä!"

Selostajaesikuviasi?

"Erkki Toivanen ja Graham Norton. Erkin oma karisma ja aito kiinnostus asiaa kuin asiaa kohtaan kuului läpi hänen selostuksistaan. Fanitan BBC:lle viisut selostavaa Grahamia, vaikka hän jakaa mielipiteitä. Graham tasapainoilee sen kanssa, että mikä on liian ilkeää ja mikä on osuvaa", Mikko kertoo.

En tule olemaan yhtä ilkeä kuin Graham Norton

"Brittien hieman ylimielinen asenne Euroviisuihin kuuluu hänen selostuksesta. Mielestäni Suomessa ja Pohjoismaissa sekä yleisesti ottaen muuallakin Euroopassa viisut otetaan semisti enemmän tosissaan. En tule olemaan yhtä ilkeä kuin Graham, mutta pyrin nasevuuteen, että uskallan poimia yksityiskohtia esityksistä kuten hän."

Millaiseen selostustyyliin pyrit?

"Ajatukseni kommentoinnista on se, että show tapahtuu lavalla, ei selostuskopissa. Ajattelin pysyä aika hiljaa, en halua puhua päälle ellei ole aivan pakko. Yleisradio maksaa mulle siitä, että olen hiljaa!", Mikko naurahtaa.

"Selostajana lupaan jättää tilaa biiseille, enkä puhu niiden päälle. Juontajien Månsin ja Petran päälle en haluaisi puhua myöskään. En ole itse tykännyt niistä euroviisuselostuksista, joissa selostuskopissa pari tyyppiä vetää omaa aamuradiota. Silloin käännän selostuksen pois päältä", Mikko tokaisee.

"Toivon, että itse malttasin olla hiljaa ja pystysin puhumaan silloin kun siihen on tarvetta. Tämähän on aika retroa. Kauan on mennyt siitä kun viisut on viimeksi selostanut suomeksi yksi ihminen. Paluu euroviisuselostuksen juurille siis!"

Mikon mietteitä uudesta pestistä ja Sandhjan pärjäämisestä kuulet Yle Euroviisut Facebook-livestä:

Mikon Top 3 euroviisubiisit

Sonja Lumme - Eläköön elämä

"Mun viisuhistorian aikasinta aikaa. Olin lapsi kun nauhotin biisin kasetille. Jos pakotetaan karaokeen, niin vedän tämän!"

Sandra Kim - J'aime la vie (1986)

"Hyvä biisi. Kummallista, että tästä ei ole tehty covereita viime aikoina."

Loreen - Euphoria (2012)

"Euphoria pysäytti. Kappaleesta tuli oikea hitti, joka on soinut radiossa kaikki nämä vuodet. Näitä onnistumisia Euroviisut tarvitsee."