Hyppää pääsisältöön

Näin pääset epäonnistumisista eteenpäin - sirkuksen tekijät kertovat!

sirkus, akrobatia, käsilläseisonta, Sofia Kistol
Sofia Kistol sirkus, akrobatia, käsilläseisonta, Sofia Kistol Kuva: Yle / Anu Heikkinen ja Mikko Lehtola sirkus, akrobatia, käsilläseisonta, sofia kistol

Sirkuksessa pitää mokata ja epäonnistua, muuten ei opi uusia temppuja. Sirkusalan harrastajat ja ammattilaiset kertovat, miten he pääsevät epäonnistumisista eteenpäin.

anna itsellesi anteeksi, kädet, epäonnistumisen pelko
anna itsellesi anteeksi, kädet, epäonnistumisen pelko anna itsellesi anteeksi, kädet, epäonnistumisen pelko

Pariakrobaatti Sasu Peistolan mukaan suomalaisilla on kova työmoraali, emmekä anna itsellemme helposti virheitä anteeksi. Hänen mielestään epäonnistumisen hetkellä on kuitenkin tärkeää olla itselleen armollinen. Jatkuva itsensä ruoskiminen voi käydä aika synkäksi.

- Jossain vaiheessa pitää ottaa etäisyyttä ja unohtaa.

naura itsellesi, jalat ja kädet montussa, epäonnistumisen pelko
naura itsellesi, jalat ja kädet montussa, epäonnistumisen pelko naura itsellesi, jalat ja kädet montussa, epäonnistumisen pelko

Circus Helsingin esiintyvässä ryhmässä harjoittelevan Mesi Lounelan mukaan hyvä keino päästä epäonnistumisista eteenpäin on nauraa itselle.

- Vaikka epäonnistuminen olisi minulle vähän raskaampi juttu, niin kavereiden kanssa nauramalla pääsee eteenpäin.

pidä pokka, Jenni Lehtinen, epäonnistumisen pelko
pidä pokka, Jenni Lehtinen, epäonnistumisen pelko pidä pokka, jenni lehtinen, epäonnistumisen pelko

Pariakrobaatti Jenni Lehtisen mukaan esityksessä on tärkeää, ettei itse ala märehtiä epäonnistumista, koska se välittyy yleisölle.

- Jos minä en ole tyytyväinen ja näytän sen, ei yleisökään ole tyytyväinen.

Hänen mukaansa yleisö ymmärtää hyvin, että epäonnistuminen ja mokaaminen on inhimillistä ja se kuuluu asiaan. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin se, miten siihen itse suhtautuu.

annan ajan kulua, epäonnistumisen pelko
annan ajan kulua, epäonnistumisen pelko annan ajan kulua, epäonnistumisen pelko

Circus Helsingin Sofia Kistolin mukaan epäonnistumisen yli pääsee esityksessä hyvin tsemppaamalla, mutta sen jälkeen asia helposti paisuu, kun sitä alkaa miettimään.

- Tosin silloin kannattaa miettiä, mikä merkitys tällä on minun elämässäni 10 vuoden päästä. En usko, että monikaan epäonnistuminen on niin suuri, että sillä olisi merkitystä enää silloin. Kaikki mokat ovat loppujen lopuksi aika pieniä.

Mesi Lounela on sirkusharrastuksen myötä huomannut, että aloittelijana saattoi miettiä viikkokausia huonosti mennyttä temppua.

- Nyt saatan miettiä sitä ehkä kaksi minuuttia ja sitten lopetan vatvomisen. Kun neljän vuoden aikana esiintyy koko ajan, niin mokista ei jaksa enää välittää.

Jenni Lehtinen, Sasu Peistola, pariakrobatia,
Jenni Lehtinen ja Sasu Peistola Jenni Lehtinen, Sasu Peistola, pariakrobatia, Kuva: Yle / Anu Heikkinen jenni lehtinen, sasu peistola, pariakrobatia,
Mesi Lounela, Sofia Kistol, Circus Helsinki, akrobatia
Mesi Lounela ja Sofia Kistol Mesi Lounela, Sofia Kistol, Circus Helsinki, akrobatia Kuva: Yle / Anu Heikkinen mesi lounela, sofia kistol, circus helsinki, akrobatia


Anna kulttuurin koskettaa - tykkää KulttuuriCocktailista Facebookissa!