Hyppää pääsisältöön

Paavo Arhinmäki oli 1980-luvulla Pasilan gangsta, joka kuunteli räppiä ja piti leveitä housuja, pystytukkaa sekä Afrikka-koruja

Arhinmäen mukaan 1990-luvun taitteen suomenkielinen huumorirap suolasi täysin Suomen räppiskenen.

Tältä näyttää Matti Airaksisen, Paavo Arhinmäen ja DJ Orionin fistbump! // Kuva: YleX

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki tunnetaan politiikan lisäksi intohimoisena jalkapallojoukkue Chelsean kannattajana, urheilumiehenä sekä rap-musiikin suurkuluttajana.

Rap on ollut aina osa Arhinmäen elämää. Nuoruudessaan 1980-luvulla hän oli osa parin-kolmensadan hengen aktiivista helsinkiläistä hip hop -skeneä, joka oli vähemmistöjen puolella, vahvasti rasismia vastaan.

- Meillä oli leveälahkeiset housut ja Afrikka-korut kaulassa. Tukat oli pystyssä, Arhinmäki sanoo YleX:n Disko2000-ohjelmassa.

Tuolloin Arhinmäen musiikkimaku koostui muun muassa Beastie Boysistä ja NWA:sta.

- Me oltiin erittäin kovia gangstoja Pasilassa. Onhan tää Pasila ihan Compton, Arhinmäki sanoo viitaten huumorimielessä NWA:n pahamaineiseen kotiseutuun Los Angelesissa.

Arhinmäen nuoruusvuosilta puuttui nykymuotoinen suomirap. 1990-luvun taitteessa Suomessa kukoisti Raptorin kaltainen humoristinen räppimusiikki.

- Huumoriräppi suolasi suomalaisen räppiskenen täysin. Kukaan varteenotettava räppäri ei voinut ajatella räppäävänsä suomeksi. Vasta Fintelligens oli ensimmäinen, joka tuli suomenkielisellä rapilla, Arhinmäki kertoo.

"Kukaan varteenotettava räppäri ei voinut ajatella räppäävänsä suomeksi."― Paavo Arhinmäki

Poliitikon mukaan paras musiikki on syntynyt juuri hänen nuoruusvuosinaan 1980-luvulla. Vaikka Arhinmäki sanoo, ettei 2000-luvulla olla tehty lainkaan hyvää musiikkia, hän kokee suomiräpin kehittyneen valtavasti. Suomirap on ollut Arhinmäelle merkittävin 2000-luvun musajuttu, vaikka hänen mukaansa Suomessa on suomirapin nimissä tehty myös muunlaista musiikkia kuin oikeaa räppiä.

- On tullut laadukasta, sisältörikasta ja monipuolista suomiräppiä. Nyt voi ensimmäisen kerran diggailla suomalaista räppiä.

Arhinmäen mukaan yksi suomiräpin keskeisimmistä hyvistä puolista on eri murteiden, kuten Stadin slangin, kehittäminen ja pitäminen elossa. Muun muassa Notkeaa Rottaa fanittava Arhinmäki rankkaa kaikkien aikojen parhaaksi slangibiisiksi Tuomari Nurmion kappaleen Tonnin stiflat, joka edustaa sitä slangia, jota Arhinmäki nuorena puhui.

Arhinmäki sai kunnian toimia tunnin ajan Disko2000-ohjelman DJ:nä. Hän ei ollut ensimmäinen poliitikko-DJ tälle viikolla: Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves veti torstaina DJ-keikan Helsingin Kaiku-klubilla.

Mutta kumpi kaksikosta onkaan parempi DJ?

- Mulla on absoluuttinen musiikkimaku. Siitä on paha laittaa paremmaksi, Arhinmäki vastaa.


Katso alta Arhinmäen DJ-tunti!