Hyppää pääsisältöön

Fanit rakastavat, kriitikot nyrpistelevät – kesähittikisa käy nyt kuumana

Hittejä tehdään ympäri vuoden, mutta kesähitillä on aivan erityinen rooli. Sen avulla artisti voi tehdä potentiaalisesti vuoden isoimman tilin ja turvata elantonsa pitkäksi aikaa.

Viime vuoden Vauvoja-kesähitin esittivät Kasmir ja SAARA. // Kuva: Katariina Salmi / YleX

Kesähitti on kuin kesämuistot yhteen solmiva lanka. Se on tärkeä osa kesätöiden tai terassihengailujen äänimaisemaa. Se on juuri se kappale, jonka ajaksi äänenvoimakkuutta nostetaan autoradiosta festarireissuilla. Se on myös se laulu, joka muistuttaa vielä marraskuussakin kesän kuumimmasta päivästä, jolloin hiki, aurinkorasva ja rantahiekka sekoittuivat iholla.

Viime kesänä tällaisia kappaleita olivat muun muassa Kasmirin Vauvoja ja Teflon Brothersin Pämppää. Kesähitit jäävät elämään. Muistamme edelleen Tuomas Kauhasen Enkelin vuodelta 2013 ja Cheekin Sokka irti -kappaleen vuodelta 2012.

“Jos haluaa menestyä, on tehtävä (kesä)hitti”

Etenee Recordsin levymoguli, tuottaja ja muusikko Perttu Mäkelä eli DJPP pitää kesähittiä ja hittiä ylipäätään erittäin tärkeänä osana artistin uraa ja koko vuoden tilipussia.

- Jos haluaa saada keikkoja, etenkin festarikeikkoja, pitää olla hittejä. Hitin myötä keikat on turvattu muutamaksi vuodeksi eteenpäin. Jos hittejä ei tule lisää, keikat alkavat hiipua, DJPP kommentoi YleX:lle.

DJPP korostaa, että kappaleiden julkaisutahti on muuttunut viime vuosina hurjasti. Siihen vaikuttavat suoratoistopalvelut ja musiikkialan murros.

- Ennen biisit piti julkaista silloin, kun jengi oli vielä töissä ja koulussa, mutta nykyään kesähitin voi julkaista vasta kesälläkin. Ajatellaan enemmän sinkkuja kuin levykokonaisuuksia, joten biisejä voi julkaista melkein milloin vaan.

Hyvä esimerkki tästä on JVG:n Tarkenee-kesähitti, joka sai ensiesityksensä Ruisrockissa 2015. Kyseessä oli 247365-albumin kolmas single. Kappale nousi suoraan Suomen virallisen latauslistan ykköseksi. Hitti teki Suomen Spotifyssa silloisen yhden vuorokauden kuunteluennätyksen, kun sitä kuunneltiin julkaisupäivänä 109 399 kertaa.

Yleisö rakastaa hittejä

Kriitikoiden keskuudessa kesähittejä usein ylenkatsotaan, mutta yleisö rakastaa ja suorastaan tarvitsee niitä. Tuottaja korostaa, että hitillä on aina erittäin tärkeä rooli artistin uralla. Levy-yhtiöt voivat tehdä vaikka kuinka tarkkoja suunnitelmia, mutta lopulta fanit kuitenkin päättävät, mitä he haluavat kuunnella.

- Olen oppinut vuosien varrella, että vaikka kuinka itse ajattelisi, että tästä kappaleesta tulee se isoin kesähitti, sitä ei voi tietää ennen kuin se julkaistaan. Kuulijoilla on valtaa, he päättävät mitä striimaavat.

DJPP:n veikkaukset tulevan suven kesähiteiksi ovat muun muassa Stigin ja Teflon Brothersin Original Gigolo, Kanin _Lei-_remix, sekä Petri Nygårdin Pannaan Suomi kuntoon -kappale.

- Kanin Lei-remixissä kaikki palaset loksahtavat tosi hyvin kohdalleen. Se saattaa olla tämän kesän musta hevonen. Toivon myös, että Original Gigolosta tulee tämän kesän hitti. JVG:ltä on tulossa myös pian kova sinkku, joka tulee sekoittamaan peliä, Petri Nygårdin uusi biisi on myös lähtenyt aika vahvasti ja Kuningasidean uusi Sä saat mut -biisi kuulostaa tosi suomalaiselta kesältä kaikin puolin.

Lyriikat ratkaisevat

Kesähittejä kirjoitetaan myös talvella, ja joululauluja äänitetään kesällä. Julkaisuajankohta on kuitenkin todella kriittinen biisin menestyksen kannalta. Lyriikoilla on tässä asiassa avainasema.

- Biisin sanat vaikuttavat tosi paljon siihen, halutaanko kappale julkaista vasta kesällä. Kesähitissä pitää olla hyvä fiilis. Sen on oltava positiivinen ja hauska, DJPP sanoo.

Kysyimme Suomen suurimmilta levy-yhtiöiltä, millaisia potentiaalisia kesähittejä julkaistaan tänä vuonna.

Sony Musicin tarjokkaat ovat muun muassa Asteen Herää, Nopsajalan Nosta mua, Sandhjan viisubiisi Sing It Away, LEOn debyytti Mun piti olla sun ja Siman 20. toukokuuta julkaistava uusi sinkku P.O.P.

Warner Music puolestaan ehdottaa kesähiteiksi muun muassa Stigin ja Teflon Brothersin Original Gigolo -biisiä, Kuningasidean Sä saat mut -kappaletta ja Kanin Lei-remixiä, jolla vierailevat VilleGalle, Reino Nordin, Kube ja Stig.

Universal Musicin kesähittiehdokkaisiin kuuluvat muun muassa Petri Nygårdin Pannaan Suomi kuntoon, Diandran ja Cheekin Huitoo-yhteisbiisi, TCT:n Soiton päässä ja Heikki Kuulan Bae.

Lue myös:

Tuottelias artisti Stig: Musta tuntuu aina, että kaikki mitä teen on parasta

JVG:n Tarkenee syntyi hassuttelusta – biisiä tekemässä muun muassa Cheekin tuottaja

Kesäkumibiisi tekee historiaa: vuoden 2016 esittäjinä kansainvälisesti huippusuosittu DJ-kaksikko