Hyppää pääsisältöön

NSU – Saksan uusnatsimurhat

Tosipohjainen minisarja Saksaa järkyttäneestä tapauksesta, kun Saksojen yhdistymisen myötä alkoi nuorten radikalisoituminen.
Kolme nuorta, Beate Zschäpe (Anna Maria Mühe, vas.), Uwe Mundlos (Albrecht Schuch) ja Uwe Böhnhardt (Sebastian Urzendowsky) ryhtyivät väkivallantekoihin. Tosipohjainen minisarja Saksaa järkyttäneestä tapauksesta, kun Saksojen yhdistymisen myötä alkoi nuorten radikalisoituminen. yle tv1

TV1 perjantaisin 2. - 16.3.2018 klo 22.00 - 23.45, uusinta lauantaisin klo n. klo 23.30
Katsottavissa Yle Areenassa

Mikä tekee tavallisista nuorista radikalisoituneita uusnatseja?

Tosipohjaisiin tapahtumiin perustuva draamasarja NSU – Saksan uusnatsimurhat (16) käsittelee Saksaa järisyttänyttä tapausta, jossa kolme nuorta uusnatsia tekee lähes vuosikymmenen ajan useita väkivaltaisia iskuja.

Sarjan ensi-ilta Saksassa oli huhtikuussa 2016 ja vilkasta keskustelua mediassa herättänyt draamasarja esitettiin Suomessa tuoreeltaan, ensimmäisenä Pohjoismaista. Ykkönen esittää nyt sarjan uusintana.

Murhiin syyllistyneestä ryhmästä on elossa nainen, jota vastaan käytiin oikeudenkäyntiä useiden vuosien ajan.

Tositapahtumiin perustuva kolmiosainen draamasarja kertoo Saksaa kuohuttaneista väkivallanteoista.
Ryhmään kuuluneen Beate Zschäpen roolia näyttelee Anna Maria Mühe. Tositapahtumiin perustuva kolmiosainen draamasarja kertoo Saksaa kuohuttaneista väkivallanteoista. yle tv1

Yhtymäkohtia Euroopan tilanteeseen

Kolmiosainen sarja kertoo järkyttävästä tapahtumasarjasta kolmesta eri näkökulmasta dokumentaarisella ja puhuttelevalla otteella.

"Sarjan jokaisessa osassa on sisältöä, jossa on yhtymäkohtia nykyiseen yleiseurooppalaiseen tilanteeseen ja sitä kautta myös tilanteeseemme Suomessa. Sarjan jaksot tarvitsevatkin tuekseen yhteiskunnallista keskustelua, jotta voisimme oppia jotain Saksassa tehdyistä virheistä", sanoo TV1:n ohjelmapäällikkö Pentti Väliahdet.

Tositapahtumiin perustuva kolmiosainen draamasarja kertoo Saksaa kuohuttaneista väkivallanteoista.
Tositapahtumiin perustuva kolmiosainen draamasarja kertoo Saksaa kuohuttaneista väkivallanteoista. nsu saksan uusnatsimurhat,Yle Helsinki

Taloudellinen ja henkinen kuilu

Eurooppaa jakaneen rautaesiripun jäljiltä Saksa oli jakautunut köyhään itään ja rikkaaseen länteen.

Saksojen jälleenyhdistymisen aikaan vuonna 1990 maiden välillä oli syvä taloudellinen ja henkinen kuilu. Poliitikot lupasivat kuroa kuilun pian umpeen, mutta tehtävä epäonnistui.

Seurasi pettymystä ja näköalattomuutta. Maaperä oli otollinen nuorten radikalisoitumiselle ja väkivaltaiselle toiminnalle.

Tositapahtumiin perustuva kolmiosainen draamasarja kertoo Saksaa kuohuttaneista väkivallanteoista.
Tositapahtumiin perustuva kolmiosainen draamasarja kertoo Saksaa kuohuttaneista väkivallanteoista. nsu saksan uusnatsimurhat,Yle TV1

Todellisuus hämärtyy

Nuorten entiset ystävyyssuhteet katkeavat ja uudet uusnatsihenkiset piirit vetävät puoleensa. Joukkohenki ja hurmos pitävät nuoria otteessaan yhä tiukemmin.

Lopulta todellisuus hämärtyy ja väkivaltaiset ajatukset muuttuvat toiminnaksi.

Tositapahtumiin perustuva kolmiosainen draamasarja kertoo Saksaa kuohuttaneista väkivallanteoista.
Tositapahtumiin perustuva kolmiosainen draamasarja kertoo Saksaa kuohuttaneista väkivallanteoista. yle tv1

Omaiset arvostelevat poliisia

Kun murhasarja jatkuu, eikä poliisi saa tekijöitä kiinni, uhrien omaiset ryhtyvät vaatimaan oikeutta. Kestää useita vuosia ennen kuin poliisi myöntää, että murhien välillä on yhteys.

Olisiko ihmishenkiä säästynyt, jos poliisi olisi ottanut jo ensimmäisen murhan vakavasti.

Pääosissa nähdään Albrecht Abraham Schuch, Sebastian Urzendowsky, Anna Maria Mühe, Almila Bagriacik, Tom Schilling, André Hennicke, Florian Lukas, Liv-Lisa Fries, Sylvester Groth ja Florian Stetter.

Mitten in Deutschland: NSU. NSU – German History X. Käsikirjoitus: Thomas Wendrich, Laila Stieler, Rolf Basedow, Christoph Busche ja Jan Braren. Ohjaus: Christian Schwochow, Züli Aladag ja Florian Cossen. Tuotanto: A Gabriela Sperl Production, Wiedemann & Berg Television, SWR, WDR, BR, ARD Degeto, MDR, Beta and Telepool, Saksa 2016. Sarja on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2016.

Lisää ohjelmasta

Kommentit
 • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

  Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

  Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.

 • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

  Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

  Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

 • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

  Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

  Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.