Hyppää pääsisältöön

Osa 9: Säveltäjä, joka ei sahaa suosionsa oksaa

Nykysäveltäjän teoksen neljäs tai yhdeksäskin esityskerta on aivan mahdollinen, vaikka monesti toisin väitetään. Kalevi Aholla on klassisen musiikin Suomessa omaa muskelia ja ulkoistettuja turbiininpyörittäjiä, joiden avulla hän pysyy jatkuvassa lennossa. Kantaaottavasta musiikkimiehestä on tullut maansa orkesterijärjestelmän puolestapuhuja.

Kun säveltäjä on paikallinen ja maailmanlaajuinen, hänen asiansa ovat ilmeisen hyvin. Tarkoittaa se sitten maksimissaan sataa kuulijaa kantahämäläisessä salongissa tai toisaalta 30 levyllistä omia sävellyksiä arvostetun levy-yhtiön katalogissa.

- Minullahan on oikein hyviä kokemuksia tästä paljon puhutusta “elitismistä”. Kun sävelsin Luosto-sinfoniani, sitä tuli kantaesitykseen kuuntelemaan 11 prosenttia koko Sodankylän asukkaista. Eipä onnistuisi sama suhdeluku Helsingissä. En tajua koko elitismiä. Onko se nykyään jotenkin paha asia, jos osaa vähän käyttää päätään?

- Pääsin muuten nyt Suomen kaikkien aikojen toiseksi säveltäjäksi, jolla on elinaikanaan omalle musiikille festivaali, Aho vitsailee.

Se ensimmäinen on Pasi Lyytikäinen, mutta hänkin järjestelee parhaillaan vasta järjestyksessään kolmatta tapahtumaansa Pohjois-Savoon. Kalevi Aho on yhdessä urheilu- ja monitaidemies Alpo Suhosen eli toisen syntyjään forssalaisen kanssa loihtinut varovaisen alun uudelle musiikkifestivaalilla. Näin siitäkin huolimatta, että nimessä on kansainvälinen sävy. Heinäkuinen kamarimusiikkifestivaali Musica Kalevi Aho sisältänee tulevina vuosina myös orkesteriteoksia, joihin tarvitaankin jo iso joukko taiteilijoita.

Pragmaattiselle Aholle käy vain harvoin niin, että hän tekisi musiikkinsa levittämiselle pienintäkään oman käden hallaa. Ruotsalaisen BIS-levymerkin kanssa ehti olla vuosia puheita siitä, että yksi puuttuva sinfonia istutetaan Sinfonia Lahden kanssa tehtyyn ja koko ajan kasvavaan julkaisusarjaan. Pulma tuli siitä, että teos vaatii omituisesti kahta kapellimestaria ja varsin giganttista soittajistoa.

- Nyt rohkea Dima Slobodeniouk halusi vihdoin tehdä sen. Hän on kyllä tosi sopiva uusi ylikapellimestari Lahdelle.

- Meitä on Suomessa viidestä kuuteen henkilöä, jotka elävät puhtaasti säveltämällä tilausteoksia. Sitten on apurahojen haltijat, joiden asema ei ole toivoton. Tällä alalla monilla on erilaisia opetustehtäviä, ja haluan korostaa, että niiden tekeminen on hyvin hyödyllistä. Opettaessa joutuu selventämään itselleen asioita, jotka eivät koskaan ratkeaisi vain omassa päässä.

Juuri Kalevi Aho on elävistä suomalaissäveltäjistä lähes ylhäisessä yksinäisyydessään hyvien kotimaan verkostojensa takia. Menestystä ei sementoi pelkästään se, että on jatkuvasti muutama levy ruotsalaisten kanssa työn alla. Aho, 67, voisi periaatteessa olla niin kutsuttua Korvat auki -sukupolvea, mutta läpimurto siunaantuikin 1960-luvun lopulla huomattavan nuorella iällä. Erilainen nuori sävelsi suomalaisen musiikin kautta aikain kiimaisinta kirosanaa, sinfoniaa.

- Ensimmäisestä tuli sellainen vahingossa. Opettajani Einojuhani Rautavaara sanoi, että “tämähän on sinfonia”. Asia oli sillä ratkaistu.

- Olin itsekin Korvat auki -jäsen ja piireissä monien kaveri, mutta teoksiani ei koskaan esitetty yhdistyksen tapahtumissa. Eiköhän se johtunut siitä yhdestä sanasta niissä nimissä, ei teosteni tyylistä.

Sen sijaan vähän setääntyneempi klassinen Suomi tervehti Ahoa ilolla, ja etenkin Radion sinfoniaorkesteri otti hänet syliinsä. Hänet haluttiin nähdä Joonas Kokkosen ja Aulis Sallisen seuraajana, mutta sävelkieli monipuolistui ja modernisoitui pitkin 1970-lukua. Helsingissä tie nousi pystyyn, kun sekä RSO että HKO lopettivat melkein yhtäkkiä Ahon musiikin esittämisen.

- Minun tarinassani on aina ollut lopulta onni, jos jossain on mennyt huonosti.

- Säveltäjillä on huomattavasti vähemmän ammattikateutta kuin kirjailijoilla ja kuvataiteilijoille. On ainoastaan muutama kollega, jotka ovat omasta mielestään jääneet kohtuuttoman vähille esityskerroille.

Aho on varsin tietoinen siitä, että hänet olisi saatettu tyystin unohtaa 1990-luvun alussa ilman Sinfonia Lahtea ja suorastaan mahlaa juoksuttanutta BIS-levy-yhteistyötä. Lahdessa aloitettu määrätietoinen kumppanuus oli rohkaiseva ennakkotapaus muille maakuntien orkestereille, joita askarrutti elävän säveltäjän esiin nostamissa piilevä taloudellinen riskinotto. Suomessa heräsi henkiin nimikkosäveltäjän käsite.

Kapellimestari Osmo Vänskän uralle tämä ajanjakso oli käänteentekevä.

Lahdessa alkoi ennennäkemätön konserttien kynnysten madaltaminen ja maineikkaan Sibeliustalon lobbaaminen. Hurjina Vänskä-vuosina Ahoa käytettiin muun muassa jalkapallojoukkueen hymnin säveltämiseen. Arkinen yhteiselo johti konstailemattomaan ilmapiiriin, jossa ei ollut mitään syytä olla tieten tahtoen esteettisesti ronkeli eikä sen takia kieltäytyä uudesta yleisöstä. Se oli “halpa tapa orkesterille”, kuten Aho kuvailee nykyään jo sukupuutossa kituvaa nimikkösäveltäjyyttä Suomessa.

Tämä diivailematon jatkumo on toteutunut Ahon koko uralla. Ystävät ja julkiset rahat on pitänyt todella ansaita. Hän vaalii konserttien teosesittelyjen kirjoittamista itse. Teoksissa on monesti psykologista tarinamaisuutta, jota ei tarvitse peitellä ja josta voi puhua yleistajuisesti. Toisaalta kirjoittaminen on laajemmassakin mielessä lähes kaikki kaikessa.

- Monet Suomen säveltäjistä ovat kannanotoissaan hyvin passiivisia. Kannattaa muistaa, että vaikkapa Beethoven otti omana aikanaan kantaa. Sibelius totta kai myös. Mutta toki viimeisen kymmenen vuoden aikana on tullut kiinnostavia heräämisiä nimenomaan tekstejä sisältävissä nykyteoksissa.

Vuolaat kehut saa esimerkiksi säveltäjä Antti Auvisen äskettäin Teosto-palkittu kamariooppera Autuus. Se käsittelee uskonnon nimissä tehtyä väkivaltaa.

- Kun musiikissa ei voi sanoa konkreettisella tavalla suoraan, hoidan tätä asiaa mielelläni teksteissä. Esimerkiksi Turun Sanomien kolumnistina puutuin aivan päivänpoliittisiin asioihin.


Kalevi Aho kertoo, miten hän päätyi sisällyttämään runon tuoreimpaan sinfoniaansa.

- Nyt olen huomannut yleisen maailmantilanteen vaikutukset sillä tavalla, että on kovin vaikeaa säveltää mitään hurraa-lopetuksia kappaleisiin.

Klassisessa Suomessa orastaa jo perinne, jossa vähintään kerran keväässä yksi tietty säveltäjä nousee puhujankorokkeelle ja puolustaa tulisella paimenkirjeellään orkestereita ja kunnallista kulttuuriverkostoa. Kalevi Aho on Suomen sinfoniaorkesterit ry:n eli SUOSIO:n puheenjohtaja. Hän ei tyydy olemaan pelkkä kullanarvoinen säveltäjien edunvalvoja, vaan tarttuu kynän lisäksi laskimeen ja näyttää mielellään konkreettisina lukuina, mitä milläkin rahasummalla saa. Tai saisi, koska hallitus latoo juuri nyt pöytään karuja realiteetteja.

Aho katsoo suoraan silmiin ja paljastaa puhuvansa tänä keväänä vielä kahdesti ja kovin sanankääntein. Hän ilmaisee vakaan rauhallisella äänenpainolla huolensa suomalaisesta sivistyksestä eikä sulata esimerkiksi lukioiden intoa lähteä mukaan opetussuunnitelmakokeiluun, jossa historian, biologian ja fysiikan kaltaiset aineet ovat kaikki valinnaisia.

- Tässä on suuri putkinäköisyyden vaara. Ylioppilaaksi voi valmistua ilman tietämystä maailmansodista, Suomen sisällissodasta, alkuräjähdyksestä, talousteorioista tai islamista. Halutaanko lukiosta tosiaan tehdä pelkkä valmistava väylä oikeus- ja lääketieteelliselle alalle?

- En myöskään ymmärrä, miksi maailman parasta ja nimenomaan taloudellisesti ihanteellista mallia on lähdetty tuhoamaan. Pohjoismaisen hyvinvointivaltion saavutus on yksilön kokemus yhteiskunnassa vallitsevista yhtäläisistä oikeuksista ja samaan veneeseen kuulumisesta. On ollut tietty yhteiskuntarauha, ja sehän on juuri sitä parasta talouspolitiikkaa.

Aholle talousarvot ovat alisteisia kulttuurin ja humanismin tyypillisille arvoille, ei toisin päin. Hän ehti aiemmin toimia 14 vuoden ajan Helsingin yliopiston musiikinteorian lehtorina. Virassa, johon “Suomen musiikin isä” Fredrik Pacius laitettiin aikoinaan organisoimaan vähintäänkin helsinkiläisten musiikkiasiat kuntoon.

Konkari ei näe hallituksen koulutusleikkauksissa “järjen hiventäkään”. Hän vyöryttää selväsanaisen listan raharei’istä, johon hallituksella olisi halutessaan ollut mahdollisuus puuttua ja jotka korvaisivat moninkertaisesti tieteeseen ja koulutukseen kohdistuvat leikkaustoimet.

- Toisaalta on olemassa toivonpilkahdus, joka omalla kohdallani koskee orkesteriemme viimeaikaisia loistavia kävijäennätyksiä. Ihmisillä on tarve löytää elämään muutakin sisältöä kuin ikuista puhetta rahasta, taloudesta ja kovista arvoista. Klassisesta musiikista tulee vaihtoehto juuri tähän saumaan.

Lupaus ärähdyksestä toteutui. Turussa viikko sitten järjestelyillä valtakunnallisilla orkesteripäivillä Aho ruoti tiukin sanoin hallitusta ja esitti vertailevan laskelmansa siitä, miten orkestereita ylläpidettäisiin satoja vuosia eteenpäin niillä verotuloilla, jotka Suomi on jo aktiivisilla poliittisilla päätöksillään valinnut hukattaviksi.

Kun on tarjoutunut kulttuurielämän unilukkariksi aiemminkin, aateluus velvoittaa ja kollegatkin pitävät esitaistelijaa arvossa. Entä jos Ahon harmaansävyisen musiikkivallan istuimella näpyttelisikin taskulaskintaan pelkkä lukujen herra – ei säveltäjä laisinkaan eikä edes luonteeltaan kyseenalaistaja? Klassinen Suomi on kenties juuri se maa, jossa riittävän moni ihminen vielä tajuaa näiden kahden skenaarion välisen eron.

Jos ei tajua, paikalle tarvitaan vielä kerran Kalevi Aho.

Tällä tavoin Kalevi Aho nousi Kantapöytä-ohjelman puhujankorokkeelle keväällä 2015.

Lue myös laaja essee, jossa säveltäjä taustoittaa Yle Teemalla esitettävää Kotiseutu-sarjaa.
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/01/19/maailman-paras-musiikkielokuva