Hyppää pääsisältöön

Savupiippu

Ihmisiä Aulangon näköalatasanteella
Ihmisiä Aulangon näköalatasanteella Ihmisiä Aulangon näköalatasanteella Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi uusi kino

Heinäkuussa 1939 näyttelijälupaus Sirkka Sari tippui hotellin savupiippuun ja kuoli. Elokuva tarkastelee kuinka ihmiset pyrkivät unohtamaan elämän katoavaisuuden ja estämään sen sattumanvaraisuuden.

Ikuinen kesä. Ikuinen nuoruus. Utopia uudesta ihmisestä.

Ohjaaja Valentin Vaala löysi Sirkka Sarin viipurilaisen rohdoskaupan tiskin takaa. Huimapäisestä ja liikunnallisesta tytöstä alettiin tehdä elokuvanäyttelijää. Sirkan suurin valtti oli alkuvoimainen luonnollisuus, joka suorastaan vyöryi kankaalta ulos.
Aulangon puistometsä on aina toiminut Suomen kulloistenkin tyylisuuntien ja valta-aatteiden näyteikkunana. Alue voidaan nähdä myös kotimaisen massaturismin syntypaikaksi. 30-luvulla nuoren valtion vallitsevaksi julkiseksi rakennustyyliksi nousi funktionalismi. Samaan aikaan luotiin kuvaa uudesta, niin fyysisesti kuin henkisestikin, kykenevästä ihmisestä. Filmitähdeksi noussut Sirkka Sari on helppo liittää osaksi aikansa ilmapiiriä ja kuvastoa.
Joulukuussa 1938 Aulangolle avattiin valkoisena hohtava funkislinna. Se nousi heti koko maan silmäätekevien näyttäytymispaikaksi. Heinäkuun lopulla 1939, vain kuukausi ennen Toisen maailmasodan alkua, Hotelli Aulangolle saapui juhlaseurue. Mukana oli myös 19-vuotias Sirkka, joka oli kuvaamassa lähistöllä kolmatta elokuvaansa.

Ohjaaja Jani Peltonen
Käsikirjoittaja Jani Peltonen
Kuvaaja Jarmo Kiuru
Lisäkuvaus Arthur Franck, Teemu Koivisto
Leikkaaja Arthur Franck
2. Leikkaaja Anniina Kauttonen
Äänittäjä Tuomas Onttonen, Tomas Blomstedt
Voice-over Maija Koivisto
Äänisuunnittelija Antti Onkila
Miksaus Antti Onkila
Värimäärittely Petri Falkenberg
Tuotantoharjoittelijat Rickard Stolpe, Max Kujala
Linjatuottaja Anders Lindström
Tuottaja Oskar Forstén, 4KRS films, 2014

Esiintyjät:
Seppo Saarinen
Taneli Eskola
Leni Lustre-Pere
Mikko Porvali
Hannu Pesonen

kesto 24 min
Yle Teema 9.5.2016

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa