Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Saippuasarjojen viestit

Saippuaoopperat ovat suosittuja kaikkialla maailmassa, mutta ne voivat toimia myös välineinä maailman muuttamisessa.
Bolivialainen äiti kuuntelee radioviihdettä kotitöiden lomassa. Saippuaoopperat ovat suosittuja kaikkialla maailmassa, mutta ne voivat toimia myös välineinä maailman muuttamisessa. dokumenttiprojekti: saippuasarjojen viestit,Yle TV1

TV1 perjantaina 6.5.2016 klo 11.05 - 12.35
Yle Areenassa vain suorana.

Saippuaoopperat ovat suosittua viihdettä kaikkialla maailmassa, mutta ne voivat myös muuttaa maailmaa.

Kiihkeiden melodraamojen päähenkilöt ovat usein köyhistä oloista ponnistavia sankareita tai sankarittaria, joihin katsojan on helppo samastua.

Fiktiiviset hahmot ovat moraalisia roolimalleja, mutta sarjojen kautta välitetään tärkeää tietoa muun muassa hiv-tartunnoista ja perheväkivallasta.

Köyhistä oloista menestykseen

Kun Perussa esitettiin vuonna 1969 suosittu saippuasarja, jonka päähenkilö ponnisti köyhistä oloista menestykseen ompelemalla vaatteita, ompelukoneiden myynti kasvoi räjähdysmäisesti ympäri maata.

Suosittuja telenoveloita ohjannut meksikolainen Miguel Sabido haluaa käsitellä tärkeitä yhteiskunnallisia kysymyksiä viihteen keinoin.

Hänen sarjansa olivat kaupallisia menestyksiä, ja niiden seurauksena maan perhesuunnittelu kasvoi, syntyvyys väheni sekä luku- ja kirjoitustaidon kursseille ilmoittautui valtavasti ihmisiä.

Hahmojen ongelmat vakavasti

Ranskalaisessa dokumentissa sarjojen fanit kertovat, miten sarjat ovat vaikuttaneet heidän asenteisiinsa.

Sarjojen näyttelijät ovat huomanneet, että joskus fanit ottavat roolihahmojen ongelmat liiankin vakavasti.

Pauvre Consuelo à la conquête du monde. Ohjaus: Peter Friedman. Tuotanto: Sarl Realise, Ranska 2011. Dokumentti on esitetty TV1:llä edellisen kerran vuonna 2013.