Hyppää pääsisältöön

Ekat kisat edessä? Ota ammattilaisten vinkit haltuun!

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Ensimmäiset omat kisat ovat aina jännittävä ja odotettu tapahtuma. Mitä aloittelevan kisaajan kannattaa muistaa ensimmäisinä kisapäivinään? Mitkä ovat ne perusasiat, joista lähteä liikkeelle? Mitkä ovat aloittelijan yleisimmät virheet? Ystäväni Hevonen kysyi alan ammattilaisilta vinkkejä ensimmäisiin kisoihin.

Esteratsastustuomari Anu Tuomi:
Säännöt ja peruskäytännöt haltuun

”Ihan aluksi suosittelisin kaikkia lukemaan sen kilpailulajin säännöt mihin on menossa. Ne löytyvät kaikki SRL:n sivuilta. Toivon myös vanhemmat tutustuisivat sääntöihin, sillä he vastaavat ratsastajasta kunnes tämä täyttää 15 vuotta. Kaikkea ei tietenkään tarvitse osata ulkoa, emme me tuomaritkaan kaikkea muista.”

”Kansainväliselläkin tasolla kilpailijat tulevat torniin kysymään esimerkiksi onko jokin varuste Ok. Joten ihan rohkeasti vaan kysymään ihan mistä vaan!”

Ystäväni Hevonen
Esteratsastustuomari Anu Tuomi Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen
Ystäväni Hevonen
Esteratsastaja ja valmentaja Tomas Kiviranta Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Valmentaja ja esteratsastaja Tomas Kiviranta:
Aikatauluta kisapäivä

”Aikataulu kannattaa miettiä etukäteen. Kaikki asiat tulisi keretä tehdä rauhassa. Kiire on suuri stressitekijä ja lisää sekä ratsastajan, että hevosen jännitystä. Pyri kuitenkin siihen, ettei jäisi liikaa aikaa pelkästään odotteluun ja seisoskeluun.”

Kouluratsastaja ja valmentaja Marko Björs:
Tee muistilista, ja merkitse sinne myös lounastauko

”Tee muistilista omista sekä hevosen tarvikkeista. Jännityksessä juuri ne itsestään selvimmät asiat saattavat unohtua.”

Erittäin tärkeää on myös, että syö ja juo terveellisesti. Usein varsinkin lasten ja nuorten kisoissa saatetaan syödä karkkia ja välipaloja. Oikea ateria saattaa unohtua jännityksessä.

”Heittelevä verensokeri johtaa siihen, ettei jaksa enää keskittyä kunnolla. Oma ravitsemus vaikuttaa oleellisesti sekä henkiseen että fyysiseen jaksamiseen.”

Ystäväni Hevonen
Kouluratsastaja ja valemntaja Marko Björs Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Verryttelyssä haetaan luottamusta

Yksi yleisimmistä aloittelijan virheistä on kisapäivän yliverryttely.

”Verryttelyssä ei ole tarkoitus voittaa mitään, sen tarkoitus on tuntuman ja luottamuksen hakeminen. Älä tee mitään muuta kuin on valmentajan kanssa sovittu,” kehottaa Marko Björs.

Muutoinkin Marko painottaa omaan suoritukseen keskittymistä. Verryttelyssä saattaa helposti vertailla itseään muihin.

”Helposti alkaa ajatella, että wau miten hyvin tuo kisaaja meni verkassa, se varmaan voittaa. Tai että onpa tuolla kisaajalla hieno hevonen. Älä silti kiinnitä muihin liikaa huomiota, vaan keskity omaan juttuusi.”

Ystäväni Hevonen
Opettaja, valmentaja ja ratamestari Johanna MIkkola Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Opettaja, valmentaja ja ratamestari Johanna Mikkola:
Opettele rata kunnolla

”Opettele rata ulkoa, jotta itse suorituksessa ei tarvitsisi keskittyä siihen, että muistaako radan. Jokaisella on oma tapa muistaa ja keskittyä parhaiten. Se voi olla jokin mielikuvaharjoitus tai konkreettinen radan kävely. Muista varata aikataulustasi radan opettelulle riittävästi aikaa.”

Myöhemmin tällä viikolla luvassa lisää vinkkejä kisaamista aloitteleville ratsastajille! Aiheina ovat jännityksen lieventäminen, hauskanpito ja hevosen oikeudenmukainen kohtelu.

Teksti: Veera Ojola

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.