Hyppää pääsisältöön

Leicester voitti Valioliigan ja kaikki menivät sekaisin – mutta ovatko nämä urheilumestaruudet vielä yllättävämpiä?

Pelikertoimien mukaan Elviksen löytyminen elossa on yhtä todennäköistä kuin Leicesterin mestaruus Valioliigassa.

Tähän näkyyn kovin moni ei ennen kauden alkua uskonut: Leicesterin fanit juhlivat mestaruutta. // Kuva: EPA / Facundo Arrizabalaga

Leicester City todistaa sen, että raha ei tuo onnea.

Leicesterin jalkapallojoukkueen Leicester Cityn pelaajabudjetti on vain murto-osa Englannin Valioliigan huippujoukkueiden, kuten Arsenalin, Manchester Unitedin, Manchester Cityn, budjetista. Vuonna 2015 Manchester City maksoi pelaajilleen viikkopalkkaa keskimäärin lähes 135 000 euroa per pelaaja – Leicester "vain" noin 56 000 euroa.

Vaikka palkka ei suoraan kerro pelaajan tasosta, Cityllä piti olla huomattavasti vahvempi joukkue kuin ennen kautta Valioliigan jälkijoukkoihin kaavaillulla Leicesterillä.

Mutta toisin kävi. City on Valioliigassa kahta ottelukierrosta ennen kauden päättymistä neljäntenä. Leicesterin mestaruus sen sijaan ratkesi eilen maanantaina 2. toukokuuta, kun sen lähin uhkaaja Tottenham ja tasapeliin Chelsean kanssa, eikä voi enää saavuttaa Leicesteriä.

Ja se on ihan älyttömän hurja juttu.

Urheilusivisto ESPN:n mukaan Leicesterin mestaruuden kerroin ennen kuluvan Valioliigakauden alkua oli sama kuin Elviksen löytymiselle elossa. Kummassakin tapauksessa vedonlyöjä saisi rahansa takaisin 5000-kertaisesti – tai siis, Leicesterin kohdalla saa.

Ei ihme, että joukkueen pelaajat ja fanit hivenen juhlivat mestaruuden selvittyä.

Yllätykset ovat urheilun suola. Leicesterin mestaruus on yksi suurimmista yllätyksistä, joita jalkapallossa – tai urheilussa yleensä – on koskaan nähty.

Mutta onko se jopa suurin yllätys koskaan? Alla kahdeksan haastajaa: näitäkään mestaruuksia ei olisi kaiken järjen mukaan pitänyt tapahtua.

1. Tanskan voitto jalkapallon EM-kilpailuissa 1992

Leicesterin voitto on siinä mielessä ymmärrettävä, että joukkue on pelillisillä ansioillaan saanut paikan Englannin Valioliigassa. Tanskan miesten jalkapallomaajoukkueen taas ei olisi edes pitänyt päästä jalkapallon Euroopan mestaruuskilpailuihin vuonna 1992. Silti se lopulta voitti koko turnauksen.

EM-karsinnoissa Tanskan karsintalohkosta EM-kilpailuihin eteni Jugoslavia. Maassa kuitenkin puhkesi sota, ja joukkue suljettiin kisoista. Jugoslavian paikan peri karsintalohkossa toiseksi sijoittunut Tanska, joka eteni turnauksessa aina finaaliin saakka, jossa se kaatoi Saksan lukemin 2–0.

2. Se, että Suomen alle 18- ja alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkueet voittavat samana vuonna MM-kultaa

Onhan vuosi 2016 ollut aivan sensaatiomainen suomalaisessa jääkiekkohistoriassa. Yhtäkkiä me olemme se maa, jonka juniorit ovat maailman parhaita. Yhtäkkiä suomalaiset pelaajat ovat niitä, jotka pystyvät venymään tärkeissä peleissä – eihän Suomen joukkue lähtenyt kumpaankaan turnaukseen suurimpana ennakkosuosikkina.

Ensin tuli alle 20-vuotiaiden MM-kulta. Tuon joukkueen kapellimestareina hääräsi jo eeppiset mittasuhteet saanut PuLa-Aho-rykelmä, eli Jesse Puljujärvi, Patrik Laine ja Sebastian Aho.

Ja heti perään, vajaat neljä kuukautta myöhemmin, Suomen alle 18-vuotiaiden maajoukkue pokkasi kultaisen mitalin. Myös tässä joukkueessa pelasi Jesse Puljujärvi. Muita tähtiä olivat muun muassa maalipörssin voiton jakanut Eeli Tolvanen sekä Aapeli Räsänen.

3. Porin Ässien jääkiekon SM-kulta 2013

Jos keväästä 2013 tulee muistaa yksi asia, se on Antti Raanta. Porin Ässien maalivahti Antti Raanta, muuri.

Kun jääkiekon SM-liigakausi 2012–2013 oli puolivälissä Porin Ässät majaili sarjataulukossa sijalla 12.

Tammikuun lopulla Ässät aloitti seurahistoriansa pisimmän, 14 ottelua kestäneen voittoputken. Joukkue nousi sarjataulukossa neljänneksi.

Sama meininki, joka kulminoitui aivan käsittämättömän varmasti pelanneeseen maalivahti Raantaan, jatkui pudotuspeleissä. Ässät eteni finaaliin, jossa se voitti Tampereen Tapparin voitoin 4–2.

Tuhkimotarina oli valmis.

4. USA:n olympiakulta jääkiekossa 1980

1980-luvulle tultaessa jääkiekossa edettiin Punakoneen eli Neuvostoliiton komennossa. Neljä edellistä olympiakultaa voittanut suurvalta lähti turnaukseen selvänä ennakkosuosikkina: olihan joukkue voittanut USA:n lähinnä yliopistopelaajista koostuneen olympiajoukkueen lukemin 10–3 vain hieman ennen olympiaturnauksen alkua.

Olympiaturnauksen jatkosarjassa nähtiin kuitenkin Miracle on ice, kun USA.n joukkue voitti jollain ilveellä Neuvostoliiton lukemin 4–3. Kun USA päihitti vielä viimeisessä ottelussaan Suomen 4–2, joukkue vei olympiakullan Neuvostoliiton nenän edestä.

5. Los Angeles Kingsin Stanley Cup -voitto 2012

Los Angelesin Kingsin NHL-joukkue pelasi hyvin maltillisen runkosarjakauden 2011–2012. Se sijoittui läntisen konferenssin sijalle 8, joka on viimeinen sijoitus, jolla etenee pudotuspeleihin. Tuskin kukaan uskoi joukkueen mestaruusmahdollisuuksiin, sillä yksikään joukkue NHL:n historian aikana ei ole noussut konferenssin kahdeksannelta sijalta mestariksi, Stanley Cup -voittajaksi.

Mutta pudotuspeleissä Kingsin maalivahti Jonathan Quick pelasi kuin Antti Raanta vuotta myöhemmin Porin Ässien riveissä. Kings pelasi pudotuspeleissä 20 ottelua, joista se hävisi vain neljä. Ratkaisevassa finaaliottelussa Kings murjoi New Jersey Devilsin jään rakoon lukemin 6–1.

6. Keshorn Walcottin keihäänheiton olympiakulta 2012

Ennen Lontoon vuoden 2012 olympialaisia tuolloin 19-vuotias trinitadtobagolainen keihäänheittäjä Keshorn Walcott oli heittänyt kepin muutaman kerran yli 80 metrin. Olympiafinaalikarsinnassa hän heitti kymmenenneksi pisimmälle ja eteni 12 heittäjän finaaliin.

Olympiafinaalin taso jäi verrattaan matalaksi. Ainoa omaa tasoaan reippaasti parantanut heittäjä oli Walcott: hän paransi ennätystään yli kaksi metriä, heitti tuloksen 84,58 metriä ja lähti kotiin kultamitali kainalossa.

Walcottista tuli ensimmäinen karibialainen keihäänheiton olympiavoittaja sekä olympialaisten historian nuorin miesten keihäänheiton olympiavoittaja. Kilpailua seurannut maanantai on nimetty Trinitad & Tobagossa kansalliseksi vapaapäiväksi Walcottin voiton kunniaksi.

7. Paavo Puurusen maailmanmestaruus 2001

Suomalaiset ampumahiihtäjät olivat olleet ilman ampumahiihdon maailmanmestaruutta 20 vuoden ajan. Sitten tuli vuosi 2011 ja Pokljukan MM-kilpailut.

Vain harva uskoi, että Suomi voittaa yhtään mitalia kilpailuista. Onneksi Paavo Puurunen oli eri mieltä.

20 kilometrin normaalimatkalla nopeimmat hiihtäjät sortuivat ohilaukauksiin, joista tulee minuutin verran sakkoa per osuma. Kohtuullisena hiihtäjänä tunnettu Puurunen ampui alas yhdeksäntoista taulua kahdestakymmenestä ja teki tempun, jota kukaan suomalaismies ei ole sen koommin tehnyt: voitti ampumahiihdon maailmanmestaruuden.

Katso Puurusen kilpailun parhaat palat Elävästä Arkistosta.

8. Jukka Keskisalon 3 000 metrin EM-kulta 2006

Jukka Keskisalo järjesti suurimman yllätyksen yleisurheilun EM-kilpailuissa Göteborgissa vuonna 2006. Keskisalo juoksi 3 000 metrin estejuoksun alkuerissä tahmeasti. Joensuulainen pääsi finaaliin viimeisten joukoissa aikavertailun perusteella. Monet pitivät häntä finaalissa pelkkänä turistina.

Mutta! Finaalijuoksu oli kuin pedattu kirikykyiselle suomalaisjuoksijalle, joka teki mahdottomasta mahdotonta, ja tuli täysin puskista Euroopan mestariksi.

Olipa joku esimerkeistä yllättävämpi kuin Leicesterin mestaruus tai ei, varmaan on kuitenkin se, että Leicester nähdään ensi vuonna jalkapallon Mestarien liigassa.

Ja se on kova juttu se.

Lue myös:

Tapparan pelaajat juhlivat mestaruutta läpi yön – aamulla eniten kiinnosti se, onko YleX:n Alma vielä töissä

YleX:n Tommi Manninen vastaa missi Pia Lambergin onnittelukuvaan omalla versiolla: "Olisiko ok postata tämä, kun tyttö-#leijonat voittaa?"

Nuori Zlatan on kusipää, jota koko Ruotsi rakastaa

Se, että Selänne lopetti uransa – ja 6 muuta syytä, joiden vuoksi suomalainen jääkiekko on nyt kiinnostavampaa kuin koskaan