Hyppää pääsisältöön

Musiikkitalon Vapaapäivä -tapahtumassa 21.5. tutustutaan talon pimeisiin paikkoihin ja opitaan kuuntelemaan klassista

Musiikkitalon vapaapäivä
Musiikkitalon vapaapäivä musiikkitalon vapaapäivä

Musiikkitalon Vapaapäivänä 21.5.2016 talon kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy. Luvassa on niin pop- ja rockmusiikkia, kevyttä klassista kuin tavallisuudesta poikkeavia yleisöopastuksia. Musiikkitalon Vapaapäivän ohjelman ovat tuottaneet Helsingin kaupunginorkesteri, Radion sinfoniaorkesteri, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia ja Musiikkitalo. "Toukokuussa tulee kuluneeksi viisi vuotta siitä, kun talon hallinto ja toimijat muuttivat Musiikkitaloon. Mikä olisikaan parempi tapa juhlistaa viittä vuotta Musiikkitalossa kuin talon ensimmäinen oma avoimien ovien päivä", Musiikkitalon viestintäpäällikkö Marja-Leena Lehtimäki iloitsee.

Musiikkitalon Vapaapäivän ohjelmistosta löytyy tarjontaa niin talon vakikävijöille kuin ensikertalaisillekin. "Musiikkitalo on kaikille avoin konserttikeskus ja kohtauspaikka. Toivomme, että Musiikkitalon Vapaapäivänä nekin ihmiset, jotka eivät ole vielä meillä käyneet, uskaltautuvat ovista sisään ja musiikkinautintojen pariin", Lehtimäki jatkaa.

Poimintoja ohjelmasta

Klo 10.00 Harjoitussali Paavo
Sibelius-Akatemian kapellimestariluokan vapaat harjoitukset
Sibelius-Akatemian kapubändi harjoittelee kapellimestariopiskelijoiden kanssa.

Klo 10.15 ja 11.15 Terassilämpiö
Opi kuuntelemaan klassista!
Oletko aina halunnut kokeilla klassista musiikkia, mutta et oikein tiedä kuinka sitä tulisi kuunnella? Puolen tunnin tietoiskut auttavat klassisesta musiikista kiinnostuneet hyvään alkuun.

Klo 11.00 Sonore
Vapaat harjoitukset: Klassista laulua? Ihan oikeesti? Joo - ja ei!
Tämä on esitys jossa yleisö voi ottaa rennosti. Sibelius-Akatemian laulumusiikin kandidaattiopiskelijoiden näyttämöllisessä lopputyössä klassinen laulu tekee kuperkeikan ja käy kierrätyskeskuksen kautta.

Klo 11 ja 12.00 Konserttisali
RSO Musiikkitalon Vapaapäivässä: Brandenburgilainen konsertto
RSO:n muusikot esittävät Johann Sebastian Bachin Brandenburgilaisen konserton nro 3. Kokoonpanossa on 3 viulua, 3 alttoviulua, 3 selloa sekä basso continuo. Teos kestää 10 minuuttia.

Klo 11.15 Pääaula
Musiikkitalon Vapaapäivän perinteinen taloesittely
Mikä on sointilatvus, onko salien penkeillä keuhkot? Tutustu Musiikkitalon arkkitehtuuriin, toimintaan ja Konserttisaliin opastetulla kierroksella.

Klo 12.00 Black Box
Susanna
Susanna Rantakylä yhtyeineen esittää suomenkielistä popmusiikkia.

Klo 12.00 Päälämpiö
Helsinki Philharmonic Bassoon Quartet täynnä Takaloa!
HKO:n meheväsoundinen kvartetti kantaesittää Arttu Takalon uunituoreen Fagottikvarteton.

Klo 12.00 Camerata
Cameratan opiskelijamatinea
Sibelius-Akatemian opiskelijat esiintyvät.

Klo 12.00, 13.00 ja 14.00 Kirjasto
Tutustu Sibelius-Akatemian kirjastoon henkilökunnan opastuksella!
Sibelius-Akatemian musiikkikirjaston esittelykierrokset kestävät noin puoli tuntia.

Klo 13.00 Black Box
Tears of Joy
Tears of Joy soittaa energistä hyvänmielen rockmusiikkia, joka pakottaa yleisön tanssimaan ja hymyilemään.

Klo 14.00 Konserttisali
Sibelius vs. tango
Helsingin kaupunginorkesterin vaskikvintetti & vaskikvartetti ja Helsinki Philharmonic Holger Brass Ensemble esittävät musiikkia vaskille sovitettuna akselilla Agnas-Kompanek-Kuula-Piazzolla-Pirchner-Plog-Sibelius-Wood.

Klo 14.45, 15.15 ja 15.45 Pääaula
Musiikkitalon pimeät paikat
Tämä kierros vie osallistujat Musiikkitalon pimeisiin paikkoihin: hauen alta sointilatvuksen päälle. Kierros ei sovi heikkohermoisille. Suosittelemme kierrosta ainutlaatuisten kokemusten keräilijöille, tekniikasta innostuneille ja kulissien takaisista asioista kiinnostuneille! Kierrokset pidetään suomeksi, tarvittaessa myös osin englanniksi.

Muutokset ja lisäykset Vapaapäivän ohjelmaan ovat mahdollisia, ajantasaiset tiedot löytyvät Musiikkitalon verkkosivuilta.

 • Nicholas Collon: ”Mahlerin kymmenennessä sinfoniassa ei ole kyse kuolemasta, vaan rakkaudesta”

  Teos esitetään 13.1. Musiikkitalossa

  "Esittäjälle on toki tärkeää tuntea taustatekijöitä, ja Mahlerin viimeisen sinfonian tausta on todellakin epätavallinen. Mahlerin sinfoniat koskettelevat yleensä valtavia asioita: universumia, luontoa, ihmiskuntaa, Nietzscheä, Jumalaa. Yhtäkkiä kymmenes sinfonia liittyykin hänen kotielämäänsä", toteaa ylikapellimestari Nicholas Collon Mahlerin 10. sinfoniasta, jonka RSO esittää Musiikkitalossa 13.1.

 • György Ligeti – sointikentistä kohti ilmaisun vapautta

  Ligeti on RSO:n kauden 22/23 teemasäveltäjä.

  RSO:n kauden 2022-2023 teemasäveltäjä György Ligetiltä kuullaan pääosa hänen orkesteriteoksistaan, kuten läpimurtoteos Atmosphères sekä viulu- ja käyrätorvikonsertot. Kimmo Korhosen artikkeli piirtää mielenkiintoisen kuvan tästä avaruudellisia, hitaasti muuntuvia sointipintoja ja riitasointuisia äänimassoja luoneen säveltäjän elämästä ja teoksista.

 • Outi Tarkiainen – pohjoisten äänimaisemien maalari

  Tarkiainen on yksi RSO:n kauden 2022-2023 teemasäveltäjistä.

  RSO:n kauden 2022-2023 teemasäveltäjä Outi Tarkiainen on yksi tämän hetken vahvimmassa kansainvälisessä nosteessa olevista suomalaissäveltäjistä. Rovaniemellä syntyneen Tarkiaisen luomistyöhön on kietoutunut tiiviisti pohjoinen maisema.