Hyppää pääsisältöön

Kibera! palasi kotiin - dokumentti esitettiin slummin asukkaille

Ohjaaja Kati Juurus vei dokumenttinsa ulkoilmanäytökseen Kiberaan, sinne missä se kuvattiin: "Elokuva käynnistyi, ensimmäiset kuvat Kiberassa tapahtuneesta tulipalosta leimusivat kankaalla. Boy Dallas kuvasi elokuvassa tulipaloa - ja nyt vieressäni kiberalaisella aukiolla hän kuvasi elokuvaa. Ihmiset katsoivat hiirenhiljaa. Joidenkin kasvoilta paistoi aito hämmennys: miten ihmeellistä onkaan ensi kertaa katsoa elokuvaa isolta kankaalta. Itketti."

Viime syksynä sai ensi-iltansa ohjaamani dokumenttielokuva Kibera! - kansainväliseltä nimeltään For Kibera!. Se on sittemmin kiertänyt kotimaisilla ja ulkomaisilla dokumenttifestivaaleilla. Mikään festivaaliesityksistä ei silti ole tuntunut yhtä tärkeältä kuin huhtikuussa pidetty elokuvan ulkoilmanäytös Kiberassa.

Elokuva kertoo Itä-Afrikan suurimmassa slummissa Kiberassa, Nairobissa asuvasta radiotoimittajasta ja itseoppineesta videokuvaajasta Boy Dallasista, joka alkaa ihmetellä miksi Kibera ei kehity.

ulkoilmanäytöksen kangas kohoaa Kiberassa
Yleisöä saapui seuraamaan jo elokuvakankaan pystytystä. ulkoilmanäytöksen kangas kohoaa Kiberassa Kuva: Yle/Kati Juurus dokumenttiprojekti: kibera!

Kibera on kuuluisa slummi Nairobin keskustan kupeessa. Se on vuosikaudet vetänyt puoleensa julkkiksia, jotka haluavat auttaa köyhyydessä eläviä. Alueella toimii parisataa kansainvälistä ja paikallista avustusjärjestöä ja tietenkin YK. Siitä huolimatta kiberalaiset kokevat olojensa vain kurjistuvan.

Boy Dallas päättää yrittää selvittää miksi näin on. Lopullista ratkaisua hän ei löydä, mutta joitakin vastauksia kuitenkin.

Turistit tulevat ensin tänne ja menevät vasta sitten safarille.― Boy Dallas
yleisö katsoo Kiberaa
Paikalle saapui satoja ihmisiä. yleisö katsoo Kiberaa Kuva: Yle/Docubox dokumenttiprojekti: kibera!

Kiberalaiset ovat tottuneita kameroihin. Avustusjärjestöt kuvaavat slummissa videoitaan, joilla ne keräävät rahaa avustustoimintaansa. Siellä kiertelee opastettuja turistiryhmiä: hämmentyneen näköiset matkailijat ikuistavat siivottomia muovipussikasoja ja savitaloja ja ihmettelevät, kuinka ihanan iloisilta kiberalaislapset kaikesta huolimatta näyttävät.

Joistakin kiberalaisista slummituristien ryhmät tuntuvat kiusallisilta. Päähenkilömme Boy Dallas arveli, että turistit tulevat Kiberaan kuin eläintarhaan katselemaan eksoottisia olentoja ja heidän elintapojaan: “He tulevat ensin tänne ja menevät vasta sitten safarille.”

Ulkomaalaisena - valkoisena - elokuvantekijänä olo Kiberassa oli välillä vaivaantunut: nähtäisiinkö meidätkin eksotiikannälkäisinä turisteina? Pystyisimmekö mitenkään näyttämään Kiberaa paikallisesta näkökulmasta niin kuin halusimme?

Meidän kuvausryhmällämme oli se etu, että mukanamme kulkivat aina kiberalaisten hyvin tuntema Boy Dallas ja hänen kaverinsa. Kuvausten edetessä tulimme kiberalaisille tutuiksi. Silti moni pyysi rahaa arvellen, että kauppaamme materiaalimme kovaan hintaan Euroopassa.

Yritin selittää, että teemme dokumenttielokuvaa - niillä ei edes Euroopassa rikastu. Toisaalta ymmärsin, että kuvausryhmämme kalliine kameroineen ja varusteineen näytti kiberalaisten silmin satumaisen vauraalta. Lupasin kuvattaville, että tavalla tai toisella järjestäisin heille edes tilaisuuden nähdä valmis elokuva. Näin he voisivat itse arvioida miten heistä kuvattua materiaalia on käytetty.

Ulkoilmanäytökseen kumppaniksi löytyi nairobilainen dokumenttielokuvasäätiö Docubox, jolla oli näytöstä varten tarvittava kalusto.

Tuli olo, että kohta tapahtuu jotakin harvinaista ja ainutlaatuista.
Kibera-dokumentin ulkoilmanäytös
Kiberalaiset katsoivat hiirenhiljaa omaa tarinaansa. Kibera-dokumentin ulkoilmanäytös Kuva: Yle/Docubox dokumenttiprojekti

Väkeä alkoi kerääntyä paikalle heti kun Docuboxin miehet alkoivat purkaa autosta ilmalla täytettävää valkokangasta ja muita tarvikkeita. Ihmisiä oli paljon: koululaisia, pikkulapsia, joukkoina seisoskelevia nuoria ja vanhoja miehiä, jokunen nainen. Tuli olo, että kohta tapahtuu jotakin harvinaista ja ainutlaatuista.

Kiberassa ei yleensä näytetä elokuvia, ei ainakaan isolta valkokankaalta, eikä varsinkaan Kiberassa kuvattuja. Jännitti.

Kun pimeä laskeutui, paikalle oli tullut satoja ihmisiä. He joutuisivat katsomaan elokuvan seisten, sillä tuoleja meillä ei ollut. Valkokankaan vieressä oli sepän paja. Seppä ei suostunut keskeyttämään töitään näytöksen ajaksi. Pilaisiko melu esityksen? Läheisen aidan takana seisoi valtava valonheitin, jota ei voinut sammuttaa. Tärvelisikö valo valkokankaan kuvan? Entä tulisiko kesken kaiken sade?

Elokuva käynnistyi, ensimmäiset kuvat Kiberassa tapahtuneesta tulipalosta leimusivat kankaalla. Boy Dallas kuvasi elokuvassa tulipaloa - ja nyt vieressäni kiberalaisella aukiolla hän kuvasi elokuvaa. Ihmiset katsoivat hiirenhiljaa. Joidenkin kasvoilta paistoi aito hämmennys: miten ihmeellistä onkaan ensi kertaa katsoa elokuvaa isolta kankaalta. Itketti.

Kysymykset olivat hyviä ja kipeitä, ihan erilaisia kuin elokuvafestivaaleilla esitetyt yleisökysymykset.

Elokuva päättyi mutta ihmiset jäivät paikoilleen. Olimme luvanneet pitää keskustelutilaisuuden elokuvan jälkeen. Kysymykset olivat hyviä ja kipeitä, ihan erilaisia kuin elokuvafestivaaleilla esitetyt yleisökysymykset:

- Onko tämän elokuvan tarkoitus auttaa meitä kiberalaisia vai vain näyttää mitä täällä tapahtuu?

- Miten aiot auttaa Kiberaa jatkossa?

- Täällä on niin paljon ongelmia - eivätkö avustusjärjestöt voisi keskittyä ratkaisemaan yhdessä yhden ongelman kerrallaan?

- Voisitko selittää, miksi ulkomaalaiset ottavat täällä valokuvia meistä ja myyvät ne sitten kotimaissaan?

- Saiko Boy Dallas tästä rahaa ja onko hän auttanut sillä rahalla muita?

Yritin vastata rehellisesti ja niin hyvin kuin osasin.

Meidät toivotettiin lopulta tervetulleiksi takaisin, mieluiten tekemään uutta elokuvaa.

Heti kun valkokangas tykötarpeineen oli saatu pakattua pakettiautoon, alkoi kaatosade. Se kasteli elokuvanäytöksestä vaatimattomiin koteihinsa palaavat katsojat ja muutti Kiberan kujat hetkessä mutavelliksi.

Kati Juurus, dokumentin ohjaaja

Minidokumentti Kibera! -dokumentin esityksestä Kiberassa:

Dokumenttielokuva Kibera! Yle Areenassa: